• Οικονομία

    Ευρωζώνη: Καμπανάκι για συρρίκνωση της οικονομίας – Βαρίδι Γερμανία και Γαλλία

    • Bloomberg
    Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Hamburg Commercial Bank

    Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank


    Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη παρέμεινε σε τροχιά συρρίκνωσης τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας αντίστοιχη συρρίκνωση της οικονομίας το τρέχον τρίμηνο.

    Ο σύνθετος δείκτης PMI που ανακοίνωσε η S&P Global  διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες. Αν και παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο, η ένδειξη είναι σαφώς κάτω από το επίπεδο των 50 που υποδηλώνει ύφεση. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 46,5.

    «Αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη μας, η οποία ενσωματώνει τους δείκτες PMI, δείχνει πτώση 0,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο».

    Euro-Area Activity Contracted in Third Quarter

    Παρά την αποφυγή της ύφεσης στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ευρωζώνη παλεύει υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, της αύξησης του κόστους δανεισμού και της μείωσης της ζήτησης σε εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα.

    Ενώ υπάρχει συμφωνία ότι το νομισματικό μπλοκ περνά από μια δύσκολη κατάσταση, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να κάνουν λόγο για στασιμότητα στο τρίτο τρίμηνο – όχι συρρίκνωση – και η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων είναι για ανάπτυξη 0,1%.

    Βαρίδια οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες

    Βασικοί μοχλοί τις ύφεσης της δραστηριότητας είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, σύμφωνα με την S&P Global.

    Ενώ η ύφεση μειώθηκε στη Γερμανία, επιταχύνθηκε στη Γαλλία. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η δυναμική και στις δύο χώρες θα παραμείνει γενικά σταθερή.

    Το ευρώ αρχικά υποχώρησε έως και 0,4% στα 1,0615 δολ., το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, πριν περιορίσει μεγάλο μέρος των απωλειών.

    Το νόμισμα οδεύει προς την 10η εβδομάδα πτώσης έναντι του δολαρίου, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια.

    Ο τομέας των υπηρεσιών στη Γερμανία αποτέλεσα μία «ευχάριστη έκπληξη» τον Σεπτέμβριο, καθώς συρρικνώθηκε μόνο οριακά, επισήμανε η S&P.

    Αντιθέτως, ο τομέας της μεταποίησης, ο οποίος κινείται πτωτικά εδώ και καιρό λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, επιβάρυνε συνολικά τον δείκτη της ιδιωτικής δραστηριότητας.

    Ωστόσο, οι αριθμοί για τον σημαντικό βιομηχανικό τομέα της χώρας δείχνουν ότι «τα πράγματα δεν πάνε τόσο γρήγορα όσο πριν, με τη μείωση των νέων παραγγελιών να επιβραδύνεται», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia. «Επιπλέον, η μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας δεν είναι πια τόσο μεγάλη».

    Στη Γαλλία, τόσο ο κλάδος των υπηρεσιών όσο και της μεταποίησης επιδεινώθηκαν, φέρνοντας τον σύνθετο δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

    Η ζήτηση ήταν ασθενής και στους δύο τομείς, ενώ επιδεινώθηκαν αισθητά και οι προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με την S&P Global.

    «Η γαλλική οικονομία κατευθύνεται προς θολά νερά», δήλωσε ο Norman Liebke, οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank. «Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2024 θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ανέρχεται σε υψηλότατα επίπεδα λόγω του τομέα των υπηρεσιών και ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πλαφόν σε ορισμένα τρόφιμα από τον Ιούλιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τα 10 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    Όλες οι αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Βρέθηκε ιδιοκτήτης με… 82 Airbnb και επιχείρηση με 988 ακίνητα!

    Γεωργιάδης: Τελειώνει η παρεμπόδιση εργαζόμενων που θέλουν να εργαστούν – Αυτό που έγινε στην Cosco τελειώνει



    ΣΧΟΛΙΑ