• Business

    Intel: Κολοσιαία επένδυση 25 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

    • Bloomberg
    Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Σε μία επένδυση “μαμούθ” ύψους 25 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, προχωρά ο  τεχνολογικός «κολοσσός» Intel, με τη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος της χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

    Η προκαταρκτική συμφωνία ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ. Η Intel Israel επιβεβαίωσε την “πρόθεση της εταιρείας να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στο Ισραήλ”, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τους όρους στην ανακοίνωσή της ούτε έδωσε άλλες πληροφορίες.

    Το εργοστάσιο στην περιοχή Κίριατ Γκατ αναμένεται να λειτουργήσει το 2027, θα παραμείνει ενεργό τουλάχιστον μέχρι το 2035 και θα απασχολεί χιλιάδες άτομα, ανάφερε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Intel θα καταβάλει φόρο 7,5%, από 5% που είναι σήμερα.

    Μπορεί επίσης να καταστεί επιλέξιμη για μια σημαντική κρατική επιχορήγηση που αντιπροσωπεύει το 12,8% της συνολικής επένδυσης. Υπενθυμίζεται ότι η Intel διατηρεί σημαντική παρουσία στο Ισραήλ, με τις εγκαταστάσεις της να βρίσκονται στη Ζώνη Τεχνολογίας, στη Χάιφα.

    “Η απόφαση της Intel να επενδύσει στο Ισραήλ αποτελεί έκφραση εμπιστοσύνης στην ισραηλινή οικονομία σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας”, ανέφερε στην ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ.

    “Η άνευ προηγουμένου αυτή μεγάλη επένδυση θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και θα προωθήσει την ποιοτική απασχόληση”, συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Intel: Επενδύει 4,6 δισ. δολάρια σε εργοστάσιο στην Πολωνία

    Intel: Συζητά να γίνει βασικός επενδυτής της εταιρείας ημιαγωγών Arm

    Boeing: Πωλήσεις 8 τρισ. δολαρίων περιμένει η αεροπορική βιομηχανία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