• Business

    Intel: Νέο πρόστιμο $400 εκατ. από την ΕΕ – Συνεχίζεται η «διαμάχη»

    • Bloomberg
    Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger

    Ο CEO της Intel, Pat Gelsinger


    Με νέο πρόστιμο 376,36 εκατομμυρίων ευρώ (400 εκατομμυρίων δολαρίων) βρίσκεται αντιμέτωπη η Intel, το οποίο αφορά – όπως και το προηγούμενο – τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόφαση ακολουθεί τη μερική ακύρωση από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ το 2022 του προστίμου 1,06 δισ. ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε στην Intel το 2009 επειδή προσπάθησε να μπλοκάρει την ανταγωνίστρια εταιρεία Advanced Micro Devices στην αγορά των τσιπ υπολογιστών που ονομάζονται «κεντρικές μονάδες επεξεργασίας x86».

    Η ΕΕ διαπίστωσε ότι η Intel είχε «εμπλακεί σε μια σειρά αντιανταγωνιστικών πρακτικών με στόχο τον αποκλεισμό ανταγωνιστών από τη σχετική αγορά κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ».

    Ωστόσο, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν βασικά λάθη στην απόφασή τους το 2009 σχετικά με φερόμενες παράνομες εκπτώσεις που έδωσε η Intel σε κατασκευαστές υπολογιστών, προκειμένου να αποκλείσει την αντίπαλη Advanced Micro Devices.

    Το δικαστήριο «επιβεβαίωσε ότι οι απροκάλυπτοι περιορισμοί της Intel, ισοδυναμούσαν με κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ», ανέφερε σήμερα η αρμόδια Επιτροπή.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ενέκρινε τώρα «μια νέα απόφαση που επιβάλλει πρόστιμο στην Intel μόνο για αυτούς του περιορισμούς».

    Διαβάστε επίσης:

    Vodafone: Ξανά στο τραπέζι η πώληση της θυγατρικής της στην Ισπανία

    Οι 20 εταιρείες με τους πιο ευτυχισμένους εργαζόμενους στις ΗΠΑ – Έκπληξη η Νο1

    Ευρωζώνη: Καμπανάκι για συρρίκνωση της οικονομίας – Βαρίδι Γερμανία και Γαλλία



    ΣΧΟΛΙΑ