• The Wiseman

    Τεχνική Ολυμπιακή: Η αλήθεια και τα παραμύθια… Πραγματική σκοτοδίνη ο ισολογισμός

    • The Wise Man
    the wise man

    the wise man


    Ξεβολεύονται στην Εθνική 

    Η στήλη πληροφορείται ότι το τριετές πλάνο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας θα αλλάζει επί της ουσίας όλο τον «κανονισμό εργασίας», ο οποίος προβλέπει πότε και με ποια κριτήρια γίνεται μια προαγωγή, μια πρόσληψη και μια απόλυση. 

    Σε αρκετά διοικητικά συμβούλια της τράπεζας έχει τεθεί το θέμα, με την πλευρά των εργαζομένων – πάντα θεσμικά – να ζητούν εξηγήσεις και να αντιδρούν… Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει, η άσκηση της τραπεζικής εργασίας, όπως επίσης και τα προνόμια του παρελθόντος – πόσω μάλλον με κρατικά χαρακτηριστικά – δεν ισχύουν πουθενά… 

    Το εγχείρημα της αλλαγής θα είναι δύσκολο αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι Μυλωνάς και Μιχαηλίδης είναι αποφασισμένοι… Ανεξάρτητα αν ο ένας εκ των δύο – μαντέψτε… – εμφανίζεται στους εργαζόμενους πιο μειλίχιος…

    Τους πείθει η Eurobank… Κρας τεστ για την αγορά

    Ακούω ότι αύριο ηχηρά ονόματα 4-5 ξένων εταιρειών και funds θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρώτο – στην ελληνική αγορά – πακέτο τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, το πακέτο Pillar, της Eurobank. 

    Το πρόσφατο ταξίδι – την προηγούμενη εβδομάδα – υψηλόβαθμων στελεχών στο εξωτερικό απέδωσε καρπούς… 

    Οι προσφορές για το Pillar είναι δεσμευτικές ενώ για το άλλο μεγάλο πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ μη δεσμευτικές… 

    Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την εξέλιξη του project, καθώς θα δώσει το στίγμα και για τις ανάλογες κινήσεις που ετοιμάζουν – είτε φέτος είτε το 2020 – και οι υπόλοιπες τράπεζες…

    Βγήκαν μαχαίρια…

    Πληροφορούμαι ότι έχουν βγει μαχαίρια στο επικοινωνιακό team του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. 

    Ο ένας κατηγορεί τον άλλον και τούμπαλιν για τις αστοχίες στη διοχέτευση των μηνυμάτων που επιθυμεί να περάσει ο Κυριάκος στην εκλογική βάση…

    «Είναι όλα τους καλά και ευγενικά παιδιά», έλεγε στην στήλη μια παλιά καραβάνα της πολιτικής. 

    «Πρέπει να γίνουν πιο επιθετικοί, πιο αλήτες, με την καλή έννοια του όρου, γιατί έχουν απέναντί τους ακραίους προπαγανδιστές», συνέχισε το σχόλιό του. Ακούς Τάκη;

    Κουίζ: Ποια τράπεζα αρνήθηκε να δώσει δάνειο σε έναν νέο άνθρωπο – με βαρύ επώνυμο – ο οποίος επιχειρεί και ζήτησε χρηματοδότηση – το 50% μάλιστα – μιας επένδυσης που θα έκανε σε δημοφιλή προορισμό; 

    Το υπόλοιπο 50% το έβαζε από την τσέπη του… 

    Το δάνειο μαθαίνω ότι μπλόκαρε ισχυρός θεσμικός παράγοντας.

    Τεχνική Ολυμπιακή: Η αλήθεια και τα παραμύθια του ισολογισμού

    Tον τελευταίο καιρό φίλα προσκείμενα στην οικογένεια Στέγγου media μάς ταΐζουν ελπίδες ότι το Πόρτο Καρράς θα πουληθεί 300 με 350 εκατ. ευρώ και έτσι οι μέτοχοι της Τεχνικής Ολυμπιακής  θα γίνουν πλούσιοι.

    Ανάμεσα στο τι θέλει η οικογένεια Στέγγου και στο τι της δίνουν υπάρχει τεράστια διαφορά. Θα ξεκινήσουμε φρεσκάροντας τη μνήμη σας και υπενθυμίζοντας ότι η Τεχνική Ολυμπιακή αγόρασε το Πόρτο Καρράς από πλειστηριασμό της Εθνικής Τράπεζας το 1999 καταβάλλοντας 97 εκατ. ευρώ.

    Το είχε πάρει το μαγαζί καθαρό, χωρίς δάνεια. Για να ξέρετε, το VILLAGE INN είχε ανοίξει το 1976, το MELITON το 1979 και το SITHONIA το 1981. Τότε που το είχε πάρει η Τεχνική Ολυμπιακή, 20 χρόνια περίπου από τότε που πρωτοκτίστηκε το συγκρότημα, χρειαζόταν γενναία αναβάθμιση, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Συνέχεια μικρής κλίμακας επενδύσεις για αναβάθμιση.

