ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με δάνεια που αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ, οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της τραπεζικής χρηματοδότησης, καθώς ο κλάδος αλλάζει κλίμακα και επενδύει σε ένα πιο ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Μέσα σε μία δεκαετία, τα υπόλοιπα των δανείων προς καταλύματα και εστίαση αυξήθηκαν κατά 2,2 φορές, αποτυπώνοντας τον ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, στο πλαίσιο παρουσίασης μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ, τα υπόλοιπα των δανείων προς τον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης, την περίοδο 2016-2025, αυξήθηκαν κατά 2,2 φορές, από 4,6 δισ. ευρώ σε περίπου 10 δισ. ευρώ πέρυσι και σε 10,9 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2026. Τα νέα δάνεια διαμορφώθηκαν περίπου στα 1,22 δισ. ευρώ ετησίως κατά την τελευταία πενταετία, ενώ το μερίδιο των νέων δανείων προς τον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης στο σύνολο των νέων δανείων αυξήθηκε από 8,9% το 2020 σε περίπου 15% το 2025.
«Άρα, οι τράπεζες στηρίζουν τόσο την ποσοτική αύξηση όσο και τον μετασχηματισμό του ελληνικού τουριστικού τομέα». Ο ελληνικός τουρισμός γίνεται πιο ποιοτικός όσο περνάει ο χρόνος και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει στηρίξει αυτή την πορεία, είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων αυξήθηκαν κατά 6,3 φορές, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε από 1,6% σε 8,6%.
Όσο για τις επενδύσεις που πρέπει να στηριχτούν, ο κ. Αναστασάτος τόνισε ότι «χρειάζεται αλλαγή σε επενδυτικές προτεραιότητες, σε δημόσιες υποδομές που μπορούν να στηρίξουν αυτό το μοντέλο τουρισμού. Το τραπεζικό σύστημα έχει καλύτερα μεγέθη από ποτέ, αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία, για να στηρίξει αυτόν τον μετασχηματισμό».
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2025 οι επενδύσεις του τουριστικού κλάδου είχαν φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια, ενώ τα έσοδα καλύπτουν το 70% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΣΕΤΕ αναφέρθηκε σε αυτό που οι επιχειρηματίες θεωρούν αγκάθι, τις επιπτώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης στον τουριστικό τομέα.
Με βάση τη μελέτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση μεταξύ 7 μεσογειακών χωρών ως προς τη γενική φορολογική ανταγωνιστικότητα, αλλά πέφτει στην 5η θέση όσον αφορά τη τουριστική φορολογική ανταγωνιστικότητα. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εμφανίζονται μειωμένα κατά 38% σε σύγκριση με την Κύπρο, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία χωρίς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τα οποία δεν μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στον πελάτη. Επιπλέον, η είσπραξη από το Τέλος Ανθεκτικότητας αντιπροσωπεύει περίπου το 4% του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων.
Ως αδυναμία του κλάδου περιγράφεται η εποχικότητα, καθώς παρατηρείται έντονη συγκέντρωση των εσόδων (53%) στο τρίτο τρίμηνο, με το 90% του τζίρου να προέρχεται από μόλις 5 περιφέρειες της χώρας.
Όσο για την απασχόληση, το τρίτο τρίμηνο οι απασχολούμενοι στον κλάδο έφτασαν τις 475.000, αντιπροσωπεύοντας το 17% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα. Παρά τα υψηλά αυτά νούμερα, το 14% των θέσεων εργασίας παρέμειναν κενές, με το ποσοστό πλήρους απασχόλησης να ανέρχεται στο 90,4% (έναντι 83,6% το 2015). Τέλος, τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα: 1,1% στα καταλύματα (χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο του 2,2%) και 3,8% στην εστίαση.
Κατά το χαιρετισμό της, πριν από την παρουσίαση της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ η πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Αγάπη Σμπώκου, το ζητούμενο είναι να δημιουργεί αξία για τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις. «Ο τουρισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απομονωμένος τομέας της οικονομίας. Οι άνθρωποι του τουρισμού γνωρίζουμε ότι ο τομέας πρέπει να διαφυλαχθεί με ουσιαστικές κινήσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του».
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Στο -5% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, άγριο σφυροκόπημα στις τράπεζες
ΤτΕ: Aναπτυξιακή υπεροχή για την ελληνική οικονομία έως το 2028
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.