• Business

    Η ιστορία του «ξενοδοχείου της Χούντας»: Το κτίριο – φάντασμα, ο Κοσκωτάς και το νέο πεντάστερο

    • NewsRoom
    Κ. Μπήτρος

    Κ. Μπήτρος


    Η είδηση για το deal μεταξύ Eurobank και HIG Capital για το λεγόμενο «ξενοδοχείο της Χούντας» προκάλεσε αίσθηση. Ένα εμβληματικό κτίριο – φάντασμα στην Αγία Μαρίνα περνά σε μια εταιρεία με τίμημα 20 εκατ. ευρώ και πλέον μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος ξενοδοχειακός – τουριστικός πόλος.

    Το «ξενοδοχείο της Χούντας» έχει και άλλη μια ονομασία που έμεινε στην Ιστορία: το λένε και «Δέσποινα», από το όνομα της γυναίκας του δικτάτορα Παπαδόπουλου, κι έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφήγημα.

    Στα νεότερα χρόνια μάλιστα, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 πήρε και το όνομα «ξενοδοχείο Κοσκωτά» διότι ο τότε τραπεζίτης κι επιχειρηματίας ήθελε να το αγοράσει μιας και το χρήμα έρεε άφθονο. Ο Κοσκωτάς κατέρρευσε και το σχέδιό να προσελκύσει τουρίστες στην περιοχή έμεινε στα χαρτιά.

    Το «κλειδί» της υπόθεσης του κτιρίου αυτού, όπως κι άλλων που έμειναν γιαπιά, ήταν ο Ιωάννης Λαδάς, συνταγματάρχης που έγινε το 1970 γενικός γραμματέας Τουρισμού και ήθελε να μετατρέψει την Ελλάδα σε… παράδεισο.

    Ο άνθρωπος αυτός φέρεται να εξυπηρέτησε πολλούς φίλους της Χούντας προσφέροντάς του δάνεια με πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις.

    Μια μορφή δανείου ήταν αυτή που είχε διάρκεια 18-20 χρόνια, με 5ετή περίοδο χάριτος και με κάλυψη έως και του 70% του συνόλου της επένδυσης.

    Πολλά τέτοια κτίρια έμειναν ανολοκλήρωτα. Ποιος ξεχνά άλλωστε τον Πύργο του Πειραιά που ξεκίνησε το 1972 κι έμεινε γιαπί μέχρι σήμερα που ανακαινίζεται.

    Και κάπως έτσι ξεκίνησε και το ξενοδοχείο στην περιοχή της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα από τον επιχειρηματία Σωκράτη Καλκάνη, ένα πρόσωπο που απασχόλησε και την εποχή της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά

    Ένα τεράστιο συγκρότημα 400 δωματίων σε έκταση 65 στρεμμάτων με τρία διπλανά τμήματα και σειρά από μπανγκαλόου πάνω στην παραλιακή λεωφόρο και μπροστά από μια, μοναδικής ομορφιάς παραλία.

    Η θέα απίστευτη καθώς είναι χτισμένο στο λόφο και για την εποχή ήταν το μεγαλύτερο τουριστικό project.

    Οι φήμες λένε ότι το κτίριο αυτό χρησιμοποιούνταν κατά καιρούς για παραγωγή… ερωτικών ταινιών καθώς η θέα είναι απίστευτη.

    Το βίντεο από την NP Production δείχνει την περιοχή και το τεράστιο αυτό συγκρότημα.

    Πέρασε μισός αιώνας, το κτίριο έμεινε ημιτελές καθώς τότε ειπώθηκε ότι η ενεργειακή κρίση του 1973 καθιστούσε το έργο ασύμφορο.

    Το κτίριο πέρασε για χρέη στις τράπεζες ενώ το 2016 η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων Grivalia το εξαγόρασε από τη Eurobank, με στόχο να βρει τον κατάλληλο επενδυτή για την αξιοποίηση του προνομιακού ακινήτου.

    Η ιστορία του και η σύνδεσή του με τη Χούντα καθώς και οι ζημιές που είχε το ημιτελές κτίριο οδηγούσαν σε συνεχείς αποτυχίες αξιοποίησής του.

    Πριν από δύο χρόνια υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το κτίριο ανέλαβε μια γνωστή ελληνική ξενοδοχειακή εταιρεία, η ΣΥΝΘΕΣΙΣ Α.Ε.

    Η εταιρεία ανήκει στο επιχειρηματία Νίκο Κούτρα και μέχρι σήμερα επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στα Δωδεκάνησα: στην Κω από όπου ξεκίνησε και στη Ρόδο.

    Το επενδυτικό σχέδιο αφορούσε την ολοκλήρωση του ημιτελούς ξενοδοχείου και την ανάπτυξη νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 835 κλινών, το οποίο σε περίπτωση υλοποίησης θα αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αττικής.

    Η επένδυση, περί τα 10 εκατ. ευρώ δεν προχώρησε για να φτάσουμε στην τωρινή εξέλιξη.

    Επτά χρόνια μετά οι Aμερικανοί της HIG βλέπουν ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές στην αθηναϊκή Ριβιέρα και προτίθενται να ρίξουν πολλά εκατομμύρια για να μετατρέψουν την περιοχή σε πεντάστερο προορισμό.

    Αλλωστε στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει φυσικά ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Grand Resort Lagonissi, για το οποίο σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, το Cape Sounio ενώ στην περιοχή Πούντα Ζέζα στο Σούνιο οι Ισραηλινοί της Brown προτίθενται να επενδύσουν πολλά εκατομμύρια για να κτίσουν το τουριστικό συγκρότημα Isla.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς Brook Lane και Redex μεταμορφώνουν το εμπορικό του Μπάμπη Βωβού στο Φαληρικό Δέλτα

    Ελληνικό: H Lamda Development ρίχνει στην αγορά «λαϊκές» κατοικίες – Πόσο θα κοστίζουν

    «Gucci Cosmos» στο Λονδίνο: Η ιστορία του οίκου μέσα από μια καθηλωτική έκθεση που σχεδίασε η Es Devlin



    ΣΧΟΛΙΑ