    Τώρα, 40 χρόνια μετά, το συγκρότημα, τα 3 ξενοδοχεία δηλαδή, το γκολφ, ο ιππικός όμιλος κλπ. χρειάζονται μίνιμουμ επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν την παλιά τους αίγλη. Να ξέρετε ότι κανέναν επενδυτή δεν τον ενδιαφέρει να πάρει το ξενοδοχείο απευθείας από την Τεχνική Ολυμπιακή. 

    Δεν αγοράζει κανένα BRAND που να το θέλει εν λειτουργία το μαγαζί. Ίσα-ίσα, προτιμάει να το πάρει κλειστό και καθαρό από χρέη, όπως το είχε πάρει άλλωστε και η Τεχνική Ολυμπιακή. 

    Φίλοι μικρομέτοχοι της εταιρείας πρέπει να ξέρετε ότι η Τεχνική Ολυμπιακή έχει το 88,42% της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ, των ξενοδοχείων δηλαδή. 

    Το υπόλοιπο 11,58% το έχει η οικογένεια Στέγγου, που σημαίνει ότι αν πουληθεί 120 εκατ. ευρώ το ξενοδοχειακό συγκρότημα, η Τεχνική Ολυμπιακή  θα πάρει 107 εκατ. ευρώ. 

    Δυστυχώς, φίλοι μικρομέτοχοι, ο ισολογισμός της επιχείρησης  είναι πραγματική σκοτοδίνη. 

    Στη σελίδα 44, ο ορκωτός λέει ότι υπάρχει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης  36 εκατ. ευρώ. 

    Αυτό σημαίνει ότι έχει άμεσο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας η εταιρεία. 

    Τα ξενοδοχεία το 2018 είχαν τζίρο 18,3 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 1,7 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια, το μαγαζί μπαίνει με τα μπούνια μέσα. 

    Αν εξαιρέσεις το κατασκευαστικό κομμάτι, η Τεχνική Ολυμπιακή είχε ζημιές προ φόρων 5,655 εκατ. ευρώ με πωλήσεις 22,5 εκατ. ευρώ. 

    Για να καταλάβετε, η εταιρεία σε επίπεδο ομίλου έχει καθαρό δανεισμό 30,840 εκατ. ευρώ και πληρώνει χρηματοοικονομικά έξοδα της τάξης των 3,019 εκατ. ευρώ. 

    Το απίστευτο φίλοι αναγνώστες είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσει κάποιος το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, το ξενοδοχείο, χωρίς να θέλει να έχει και το ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ και την ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΓΚΟΛΦ ΑΕ και την ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ ΑΕ. Δηλαδή θα θέλει όλο το πακέτο εκτός της κατασκευαστικής. 

    Τώρα φίλοι μικρομέτοχοι, κρατηθείτε γιατί δεν θα αντέξετε τις συγκινήσεις. 

    Μας προκαλεί τρομερή εντύπωση που όλοι μα όλοι και ειδικά αυτοί που λένε ότι κοιτάνε τα συμφέροντα των μικρομετόχων ξεχνούν να πουν ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου  είναι 192,504 εκατ. ευρώ (!!!!!) Στρατοσφαιρικό νούμερο. 

    Δηλαδή εάν κάποιος εξαγοράσει την Τεχνική Ολυμπιακή θα οφείλει 192,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, έστω ότι στα 2,13€ που έκλεισε χθες η μετοχή κάποιος αγοράσει το 100% της εταιρείας ξοδεύοντας δηλαδή 86,676 εκατ. ευρώ, αυτός όμως αγοράζοντας το 100% κληρονομεί και τις συνολικές υποχρεώσεις της, δηλαδή στην πραγματικότητα θα του έχει κοστίσει 86,676 + 192,504, δηλαδή 279 εκατ. ευρώ. 

    Για να είμαστε όμως ακριβείς, από αυτό το ποσό αφαιρούμε τα μετρητά που έχει ο όμιλος, τα 1,184 εκατ. ευρώ, δηλαδή του αγοραστή του κόστισε το μαγαζί 278 εκατ. ευρώ (!!!!!) 

    Βάλτε κι άλλα 100 εκατ. ευρώ που χρειάζεται για να το φτιάξει, δηλαδή θα έχει ρίξει 378 εκατ. ευρώ για έναν όμιλο που, πλην των κατασκευών, έχει τζίρο 22,5 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 5,65 εκατ. ευρώ. 

    Εδώ δεν κατάφερε ο Στέγγος τα τελευταία 20 χρόνια να βγάλει λεφτά που δεν είχε και ανταγωνισμό, νομίζετε ότι ο αγοραστής θα ρίξει 378 εκατ. ευρώ έτσι για πλάκα;

    Για να μπορέσει να πετύχει το εγχείρημά του θα θέλει να το πάρει όσο πιο φθηνά γίνεται και καθαρό φυσικά, χωρίς χρέη και υποχρεώσεις προς τρίτους. 

