• Business

    Οι «μνηστήρες» στην πόρτα της Creta Farms και οι εξελίξεις με το άρθρο 106

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Ενώ «τρέχουν» οι εξελίξεις για την υπαγωγή της Creta Farms στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα, η κινητικότητα από πλευράς των μνηστήρων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας πυκνώνουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας επισκέφθηκε κλιμάκιο της Impala Investment του Δημήτρη Βιντζηλαίου ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι επενδυτές.

    Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά για την Creta Farms είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita, Νίκας), το αμερικάνικο Fund HIG, ο ομογενής επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου και το fund που ελέγχει την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

    Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θεωρείται μονόδρομος για την επιβίωση της άλλοτε πανίσχυρης βιομηχανίας, η οποία προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης με πρωτοβουλία των πιστωτριών τραπεζών.

    Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, η οποία αναμένονταν τις επόμενες μέρες μετατέθηκε για τα μέσα Νοεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 18η Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, σήμερα εκδικάστηκε η αίτηση υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα που υπέβαλλε η νέα προσωρινή διοίκηση της εταιρείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρόν στη δικαστική αίθουσα έδωσαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, οι οποίοι μέσω των δικηγόρων τους έσπευσαν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

    Η απόφαση για ένταξη στο άρθρο 106 και την εξασφάλιση προστασίας από τους πιστωτές δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στην μέρα, με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών. Άλλωστε, το ενδεχόμενο ενός «ξαφνικού θανάτου» είναι υπαρκτό καθώς ήδη μια σειρά από προμηθευτές φέρονται να έχουν προχωρήσει στην έκδοση διαταγών πληρωμής για ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας.

    Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ενδοοικογενειακή διαμάχη των βασικών μετόχων της Creta Farms, παρ’ ότι έχουν αποχωρήσει από τη διοίκηση της εταιρείας. Τα δυο αδέλφια έχουν επιδοθεί σε έναν πρωτοφανή «πόλεμο», εκτοξεύοντας εκατέρωθεν πρωτοφανείς αλληλοκατηγορίες και χαρακτηρισμούς που προκαλούν αίσθηση και κάνουν όλους να αναρωτιούνται τι πραγματικά συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια στην εταιρεία.

    Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη διοίκηση πριν από περίπου πέντε μήνες έστειλε πριν από μερικές μέρες στις πιστώτριες τράπεζες αλλά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιστολή, στην οποία εξαπολύει βαρύτατες καταγγελίες για τον αδελφό του, Μάνο.

    Σε κάθε περίπτωση, φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει το πόρισμα της Deloitte, η οποία διενεργεί ενδελεχή οικονομικό έλεγχο στα «βιβλία» της εταιρείας.

    Λέγεται πως οι ελεγκτές έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο, και μάλιστα έχουν βρει «λαβράκια» και έχουν εντοπίσει μια «μαύρη τρύπα» άνω των 60 εκατ. ευρώ, ωστόσο αρνούνται να παραδώσουν τα συμπεράσματά τους, εάν δεν λάβουν πρώτα τα χρήματα που τους οφείλονται.



    ΣΧΟΛΙΑ