• Business

    Ο Τσακαλώτος τα δίνει όλα, αλλά δε φαίνεται συμφωνία στις 24 Μαΐου

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει για το Eurogroup της Τρίτης, και οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι μάλλον δυσοίωνες: μολονότι η κυβέρνηση λέει «ναι» σε όλα και φέρνει σωρεία νέων φόρων (και αυξήσεων σε παλιούς φόρους), από τις Βρυξέλλες διαρρέει ότι είναι «δύσκολο» να υπάρξει συμφωνία-πακέτο (για μέτρα, «κόφτη» και χρέος) στις 24 Μαΐου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί έντονη ανησυχία.

    Αν και όλοι συμφωνούν πλέον ότι το «πακέτο» των 5,2 δις ευρώ, που περιλαμβάνει φόρους, φόρους κι άλλους φόρους, αλλά και ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, έχει κλείσει, υπάρχει μία στασιμότητα σε ό,τι αφορά τον «κόφτη», κυρίως λόγω των διαφωνιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις είναι ότι οι διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία του «κόφτη» δεν θα συμπεριληφθούν στο κυρίως σώμα του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα το βράδυ ή νωρίς την Τετάρτη, αλλά θα εισαχθούν με τη μορφή τροπολογίας επί του νομοσχεδίου πριν την ψήφισή του. Κι αυτό γιατί συμφωνία για τον «κόφτη» ακόμα δεν υπάρχει, και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει την ψήφισή του μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως «όπλο» στο Euro Working Group της Δευτέρας και το Eurogroup της Τρίτης.

    Βέβαια, όπως και να ‘χει, ο «κόφτης» είναι κάτι που θα μας απασχολήσει έντονα τέτοια εποχή του χρόνου (και του παραχρόνου, και ενδεχομένως επ’ άπειρον) – όμως για την ώρα μάλλον θα πρέπει να μας απασχολούν περισσότερο οι νέοι φόροι που έρχονται άμεσα ή σε λίγους μήνες, που προβλέπονται δυσβάσταχτοι και έρχονται να επιβαρύνουν μία ήδη καθημαγμένη από φόρους ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, οι φόροι αυτοί δεν είναι μόνο για τους… πλούσιους, αλλά επηρεάζουν τον καθένα, καθώς αφορούν σε προϊόντα και υπηρεσίες που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά.

    Όπως για παράδειγμα τα συσκευασμένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, καφές, ψωμί του τοστ, αναψυκτικά, αλλαντικά, σοκολάτες κλπ), οι τιμές των οποίων αναμένεται να αυξηθούν από την 1η Ιουνίου λόγω της αύξησης του ανώτατου συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει επίσης την τιμή των εισιτηρίων τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, καθώς και τον κλάδο της εστίασης.

    Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν επίσης στις μπίρες, τα τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καπνό, όπου από την 1η Ιανουαρίου του 2017 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις αναμένονται και στην τιμή της αμόλυβδης, του ντίζελ, του υγραερίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.

    Από τις αυξήσεις δεν θα γλιτώσει ούτε ο καφές, που από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβαρυνθεί με νέο φόρο, ανάλογα με το αν είναι καβουρδισμένος, μη καβουρδισμένος ή στιγμιαίος.

    Αλλαγές αναμένονται και στη φορολογία των αυτοκινήτων από το ερχόμενο έτος, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές αν θα επιβληθεί νέος φόρος στη σταθερή τηλεφωνία ή στο Internet – αντίθετα, δεδομένη θεωρείται η επιβάρυνση 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

    Και ίσως η μεγαλύτερη «παγίδα» να κρύβεται στην αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Όλη η αλήθεια για τον Ανδρέα Μαρτίνη. Τα κόλπα, οι οff shore και τα λεφτά κάτω από το τραπέζι



    ΣΧΟΛΙΑ