• Business

    Υπ. Παιδείας – Διαδραστικά Συστήματα: Οι ανάδοχοι του διαγωνισμού ύψους 150 εκατ. ευρώ

    Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως


    Στην τελική ευθεία βρίσκεται το mega project του Υπουργείου Παιδείας, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε σχολεία στην ελληνική επικράτεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις εταιρείες έχουν ήδη υποβάλλει προσφορές και έχουν οριστεί προσωρινοί ανάδοχοι για κάθε ένα από τα τρία μέρη του Ανοικτού Διαγωνισμού.

    Συγκεκριμένα, στο πρώτο τμήμα του διαγωνισμού προσωρινός ανάδοχος ορίστηκε η Vodafone προσφέροντας 50.033.074,89 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στο Lot 1 είχαν καταθέσει προσφορές και οι κοινοπραξίες «Nova – Active» και «OΤΕ-Byte», με προσφορές 40,351 εκατ. ευρώ και 40,450 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Στο δεύτερο τμήμα του διαγωνισμού η εταιρεία που μειοδότησε και ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος είναι η ένωση εταιρειών «ΟΤΕ-Byte» με προσφορά στα 49.254.319 ευρώ (με ΦΠΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Vodafone είχε εκφράσει ενδιαφέρον και για αυτό το Lot, με προσφορά στα 39.755.640,08 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

    Τέλος, στο τρίτο και τελευταίο μέρος του διαγωνισμού, προσωρινός ανάδοχος ορίστηκε η Ένωση εταιρειών «Nova-Active», με προσφορά έναντι 48.997.608 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

    Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.

    Τι περιλαμβάνει το έργο

    Το έργο, ο διαγωνισμός για την ανάθεση του οποίου προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2022, περιλαμβάνει περισσότερα από 36.000 διαδραστικά συστήματα μάθησης και διαδραστικούς πίνακες, κατάλληλο λογισμικό δημιουργίας και προβολής ψηφιακών διαδραστικών μαθημάτων, καθώς και εμπλουτισμένα ψηφιακά πρότυπα μαθήματος. Σκοπός είναι οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν το δικό τους πολυμεσικό υλικό για τα επόμενα μαθήματα.

    Επίσης το έργο αναφέρεται στην προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού για τη χρήση του προσφερόμενου λογισμικού, αναρτημένο στο διαδίκτυο (σε χώρο προσβάσιμο από τους εκπαιδευτικούς) για όλη την περίοδο εγγύησης και υπηρεσίες εγκατάστασης και δικτύωσης.

    H ένταξη και αξιοποίηση των διαδραστικών πινάκων στη διδασκαλία του συνόλου των γνωστικών αντικειμένων αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει ποσοτικά και ποιοτικά την αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών.

    Το έργο ενισχύει ουσιαστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, καθώς εισάγει την χρήση της νέας τεχνολογίας στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αυτή που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα διδασκαλίας. Εγκαθίσταται έτσι η υποδομή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της μαθητοκεντρικής προσέγγισης και την ανάδειξη της συνεργατικής μάθησης μέσα στην σχολική τάξη.

    Παράλληλα θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση και η ανταποδοτικότητα έργων χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται έργο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε σχέση με το νέο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και την επαναστατική υποδομή και εξοπλισμό, στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Παιδεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπ. Παιδείας: Στην τελική ευθεία το έργο των 30 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό ρομποτικής στα σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