• Business

    Ιντραλότ (Κόκκαλης): Κλειδωμένη κατά τουλάχιστον 68% η νέα ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ- Ποιοι θα βάλουν τα λεφτά

    Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης της Intralot

    Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης


    Το «πράσινο φως» καλείται να δώσει σήμερα η τακτική Γενική Συνέλευση της Ιντραλότ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου, που όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ.

    Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα 13 μηνών, κατά την οποία η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη προχωρά σε κεφαλαιακή αύξηση, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη των 129,22 εκατ. ευρώ.
    Στην προκείμενη περίπτωση ο στόχος είναι διπλός: Αφ’ ενός μεν να θεραπευτεί η «πληγή» των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων (87,4 εκατ. ευρώ) έτσι ώστε να βγει η Ιντραλότ από το καθεστώς της επιτήρησης. Και αφ’ ετέρου να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση του ομολογιακού δανείου, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 355,6 εκατ. ευρώ και βαρύνεται με επιτοκιακό κουπόνι 5,25% ετησίως. Ως πιθανότερη εκδοχή για το συγκεκριμένο ομόλογο φαντάζει η πρόωρη αποπληρωμή του, με τη συνδρομή και τραπεζικού δανεισμού.

    Κρίνοντας από τα συμφραζόμενα η νέα ΑΜΚ της Ιντραλότ θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένη» τουλάχιστον κατά 68,2%. Ενδεχομένως και εξ ολοκλήρου, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον για συμμετοχή που φέρεται να έχει ήδη εκφραστεί από πλευράς ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων.

    Τι κεφάλαια βάζουν Κόκκαλης και το fund του Σου Κιμ

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης που βαδίζει στο 85ο έτος της ηλικίας του, ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιντραλότ κατέχει σήμερα το 32,424% της εταιρείας. Ασκώντας πλήρως τα δικαιώματά του, όπως και αναμένεται, θα κληθεί να εισφέρει 38,9 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή βεβαίως που η ΑΜΚ θα είναι στα 120 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε μία από τις υφιστάμενες μετοχές το κόστος συμμετοχής θα είναι 0,323 ευρώ. Ανεξάρτητα από τους όρους διάθεσης και τιμολόγησης των νέων μετοχών.

    Στην περσινή αύξηση κεφαλαίου ( 1,4999 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά και σε τιμή 0,58 ευρώ τη μία) ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε εισφέρει 45,69 εκατ. ευρώ. Ανεβάζοντας το ποσοστό του κατά 4,4 μονάδες, αφού προ της κεφαλαιακής αύξησης ήταν στο 28,023%.

    Μάλιστα ο ίδιος είχε δεσμευτεί, ότι μέσω προεγγραφών θα απορροφούσε όλα τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα…

    Στην ΑΜΚ του περσινού Ιουλίου, ξεχωριστό σημείο αναφοράς ήταν η στρατηγικού χαρακτήρα είσοδος στην Ιντραλότ, της Νεοϋρκέζικης Standard General, με ιδρυτικό εταίρο και CEO τον νοτιοκορεατικής καταγωγής Σου Κιμ.

    Το πλέγμα των fund της Standard General έχει 1,6 δισ. δολάρια υπο διαχείρηση κεφάλαια και στην Ιντραλότ απέκτησε το 32,9%. Τοποθετώντας 70,866 εκατ. ευρώ.
    Καθώς έχει πλέον την ισχυρότερη μετοχική θέση στην εταιρεία αναμένεται να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα, εισφέροντας αυτήν τη φορά άλλα 39,48 εκατ. ευρώ.

    Με άλλα λόγια Κόκκαλης και η πλευρά του Σου Κιμ θα εισφέρουν τώρα από κοινού 78,38 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι σε πρώτη φάση το 65,3% της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

    Σταθερή και η συμμετοχή Αντωνόπουλου

    Το οποίο ανεβαίνει σε 68,2% καθώς σε αυτήν θα έχει παρουσία και ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος. Ιδρυτικό στέλεχος της Ιντραλότ, στην οποία ήταν CEO επί 22 ολόκληρα χρόνια, ενώ από το 2014 κατέχει θέση Αντιπροέδρου.

