• Business

    Οι κινήσεις της οικογένειας Στέγγου για το Πόρτο Καρράς 

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη
    Steggos

    Κωνσταντίνος Στέγγος, Επικεφαλής Ολυμπιακής Τεχνικής


    Χωρίς να αποκαλύπτει το πώς έχει σκεφτεί την επόμενη μέρα για την Τεχνική Ολυμπιακή, η οικογένεια Στέγγου, η οποία διατηρεί το 76% του άλλοτε ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου, «τρέχει» δύο παράλληλες ενέργειες.

    Χθες η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της (με την οικογένεια Στέγγου να συμμετέχει δια αντιπροσώπων, ενώ μέλη της ήταν στα γραφεία της εταιρείας όπου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία) αποφάσισε την εισφορά του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας, Πόρτο Καρράς, η οποία έχει στην κατοχή της το ομώνυμο τουριστικό συγκρότημα στη Χαλκιδική, σε μια νέα θυγατρική που ίδρυσε στην Κύπρο υπό την ονομασία  «T.O. International Holding Ltd».

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας που παρίστατο στη Γενική Συνέλευση, η παραπάνω κίνηση έγινε για να ανοίξει ο δρόμος για τη σύναψη ομολογιακού δανείου 45 εκατ. ευρώ από το private equity fund Fortress Investment Group LLC, διάρκειας 30 μηνών.

    Επιχειρήθηκε η σύναψη δανείου από τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν, όπως εκτιμάται, συνεκτιμώντας τα στοιχεία του ισολογισμού της εταιρείας.

    Το επιτόκιο του ομολογιακού δεν ανακοινώθηκε με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διψήφιο νούμερο. 

    Με το δάνειο αυτό θα εξυπηρετηθεί ο τραπεζικός δανεισμός της Πόρτο Καρράς, ύψους 23 εκατ. ευρώ, και οι υπόλοιπες χρηματοδοτικές ανάγκες της.

    Η δεύτερη ενέργεια της Τεχνικής Ολυμπιακής που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι διερεύνηση ενδιαφέροντος για συνεργασία στο Πόρτο Καρράς ή και πώληση του συγκροτήματος με συμβούλους τις Cushman & Wakefield και Profin Management.

    Όπως σημειώνεται, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι λαμβάνουν πληροφορίες και πραγματοποιούνται συζητήσεις.

    Η εκτίμηση είναι ότι η υπογραφή του ομολογιακού δανείου θα προηγηθεί, ενώ δεν υφίσταται ασφαλής πρόβλεψη για το πότε θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για το Πόρτο Καρράς.

    Η προσδοκία είναι το 2020 να έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο για την εταιρεία. Το πoιο θα είναι αυτό, αν θα παραμένει στις κατασκευές ή στην τουριστική δραστηριότητα και μόνον ή οτιδήποτε άλλο, δεν αποκαλύπτεται. Η λογική είναι «θα δούμε τι θα κάνουμε εφόσον πουληθεί το Πόρτο Καρράς, μπουν χρήματα στο ταμείο και εξυγιανθεί η εταιρεία».

    Η Τεχνική Ολυμπιακή έχει πετύχει τη διατήρηση του πτυχίου της ανώτατης τάξεως για τρία ακόμα χρόνια και ενώ το μοναδικό κατασκευαστικό έργο που εκτελεί και ολοκληρώνεται άμεσα είναι στη Ρουμανία. Αφορά την αποκατάσταση – ανακατασκευή του τμήματος της Εθνικής Οδού Galicea Mare – Calafat, μήκους περίπου 37χλμ, με αξία σύμβασης περίπου 18,15 εκατ. (χωρίς Φ.Π.Α.).



    ΣΧΟΛΙΑ