    Για να καταλάβετε, τον τελευταίο καιρό στην Χαλκιδική ο ανταγωνισμός όλο και μεγαλώνει. 

    Η οικογένεια Ανδρεάδη αγόρασε κι αυτή το παλιό Γερακίνα BEACH μισή ώρα από το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑ φυσικά από πλειστηριασμό και το μετέτρεψε σε ξενοδοχειάρα. 

    Δίπλα στο ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, η οικογένεια Μεντεκίδη ετοιμάζεται κι αυτή να ανοίξει ξενοδοχειάρα δυναμικότητας 500 κλινών, πεντάστερο παρακαλώ, του οποίου το management θα έχει η MARRIOTT το οποίο προβλέπεται να κάνει εγκαίνια την άνοιξη του 2020. 

    Ακόμα, ο Ιωάννης και ο Γεώργιος Μεντεκίδης δρομολογούν για την επόμενη τριετία ένα ολόκληρο «τουριστικό χωριό» με 150 βίλλες. Ακόμα πολύ κοντά εκεί έρχεται κι άλλη μονάδα από τον Βούλγαρο επιχειρηματία Georgi Dimitar (της ΛΗΚΥΘΟΣ ΑΕ). 

    Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος ανταγωνισμός. 

    Το θετικό βέβαια είναι ότι αυτός που αγοράζει το 100% της Τεχνικής Ολυμπιακής αγοράζει και τις άδειες για να χτίσει 526 βίλες. 

    Μη νομίζετε όμως ότι είναι τόσο απλό και ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση (526 + 150 = 676 βίλες) για να γίνει βγουν καλά κέρδη. 

    Αν ήμασταν στην Αμερική με τέτοιο ισολογισμό και με τέτοια έντονη φημολογία, η αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είχε βάλει την Τεχνική Ολυμπιακή ήδη σε επιτήρηση όχι λόγω των ιδίων κεφαλαίων αλλά για να λειτουργήσει προληπτικά για την προστασία του επενδυτικού κοινού. 

    Φίλοι αναγνώστες, το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης της τάξης των 36 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ μεγάλο για μια εταιρεία που τζιράρει 22,5 εκατ. ευρώ, έχει ζημιές προ φόρων 5,65 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 30,84 εκατ. ευρώ. 

    Οι τραπεζίτες πλέον δεν χρηματοδοτούν ζημιές, τέλος το πάρτι. 

    Η επιχείρηση θα πρέπει να βρει από αλλού χρηματοδότηση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι ο οποιοσδήποτε της δώσει τα 36 συν 10 ακόμα εκατομμύρια ευρώ, για να κινηθεί δηλαδή 46 εκατ. ευρώ, θα ζητήσει επιτόκιο της τάξης του 13% δηλαδή θα πρέπει να δίνει το χρόνο 6 εκατ. ευρώ σε τόκους. Ανέκδοτο. 

    Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική. 

    Όταν έχεις συνολικές υποχρεώσεις 192,5 εκατ. ευρώ από τις οποίες οι 84,45 εκατ. ευρώ είναι αναβαλλόμενος φόρος, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 36 εκατ. ευρώ, καθαρό δανεισμό 30,84 εκατ. ευρώ και όλα αυτά κάνοντας πωλήσεις 22,53 εκατ. ευρώ (χωρίς τον κατασκευαστικό κλάδο) και βγάζεις ζημιές προ φόρων 5,655 εκατ. ευρώ, είσαι με την πλάτη στον τοίχο. 

    Φίλοι μικρομέτοχοι δεν υπάρχουν κορόιδα πια.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, οι αγοραστές έχουν το χρόνο με το μέρος τους.

    Μπορούν να περιμένουν γιατί με τις ζημιές που παράγει και το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που έχει δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος να της δώσει τα 300 εκατ. ευρώ που ζητάει. 

    Οι αγοραστές θα προτιμήσουν να το πάρουν το μαγαζί καθαρό από υποχρεώσεις πληρώνοντας μάξιμουμ 150 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.  Φυσικά αυτή είναι η άποψή μας. 

    Αν καταφέρει η οικογένεια Στέγγου και το πουλήσει 300 εκατ. ευρώ, που λέει ότι της τα δίνουν, τότε θα ξεχρεώσει τα 192,5 εκατ. ευρώ που οφείλει και έτσι θα μείνουν 107,5 εκατ. ευρώ δηλαδή 2,64€/μετοχή. 

    Μακάρι να συμβεί αλλά εμείς σας συστήνουμε να κρατάτε μικρό καλάθι και να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί η εικόνα του ισολογισμού είναι τραγική και τα νούμερα είναι αμείλικτα. 

    Πραγματική σκοτοδίνη.



    ΣΧΟΛΙΑ