    Πέραν τούτου είναι ιδρυτής του ομίλου Inspiring Earth, με κύρια δραστηριότητα στους κλάδους της τεχνολογίας, του gaming, της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.
    Στο χαρτοφυλάκιο Αντωνόπουλου βρίσκεται το 2,9% της Ιντραλότ, με την αναλογική εισφορά στην ΑΜΚ να ανέρχεται σε 3,48 εκατ. ευρώ. Ό ίδιος μετείχε και στην περσινή αύξηση κεφαλαίου με 3,74 εκατ. ευρώ διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής του.

    Το ισχυρό δίδυμο και η παράμετρος Ιντρακόμ

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η νέα ΑΜΚ ξεκινά έχοντας επί της ουσίας καλύψει το 68,2% των ζητούμενων κεφαλαίων. Μένει βεβαίως να διευκρινιστεί αν το δίδυμο των ισχυρότερων μετόχων θα δεσμευτεί εκ νέου για την απορρόφηση μεριδίου από τα αδιάθετα. Στην περίπτωση αυτή αν τυχόν η συμμετοχή του καθενός ξεπεράσει το 33,34% δεν γεννά υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης, από τη στιγμή κατά την οποία η ΑΜΚ γίνεται με δικαίωμα προτίμησης και αγορά μετοχών που έχουν μείνει αδιάθετες.

    Στην περσινή αύξηση κεφαλαίου ο Σωκράτης Κόκκαλης και το Νεοϋρκέζικο fund πήραν πάνω τους το…90,2% της έκδοσης. Με τη συντριπτική πλειονότητα των υφιστάμενων τότε άλλων μετόχων να μην έχουν παρουσία. Σε αυτό μέτρησε και η ιδιαιτερότητα της ΑΜΚ, αφού η έκδοση των νέων μετοχών έγινε σε τιμή που ήταν ανώτερη από τη χρηματιστηριακή…
    Η μετοχική συμμετοχή Κόκκαλη είναι μέσω της κυπριακής εταιρείας Alphachoice Ltd ελεγχόμενη από την Κ-General που είναι αποκλειστικών συμφερόντων του επιχειρηματία.
    Πέρσι το Μάιο, πριν από την ΑΜΚ που ακολούθησε, η Ιντρακόμ μεταβίβασε εξωχρηματιστηριακά στην Alphachoice 2.060.799 της Ιντραλότ. Στο πλαίσιο μιας εισφοράς σε είδος, στην αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε η κυπριακή εταιρεία.

    Στον ισολογισμό της Ιντρακόμ καταγράφεται συμμετοχή 4,1% στην Alphachoice, με ημερομηνία αναφοράς τα τέλη του περσινού Ιουνίου.
    Παραμένει άγνωστο αν αυτή τη φορά η Ιντρακόμ θα έχει μια πιο…ευθεία συμμετοχή στην ΑΜΚ της Ιντραλότ. Κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον θα μπορούσε να γίνει είτε με αγορές μετοχών, είτε με αγορές δικαιωμάτων, είτε με προεγγραφές για τα αδιάθετα, είτε και με όλα αυτά.

    Προφανώς αυτά θα κριθούν στην πράξη, όπως επίσης και η συμμετοχή άλλων χαρτοφυλακίων, από ξένους και Έλληνες «παίκτες». Με οδηγό βεβαίως τις σημερινές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, τις τοποθετήσεις Κόκκαλη και τα όσα θα δρομολογηθούν εν συνεχεία, όπου θα φανεί αν είναι συμβατά με τις έως τώρα πληροφορίες.

