• Business

    Οι τρεις κινήσεις της Lamda για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Πριν από περίπου τρία χρόνια η αποχώρηση της Μαριάννας Λάτση από το μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development είχε προκαλέσει αίσθηση, έως και δυσαρέσκεια, στο επενδυτικό κοινό, με πολλούς να μεταφράζουν την απόφασή της ως απόσυρξη της στήριξης στην αστική ανάπλαση των 8 δισ. ευρώ.

    Σήμερα, ο Οδυσσέας Αθανασίου, επί 15 και πλέον χρόνια διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, έχει θέσει προσωπικό στοίχημα την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των μετόχων της Lamda και τη «μετάνοια» όσων αποχώρησαν.

    Αφορμή για αυτή την τοποθέτηση στάθηκε η έναρξη της διαδικασίας απόσχισης των εμπορικών κέντρων, ώστε να αποτελέσουν ξεχωριστή εταιρεία η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και «θα δίνει μέρισμα με το καλημέρα».

    «Αν ρωτήσετε εμένα, τα κέρδη που θα δώσει η Lamda θα είναι υπερθεαματικά αλλά το έργο θέλει το χρόνο του. Δε μας βοήθησαν οι συγκυρίες, η μετοχή ανέβηκε μέχρι τα 9 ευρώ, αλλά αποκλείεται να μη βρει το δρόμο της».

    Ο Οδυσσέας Αθανασίου έφερε για παράδειγμα υπομονετικούς επενδυτές που έδρεψαν καρπούς μεσο-μακροπρόθεσμα:

    «Πέραν της προσωπικής μου κρίσης, οι μεγαλύτεροι επενδυτές, όπως είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, είναι αυτοί που δε νοιάζονται βραχυχρόνια ή μεσοχρόνια για το τι κάνει το χρηματιστήριο. Ένα πιο κοντινό σε εμάς παράδειγμα είναι ο Πρεμ Γουάτσα. Επένδυσε, μεταξύ άλλων στη Eurobank, τη δεύτερη φορά μπήκε με αξία 1 ευρώ ανά μετοχή και για δυόμιση χρόνια η μετοχή της Eurobank με πολύ καλά στελέχη, κυμαινόταν μεταξύ 0,40 και 0,70 ευρώ. Σήμερα η μετοχή κυμαίνεται κοντά στα 1,50 ευρώ».

    Η Μαριάννα Λάτση, ο Πρεμ Γουάτσα και το discount της μετοχής 

    Αναφερόμενος δε στην έξοδο της Μαριάννας Λάτση ύστερα από τοποθέτηση ενός μετόχου, ο κ. Αθανασίου είπε με νόημα πως «αν θέλετε να βάλουμε στοίχημα για το αν θα βγουν κερδισμένοι οι μέτοχοι που έφυγαν ή αυτοί που έμειναν, το βάζω ευχαρίστως».

    Υπερθεμάτισε λέγοντας πως «καθένας μπορεί να ακολουθήσει την πορεία που θέλει, είναι απόλυτα σεβαστό. Η αποχώρηση μεγάλων μετόχων έγινε όταν η τιμή της μετοχής ήταν στα 5,40 ευρώ και σήμερα φτάνει στα 6,20 ευρώ. Η είσοδος (σ.σ. της Μαριάννας Λάτση) στη ΓΕΚ Τέρνα έγινε στα 11,20 και σήμερα είναι στα 12,70. Τα ποσοστά δείχνουν τι εννοώ».

    Σημειωτέον ότι την Παρασκευή η μετοχή της Lamda Development έκλεισε στα 6,16 ευρώ. Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε – και με το καπέλο του μετόχου – πως «η πορεία της μετοχής δεν ευχαριστεί κανέναν και πρώτα από όλα εμένα, επειδή έχω αποκτήσει μετοχές, μεγάλο μέρος των οποίων έχω αποκτήσει με δάνειο».

    Η εξήγηση που έδωσε βασίστηκε στις διεθνείς τάσεις, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετοχές real estate διαπραγματεύονται σε μεγάλη έκπτωση σε σχέση με την εσωτερική τους αξία. «Η αξία που έχει η μετοχή μας στα βιβλία είναι 7,80 ευρώ και διαπραγματευόμαστε γύρω στα 6,70 ευρώ, επομένως το discount κυμαίνεται από 12% έως 20%. Οι μεγάλες εταιρείες διαπραγματεύονται με έκπτωση έως και 40% – 50%, όπως η ευρωπαϊκή Unibail», τόνισε.

    Η άνοδος των επιτοκίων – που συνεπάγεται ύφεση της αγοράς ακινήτων – και το αυξημένο κόστος υλικών κατασκευής αποτελούν αιτίες αυτής της παγκόσμιας τάσης.

