• Business

    Ιδού οι νέοι φόροι: Πώς θα πάρουν… εμμέσως 1,6 δις μέσα από τις τσέπες μας


    Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για τη διαφαινόμενη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όμως στις τάξεις των Ελλήνων φορολογουμένων δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση για πανηγύρια, καθώς ο «λογαριασμός» της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ – και θα τον πληρώσουν όλοι, ακόμα και εκείνοι που ανήκουν στα πλέον αδύναμα οικονομικά στρώματα, καθώς οι νέοι φόροι μας αφορούν όλους ανεξαιρέτως.

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνονται οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, που αφορούν είτε σε νέους έμμεσους φόρους, είτε σε αυξήσεις ήδη  υπαρχόντων φόρων. Το νομοσχέδιο θα έχει πιθανότατα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Ας δούμε λοιπόν τι μας περιμένει:

    – Αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και αναμένεται να φέρει αυξήσεις σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, από συσκευασμένα τρόφιμα και εστίαση, μέχρι εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ηλεκτρικά είδη.

    – Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αμόλυβδη (ως και 10 λεπτά στο λίτρο), πετρέλαιο κίνησης (ως και 5 λεπτά το λίτρο), υγραέριο και φυσικό αέριο, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    – Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους σε τσιγάρα (πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή τους μπορεί να αυξηθεί ως και κατά 1 ευρώ ανά πακέτο) και οινοπνευματώδη ποτά.

    – Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιουλίου (ευτυχώς, οι σκέψεις για φόρο στο Διαδίκτυο φαίνονται να απομακρύνονται).

    – Ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και το… ηλεκτρονικό τσιγάρο (!), που θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου έτους.

    – Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων (της τάξεως του 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση) από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

    Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο φόρος που θα επιβληθεί σε επενδυτικά σχήματα από την 1η Ιουλίου.

    Καλό κουράγιο, που θα έλεγε και ο Olli Rehn…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Αστυνομικοί και παπάδες οι μεγαλύτεροι κακοπληρωτές των τραπεζών

    sddss



    ΣΧΟΛΙΑ