    Οι τρεις νέες θέσεις στο Δ.Σ και το στοίχημα Κόκκαλη

    Το σώμα των μετόχων θα κληθεί να ψηφίσει και για το νέο Δ.Σ της Ιντραλότ, που θα έχει 6ετή διάρκεια θητεία. Σε αυτό θα μπουν τρία νέα μέλη. Ο Σού Κίμ της Standard General, που θα έχει ενδιαφέρον η θέση που πάρει, η Βλαντιμίρα Μίρτσεβα, υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού fund, όπως επίσης και ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. Αντιπρόεδρος στην Ιντρακόμ και γιός της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο της γάμο.

    Η Ελένη Κόκκαλη έχει κι αυτή μια πολύ μικρή, προσωπική συμμετοχή στην Ιντραλότ ( περί τις 3.200 μετοχές) ενώ ασκώντας τα δικαιώματά της στην προηγούμενη ΑΜΚ τοποθέτησε 1.113 ευρώ.

    Αναμφίβολα για τον Σωκράτη Κόκκαλη η Ιντραλότ αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα. Υστεροφημίας και επιχειρηματικής ανάταξης της εταιρείας, που πολλοί θεωρούσαν ότι θα λυγίσει κάτω από το βάρος των ομολογιακών δανείων.

    Αναλαμβάνοντας εκ νέου στα χέρια του το πηδάλιο του CEO, o Κόκκαλης βρήκε λύση με τους ομολογιούχους απομειώνοντας το χρέος κατά 163 εκατ. ευρώ, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την αλλαγή σελίδας της Ιντραλότ. Το βαρύτιμο ασημικό της οποία είναι η αμερικανική θυγατρική, από την οποία μπορεί να προκύψουν σημαντικά οφέλη. Είτε με τη σχεδιαζόμενη εδώ και καιρό είσοδό της στο αμερικανικό χρηματιστήριο, είτε και με άλλους τρόπους.

    Όταν στις 13 Νοεμβρίου του 2020 ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε ξαναπήρε τη νευραλγική θέση του CEO η χρηματιστηριακή αξία της Ιντραλότ είχε καταπέσει στα 19,9 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα και μετά από την ΑΜΚ που προηγήθηκε, η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 235,8 εκατ. ευρώ. Με την τιμή της μετοχής να κλείνει χθες στα 0,635 ευρώ. Δηλαδή 9,5% παραπάνω από το επίπεδο διάθεσης των νέων μετοχών στην περσινή αύξηση κεφαλαίου.

    Επίδοση σαφώς χαμηλή, αφού η εταιρεία αστόχησε να αποκαταστήσει τα ίδια κεφάλαια και να βγει από την επιτήρηση. Πέφτοντας στον σκόπελο των λογιστικών χειρισμών, που δεν άφηναν ένα τέτοιο περιθώριο. Κάτι που αναμένεται να γίνει με τη νέα ΑΜΚ, η οποία θα συμβάλει και στην αποτελεσματική διαχείριση του ομολογιακού δανείου.

    Η Ιντραλότ που ανακάμπτει επιχειρηματικά έχει ακόμη μπροστά της σοβαρές προκλήσεις, καθώς ο καθαρός της δανεισμός μπορεί να μειώθηκε, αλλά εξακολουθεί αν βρίσκεται στα απαιτητικά επίπεδα των 471,6 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τον Σωκράτη Κόκκαλη οι περσινές αμοιβές του από την εταιρεία ανήλθαν σε 813.920 ευρώ. Εκ των οποίων τα 73.920 ευρώ συνιστούν εταιρικές παροχές. Οι αμοιβές αυτές είναι μειωμένες κατά περίπου 125.000 ευρώ σε ορίζοντα διετίας…

    Διαβάστε επίσης:

    Fitch: Υπό παρακολούθηση για πιθανή αναβάθμιση το αξιόχρεο της Intralot

    Intralot: Ζητά έγκριση από την ΓΣ για δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 111,4 εκατ. ευρώ

    Intralot: Επεκτείνει το συμβόλαιο της με τη Λοταρία του Γουαϊόμινγκ μέχρι το 2034



    ΣΧΟΛΙΑ