    «Η δική μας εταιρεία στα θεμελιώδη τα έχει πάει πολύ καλά, τα εμπορικά κέντρα σπάνε όλα τα ρεκόρ, το 2023 θα σπάσουν κι άλλο ρεκόρ, ήδη κινούνται με άνοδο της τάξης του 20%», ενώ ανάλογη είναι η τάση και στις μαρίνες.

    «Παράλληλα, κάνουμε ένα σύνθετο έργο που δεν έχει φανεί πάνω από το έδαφος, οι εκπλήξεις που έχουμε θα είναι ευχάριστες και αφορούν στην ανέγερση του ουρανοξύστη. Από τον Δεκέμβριο θα φανούν οι όροφοι, ενώ μέχρι το Πάσχα θα έχουν μπει σε αυτή τη φάση όλα τα έργα», είπε, εννοώντας ότι η ανάπλαση του Ελληνικού θα αντικατοπτριστεί άμεσα στο ενδιαφέρον των επενδυτών.

    Επενδυτικά οχήματα με την προοπτική της διανομής μερισμάτων

    Εξάλλου, βασικός στόχος απόσχισης των malls διαδικασία που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο έτσι ώστε να ακολουθήσει η ΙΡΟ εντός του 2024 – είναι η αλλαγή της μερισματικής πολιτικής, που σήμερα φέρεται να δυσαρεστεί τόσο τους μικρομετόχους, όσο και επενδυτές που ελέγχουν μεγαλύτερο ποσοστό, κατά πληροφορίες.

    «Η Lamda είναι μια εταιρεία που έχει επενδυτικά ακίνητα – όσα είναι σε λειτουργία και παράγουν κέρδη – και ταυτόχρονα, κάνει αναπτύξεις, κι αυτό είναι κάτι που τη ζημιώνει. Αυτό έγινε γιατί όταν ολοκλήρωσε την κατασκευή των πρώτων της εμπορικών κέντρων το 2006, ο ρόλος της θα ήταν να αρχίσει να τα πουλάει και να επανεπενδύσει σε νέες αναπτύξεις».

    Υπενθύμισε, δε πως βάσει αυτής της στρατηγικής η Lamda είχε πουλήσει το 50% του The Mall Athens στην HSBC το 2006 (το επαναγόρασε το 2017).

    Ωστόσο, η οικονομική κρίση θα επίτασσε την πώλησή τους σε πιεσμένες τιμές, «τα κρατήσαμε και γίναμε μια “μεικτή” εταιρεία. Εν μέσω οικονομικής κρίσης συμφωνήσαμε στην εξαγορά της έκτασης του Ελληνικού, τώρα φτάσαμε στο 2023 κι ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε εμπρός», είπε απευθυνόμενος στους μετόχους ο Οδυσσέας Αθανασίου, παραδεχόμενος πως η εισαγωγή των malls στο Χ.Α. καθυστέρησε (ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2020) εξαιτίας της πανδημίας.

    Σύμφωνα και με όσα διευκρίνισε, η Lamda Development, επειδή έχει δάνεια και ομόλογα με εγγυήσεις μετοχές, που δεν επιτρέπουν ούτε τη διάθεση δωρεάν μετοχών, δε θα μπορέσει να δώσει μέρισμα πριν από το 2026, δηλαδή ύστερα από 20 χρόνια.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, απώτερος στόχος της Lamda είναι η δημιουργία ξεχωριστής εταιρειας με τις τρεις μαρίνες Φλοίσβου, Αγίου Κοσμά και Κέρκυρας «και όποιου άλλο asset θεωρήσουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε» και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

    Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι θυγατρικές της Lamda θα έχουν μετατραπεί σε οχήματα εισόδου επενδυτών που θα θελήσουν να διαθέσουν κεφάλαια σε ορισμένα από τα πεδία στα οποία δραστηριοποιείται – εκμετάλλευση εμπορικών ακινήτων, ανάπτυξη ακινήτων, εκμετάλλευση δικτύου μαρινών.

    Στο πλαίσιο επανάκτησης της εμπιστοσύνης των μετόχων είναι, εκτός από την πρόοδο των έργων στο Ελληνικό και την απόσχιση των άλλων επικερδών δραστηριοτήτων, η ένταξη στο δυναμικό του Απόστολου Ζαφόλια, νέου νέου Chief Strategy & IR Officer με μακρά θητεία στον ναυτιλιακό κλάδο, που επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από 22 χρόνια καριέρας στις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπάει στα δύο η Lamda Development

    Ξενοδοχεία: Οι πρωταγωνιστές των deals €360 εκατομμυρίων του α’ εξαμήνου

    ΔΕΗ: Τι απαντά για το υδροηλεκτρικό έργο του 1 δισ. στη Βόρεια Μακεδονία



    ΣΧΟΛΙΑ