• Business

    Οι top αποδόσεις στα εταιρικά ομόλογα και οι ελκυστικές προϋποθέσεις για τους επενδυτές – αποταμιευτές

    Eταιρικά ομόλογα

    Eταιρικά ομόλογα


    Τόκους που ανέρχονται συνολικά σε 125,2 εκατ. ευρώ αποδίδουν σε ετήσια βάση στους επενδυτές, τα 19 εταιρικά ομόλογα, τα οποία και είναι διαπραγματεύσιμα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Τα συγκεκριμένα ομόλογα έχουν καταστεί πόλος έλξης για τις λιμνάζουσες καταθέσεις των Ελλήνων ιδιωτών, που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για καλύτερες αποδόσεις.

    Το πιστοποίησε αυτό με τον πλέον παραστατικό τρόπο η πρόσφατη έκδοση των 500 εκατ. ευρώ της Mytilineos. Καθώς το 7ετές ομόλογό της πήρε χαρακτηριστικά τίτλου… λαϊκής βάσης, έπειτα από τη συμμετοχή 16.796 επενδυτών.

    Αριθμός-ρεκόρ στην επταετή ιστορία της νέας αυτής αγοράς. Με την αμέσως προηγούμενη μεγαλύτερη συμμετοχή να έχει καταγραφεί στην περσινή έκδοση των 230 εκατ. ευρώ της Lamda Development, όπου έλαβαν μέρος 13.972 επενδυτές.

    Στην περίπτωση της Mytilineos, η ζήτηση από την πλευρά των ιδιωτών έφτασε στα 680,77 εκατ. ευρώ, ενώ τους προσφέρθηκαν ομολογίες αξίας 455,966 εκατ. ευρώ.

    Απορρόφησαν δηλαδή το 91,2% της έκδοσης, με το υπόλοιπο 8,8% να πηγαίνει στους επαγγελματίες, ειδικούς επενδυτές. Ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι ανάδοχοι στη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς.

    Τα δεδομένα αυτά συνιστούν επίσης ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, σπάζοντας το προηγούμενο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου οι ιδιώτες επενδυτές είχαν απορροφήσει 282,5 εκατ. ευρώ, από τα 500 εκατ. ευρώ της έκδοσης του Ιουλίου του 2020.

    Συνολικά και στις 19 εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που είναι τώρα διαπραγματεύσιμες στο αθηναϊκό χρηματιστήριο, έχουν συμμετάσχει 164.680 επενδυτές. Μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και όσοι έχουν τοποθετήσει αποταμιευτικά κεφάλαια σε παραπάνω από ένα ομόλογα.

    Η «δίψα» των ιδιωτών αποταμιευτών για εταιρικά ομόλογα, τεκμαίρεται από το γεγονός ότι εκείνοι έχουν τοποθετήσει πρωτογενώς (στις δημόσιες προσφορές) συνολικά κεφάλαια 2,865 δισ. ευρώ. Καλύπτοντας έτσι το 69,6% από τα 4,115 δις ευρώ, που έχουν αντληθεί μέσω των 19 εταιρικών εκδόσεων.

    Αυτά τα 4,115 δισ. είναι η ονομαστική αξία έκδοσης των ομολόγων και αυτή που θα πληρωθεί στο ακέραιο, στις ημερομηνίες λήξης τους. Διαφορετικές ανά περίπτωση.

    Σήμερα στο χρηματιστήριο, η αγοραία αξία και των 19 ομολόγων τιμολογείται στα επίπεδα των 3,88 δισ. Κάτω δηλαδή από την ονομαστική τους αξία.

    Και αυτό γιατί η ανοδική πορεία των επιτοκίων ασκεί πιέσεις στις τιμές των παλαιότερων εκδόσεων.

    Οι τιμές υποχωρούν, αλλά καθώς τα επιτόκια είναι σταθερά, αυτό έχει συνέπεια να ανεβαίνουν οι αποδόσεις.

    Αν για παράδειγμα ένα ομόλογο με ετήσιο επιτοκιακό κουπόνι στο 3,5% αγοράζεται στο 100% της ονομαστικής του αξίας, η απόδοση παραμένει στο 3,5%.

    Αν όμως το ίδιο ομόλογο αγοραστεί στο 90% της αξίας τους, τότε το ετήσιο επιτόκιο που εξακολουθεί να είναι στο 3,5% διαμορφώνει μια απόδοση στο 3,888% (3,5/90%).

    Χωρίς να υπολογίζεται ότι στη λήξη του το ομόλογο θα πληρωθεί έτσι κι αλλιώς στο 100% της ονομαστικής του αξία. Με συνέπεια να προκύπτουν πρόσθετα κέρδη, λόγω του χαμηλότερου κόστους κτήσης.

