Business

Επιβεβαίωση του mononews: Παίρνει το δάνειο των 45 εκατ. ευρώ η Τεχνική Ολυμπιακή από το Fortress

  • NewsRoom
Steggos

Κωνσταντίνος Στέγγος, Επικεφαλής Ολυμπιακής Τεχνικής


Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του mononews για τη χρηματοδότηση με 18μηνο ομόλογο της Τεχνικής Ολυμπιακής συμφερόντων της οικογένειας του Κωνσταντίνου Στέγγου από το private equity fund του Fortress. Το ύψος της δανειοδότησης θα είναι εν τέλει 45 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέντε εκατομμύρια λιγότερα από τις αρχικές πληροφορίες.

Η ανακοίνωση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας αναφέρει επί λέξη τα εξής (χωρίς να παραθέτει το όνομα του fund, που είναι φυσικά το Fortress):

«Η εταιρεία με την επωνυμία Τεχνική Ολυμπιακή (εφεξής Εταιρεία) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το Δοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με την επωνυμία «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.» στη σημερινή συνεδρίαση του αποφάσισε τη λήψη δανείου ύψους 45 εκ. Ευρώ από αλλοδαπό επενδυτικό οίκο. Η ως απόφαση θα υποβληθεί προς έγκριση σε γενική συνέλευση των μετόχων της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ». Η Εταιρεία θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος».

Νωρίτερα η Τεχνική Ολυμπιακή είχε ανακοινώσει πως στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων πρόκειται να προταθεί προς έγκριση η μεταβίβαση σε θυγατρική της του συνόλου των μετοχών της «Πόρτο Καράς». Η ανακοίνωση τόνιζε:

«Με την από 11/06/2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό, καλούνται οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.», σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 02/07/2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00πμ, στα γραφεία της έδρας της εταιρείας (Σολωμού 20 – Άλιμος Αττικής), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Έγκριση της απόφασης του ΔΣ για την εισφορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.» που κατέχει η Εταιρεία σε υπό ίδρυση 100% θυγατρική αυτής.

2. Ανακοίνωση και Έγκριση εκλογής μελών Διοικητικού Συμβουλίου σε πλήρωση κενωθεισών θέσεων. Έγκριση των Διοικητικών Συμβουλίων της εταιρείας που προέκυψαν μετά τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της 23ης Ιουλίου 2018, 6ης Μαρτίου 2019 και 31ης Μαΐου 2019.

3. Διάφορες ανακοινώσεις.»

Στις 30 Μαΐου το mononews.gr ανέφερε:

Μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου αναμένεται να «σφραγιστεί» και τυπικά η ήδη «κλειδωμένη» συμφωνία που έχει κάνει το fund του Fortress, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την «Τεχνική Ολυμπιακή», συμφερόντων της οικογένειας του Κωνσταντίνου Στέγγου. Δίνοντας «ανάσες» στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος έχει βγάλει προς πώληση το ξενοδοχειακό συγκρότημα του (θυγατρικού) Πόρτο Καρράς.

Το Fortress θα ενισχύσει κεφαλαιακά με 50 εκατ. ευρώ (σσ. που έγιναν εν τέλει 45 εκατ. ευρώ) την εταιρεία του Στέγγου, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ομολογιακό δάνειο που θα χορηγηθεί θα έχει 18μηνη διάρκεια. Συνοδευόμενο και από μεγάλα ενέχυρα επί των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Τεχνικής Ολυμπιακής».

Αν και το ετήσιο επιτόκιο λέγεται ότι θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξεως του 10%, εν τούτοις ο Κωνσταντίνος Στέγγος, που είναι ιδρυτής, βασικός μέτοχος και Πρόεδρος του ομίλου, θα έχει την ευχέρεια να μην πληρώνει τόκους στο μεσοδιάστημα του ομολογιακού. Αυτοί θα αποπληρωθούν στη λήξη του, μετά από ενάμιση χρόνο. Όταν και θα εξοφληθεί ,το σύνολο της οφειλής.

Στην παρούσα φάση και καθώς οι δύο πλευρές (Fortress και Στέγγος) έχουν συμφωνήσει σε όλα, το … κέντρο βάρους των εξελίξεων έχει μετατοπιστεί. Με τους νομικούς και την Alpha Bank να «τρέχουν» τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υπογραφή των συμβολαίων χρηματοδότησης της «Τεχνικής Ολυμπιακής».

Η ανάμειξη της Alpha Bank έγκειται στο γεγονός ότι είναι ο ισχυρότερος πιστωτής του επιχειρηματικού Ομίλου.

Με τα χρήματα της (ακριβής) κεφαλαιακής ενίσχυσης, η οποία κατ’ ουσίαν είναι ένα «δάνειο γέφυρα», η πλευρά Στέγγου πετυχαίνει τρεις στόχους.

Κατ’ αρχήν απαγκιστρώνεται από τις πιεστικές υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες, που ανέρχονται στα 28 εκατ. ευρώ. Διότι εξ αυτών, τα 23,9 εκατ. ευρώ των τραπεζικών δανείων θα αποπληρωθούν αμέσως μετά από την παροχή χρηματοδότησης από το Fortress.

Kατά δεύτερον, με τα υπόλοιπα από το ομολογιακό (26, 1 εκατ. ευρώ) και σε συνδυασμό με την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού, θα θεραπευτεί το σημερινό, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης του ομίλου, του οποίου η «τρύπα» είναι στα 36 εκατ. ευρώ.

Κερδίζει χρόνο, αναζητώντας το deal

Τρίτη, αλλά εξαιρετικά σημαντική παράμετρος είναι εκείνη που δίνει στην πλευρά Στέγγου, τη χρονική άνεση για διαπραγματεύσεις με τους δυνητικούς μνηστήρες του Πόρτο Καρράς. Η 18μηνη διάρκεια του ομολογιακού δείχνει ότι θα απαιτηθεί αρκετό διάστημα, για να υπάρξει μια συμφωνία πώλησης σε αποδεκτό τίμημα.

To προς πώληση ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής ανήκει κατά 88, 5% στην «Τεχνική Ολυμπιακή» στην οποία η οικογένεια Στέγγου ελέγχει το 63,7%. Η ίδια οικογένεια έχει στο προσωπικό της χαρτοφυλάκιο και το υπολειπόμενο 11,5% του Πόρτο Καρράς. Κάτι που σημαίνει ότι αν πουληθεί ολόκληρο το ξενοδοχειακό συγκρότημα, τότε το 11,5% του τιμήματος θα πάει στους προσωπικούς λογαριασμούς της επιχειρηματικής οικογένειας…

Αρχικά ο Στέγγος είχε θέσει τον «πήχη» για την πώληση του Πόρτο Καρράς στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, αλλά τώρα λέγεται ότι οι απαιτήσεις του έχουν πέσει στα 200 εκατ. ευρώ. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η ρεαλιστική αποτίμηση είναι αισθητά χαμηλότερη, αλλά όλα αυτά μένει να απαντηθούν από τα ίδια τα γεγονότα, καθώς σε τέτοιου είδους deal πολλά θα κριθούν από τις διαθέσεις των υποψήφιων αγοραστών.


ΣΧΟΛΙΑ