• Business

    Απόστολος Ζαφόλιας: Το στοίχημα του νέου Chief Strategy & IR Officer της Lamda

    Απόστολος Ζαφόλιας

    Απόστολος Ζαφόλιας


    Την «αποστολή» να προσελκύσει επενδυτές, ενισχύοντας την εμπορευσιμότητα της μετοχής της Lamda Development καλείται να φέρει εις πέρας ο νέος Chief Strategy & IR Officer της εισηγμένης, Απόστολος Ζαφόλιας που αναλαμβάνει καθήκοντα στις αρχές Ιουλίου.

    Πρόκειται για στέλεχος με μακρά θητεία στον ναυτιλιακό κλάδο, που προέρχεται από την εισηγμένη στη Νέα Υόρκη Genco Shipping & Trading.

    Μεγαλύτερος μέτοχος ειναι με μερίδιο 10,66% η  4.467.561 μετοχές, η Fidelity. Εως το 2017 πρόεδρος της εταιρείας ο Πήτερ Γεωργιόπουλος. Μέλος της διευθυντικής ομάδας είναι ο Basil G. Mavroleon.

    Στη ναυτιλιακή εκτελούσε καθήκοντα Chief Financial Officer από τις 19 Δεκεμβρίου του 2014, ωστόσο η καριέρα του στη Genco είχε ξεκινήσει από τον Μάιο του 2005.

    Από τον Ιούλιο του 2013, ο κ. Ζαφόλιας υπηρέτησε ως Executive Vice President Οικονομικών της εισηγμένης, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της οικονομικής της στρατηγικής.

    Όπως αναφέρει το βιογραφικό του, έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρία στον ναυτιλιακό κλάδο με έμφαση στις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τη χρηματοδότηση από εμπορικές τράπεζες, τις συναλλαγές σε αγορές χρέους και μετοχικών κεφαλαίων και την υποβολή εκθέσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι κάτοχος Bachelor του Babson College και του τίτλου Chartered Financial Analyst, ενώ μαθήτευσε στο Pierce College.

    Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – ήταν και μέτοχος της ναυτιλιακής. Μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου ήταν κάτοχος 25,418 μετοχών, ενώ ως CFO αμειβόταν με υψηλό εξαψήφιο ποσό.

    Ο ίδιος έβαλε την «υπογραφή» του σε συναλλαγές υψηλής αξίας για τη Genco, αφού θεωρείται ότι ήταν εκείνος που «έπεισε» τον Michael Burry (τον διάσημο Αμερικανό επενδυτή που επωφελήθηκε από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων το 2008, βγάζοντας 100 εκατομμύρια δολάρια μόνο για τον εαυτό του κι ενέπνευσε την ταινία “Το Μεγάλο Σορτάρισμα”) να επενδύσει στην αμερικανική ναυτιλιακή του Γεωργιόπουλου.

    Σημειωτέον ότι ο 45χρονος ήταν το νεότερο στέλεχος της Genco, αφού μόνο δύο νεότερα του στελέχη ανήκαν στο δυναμικό της εταιρείας, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα.

    Ο Απόστολος Ζαφόλιας εντάσσεται στην διοικητική ομάδα της Lamda, αντικαθιστώντας ουσιαστικά την Ελένη Βρεττού, η οποία είχε θητεύσει ως Chief Strategy και IR Officer, από Μάιο έως Αύγουστο του 2022, ενώ η μετακίνησή της από την Τράπεζα Πειραιώς είχε γίνει γνωστή ήδη από τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.

     

    H νέα στρατηγική της Lamda

    Η επενδυτική στρατηγική της Lamda φέρεται να επικεντρώνεται στην προσέλκυση και ξένων μεγάλων και θεσμικών επενδυτών.

    Κατά την πιο πρόσφατη ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών, ο Οδυσσέας Αθανασίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «κάποια στιγμή η πρόοδος στο Ελληνικό θα αντικατοπτριστεί στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας».

    Στην καθαρή αξία ενεργητικού του Ελληνικού (το οποίο αποτιμήθηκε σε 1,95 δισ.) αναφέρθηκε και ο CFO της Lamda Development, Χάρης Γκορίτσας, τονίζοντας πως είναι σημαντικά υποτιμημένο από την αγορά.

    Σημειωτέον ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 987 εκατ. ευρώ, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο φτάνει τα 53 εκατ. ευρώ.

    Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν είχε ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (η μεγαλύτερη ΑΜΚ μη τραπεζικής εταιρείας της τελευταίας δεκαετίας), η κεφαλαιοποίηση της Lamda είχε ξεπεράσει το 1,3 δισ., αφού άντλησε κεφάλαια 650 εκατομμυρίων.

    Τότε, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε ορίσει τιμή διάθεσης 6,70 ευρώ για τις νέες μετοχές, ενώ την Παρασκευή η μετοχή της Lamda έκλεισε τη συνεδρίαση με τιμή 5,67 ευρώ.

    Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Λάτση διακρατά το 43,8% της Lamda Development. Ποσοστό 10% κατέχει η Voxcove Holdings, στην οποία συμμετέχει και ο Βασίλης Κάτσος, 6,4% η Brevan Howard, 1,8% η EBRD, 1,7% η Aegean της οικογένειας Βασιλάκη, 7,9% μικροεπενδυτές, 7% Έλληνες θεσμικοί, 20,2% κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές και 1,4% είναι ίδιες μετοχές.

     

    Διαβάστε επίσης:

    LAMDA Development: Ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Λόρδος Νόρμαν Φόστερ στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