    Η νέα ευκαιρία και οι 9 μεγαλύτερες αποδόσεις

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο εταιρικά ομόλογα, συνιστούν μια νέα ευκαιρία για τους επενδυτές, προκειμένου να πετύχουν ακόμη καλύτερες αποδόσεις.

    Μια δυνατότητα που δίνεται και στους μικροαποταμιευτές, αφού τέτοιου είδους επενδυτικές κινήσεις μπορεί να γίνουν με αφετηρία τα 1.000 ευρώ…

    Όπως προκύπτει από τα χθεσινά στοιχεία του χρηματιστηρίου, 9 εταιρικά ομόλογα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη «λίστα» των top αποδόσεων.

    Για το ομόλογο της Prodea που διαπραγματεύεται στο 85,23 (%) της ονομαστικής αξίας και φέρει επιτοκιακό κουπόνι 2,30% η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του-τον Ιούλιο του 2028- διαμορφώνεται σε 5,78%.

    Στο 5,23% βρίσκεται η απόδοση του ομολόγου της Premia, ενώ αυτού της Noval είναι στο 5,10%.

    Το ναυτιλιακό ομόλογο της Safe Bulkers, συμφερόντων του Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου, το οποίο έχει σταθερό ετήσιο επιτόκιο 2,95% και λήγει τον Φεβρουάριο του 2027, αποδίδει 5,015%.

    Ετησιοποιημένη απόδοση 4,867% έχει το ομόλογο των 320 εκατ. ευρώ της Lamda Development, ενώ αυτό της Ελβαλχαλκόρ αποδίδει 4,808%.

    Στο 4,87% διαμορφώνεται η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του για το ομόλογο των 320 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της οποίας η μεγάλη έκδοση των 500 εκατ. ευρώ αποδίδει 4,61%.

    Για το ναυτιλιακό ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ της CPLP Shipping, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, το οποίο φέρει επιτόκιο 2,65% και λήγει τον Οκτώβριο του 2026, η απόδοσή του διαμορφώνεται σε 4,796%.

    Από εκεί κι έπειτα ελκυστικές αποδόσεις υπάρχουν και στα άλλα ομόλογα των οποίων οι τιμές είναι τώρα κάτω από την ονομαστική τους αξία. Και όλα αυτά όταν το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων βρίσκεται στο 0,28%, ενώ οι νέες προθεσμιακές 12μηνης διάρκειας είναι στο 1,31% για μεγάλα όμως ποσά.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ομόλογου του ΟΠΑΠ που διαπραγματεύεται στο 92,25 (%) της ονομαστικής του αξίας, έχει ανέβει στο 3,958%. Της Μότορ Όιλ είναι στο 3,907%, ενώ αυτό της Αegean Airlines αποδίδει 3,99%, ετησιοποιημένο στη λήξη του.

    Εξόφθαλμη στρέβλωση με τον φόρο

    Στις τοποθετήσεις σε εταιρικά ομόλογα μέσω του χρηματιστηρίου, ο αγοραστής πέραν της τιμής πληρώνει στον πωλητή και τους δεδουλευμένους τόκους.

    Για το διάστημα που εκείνος που το είχε στην κατοχή του, στο διάστημα της κάθε τοκοφόρου περιόδου, που κατά κανόνα είναι οι έξι μήνες.

    Στο σημείο αυτό διαιωνίζεται μια εξόφθαλμη στρέβλωση, καθώς ο υπόχρεος της παρακράτησης φόρου (15%) είναι ο τελευταίος κάτοχος του ομολόγου… Ο οποίος αγοράζοντας δευτερογενώς από το χρηματιστηριακό «ταμπλό» δεν έχει φυσικά εισπράξει στην πραγματικότητα όλους τους τόκους της εκάστοτε περιόδου καταβολής. Καθώς αυτοί κατανέμονται αναλογικά ανά ημέρα.

    Ενώ λοιπόν αυτός ο ομολογιούχος έχει ουσιαστικά πληρώσει στον πωλητή ένα μερίδιο των τόκων, στο «τέλος της ημέρας» βαρύνεται με την πληρωμή όλων των φόρων της τοκοφόρου περιόδου… Τραγελαφικό αλλά αυτό συμβαίνει.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβερνητική παρέμβαση προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της παρακράτησης φόρου, κρίνεται καταφανώς επιβεβλημένη.

    Διαβάστε επίσης:

    Fed – Beige Book: Τι αποκαλύπτει η πολυαναμενόμενη αναφορά για την πορεία της οικονομίας στις ΗΠΑ

    Υπ. Τουρισμού: Παύση λειτουργίας του Cocomat Athens BC των Πωλ και Μιχάλη Ευμορφίδη

    Παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας της Ακτής Βουλιαγμένης λόγω καύσωνα



    ΣΧΟΛΙΑ