• Fashion

    «Gucci Cosmos» στο Λονδίνο: Η ιστορία του οίκου μέσα από μια καθηλωτική έκθεση που σχεδίασε η Es Devlin

    • NewsRoom


    Έως τις 31 Δεκεμβρίου το 180 Studios είναι μεταμορφωμένο στην «Gucci Cosmos», μια καθηλωτική έκθεση στην οποία διερευνάται η πλούσια κληρονομιά του ιταλικού οίκου μόδας.

    Η Gucci αποκαλύπτει λεπτομέρειες της τελευταίας περιοδεύουσας έκθεσης Cosmos στο Λονδίνο, υποσχόμενη ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του οίκου μόδας.

    Την ιδέα συνέλαβε και υλοποίησε η σύγχρονη καλλιτέχνιδα Es Devlin και η έκθεση χαρακτηρίζεται από εννέα εγκαταστάσεις οι οποίες ιχνηλατούν την ιστορία του Gucci από την ίδρυσή του, το 1921 έως σήμερα.

    The ‘Archivio’ room (Image credit: Courtesy of Gucci)

    Η Βρετανίδα καλλιτέχνης και σκηνογράφος δημιουργεί διάφορους «κόσμους» στον εκθεσιακό χώρο, αστραφτερούς διαδρόμους που παραπέμπουν σε σουρεαλιστικά ρούχα σε ένα δωμάτιο γεμάτο με αιωρούμενα λουλούδια και μέλισσες που παραπέμπουν στο χαρακτηριστικό μοτίβο «Flora» του Gucci.

    The ‘Zoetrope’ room (Image credit: Courtesy of Gucci)

    Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε έναν αστερισμό αρχειακών αντικειμένων στα οποία περιλαμβάνονται εμβληματικές τσάντες, υποδήματα, φορέματα και αξεσουάρ καθώς και μια γκάμα σπάνιων αντικειμένων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

    The ‘Eden’ room (Image credit: Courtesy of Gucci)

    Η Ιταλίδα θεωρητικός της μόδας Maria Luisa Frisa επιμελήθηκε την έκθεση και συγκέντρωσε θησαυρούς, πολλοί εκ των οποίων έκαναν το πρώτο τους ταξίδι εκτός αρχείου, για να παρουσιάσει το πώς ο Gucci συνεχίζει όχι μόνον να αντανακλά την εποχή αλλά και να την ορίζει

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GUCCI (@gucci)

    Κάθε κόσμος μέσα στην έκθεση «Gucci Cosmos» ιχνηλατεί μια διαφορετική πλευρά του ιταλικού οίκου, από την τεχνουργία που είναι το σήμα κατατεθέν του και τα διαχρονικά ντιζάιν του μέχρι το καινοτόμο πνεύμα του και τη δέσμευσή του για πολυπολιτισμικότητα και συμπερίληψη.

    Gucci Cosmos London (Image credit: Courtesy of Gucci)

    Μέσα από εννέα εγκαταστάσεις, ξεδιπλώνεται η ιστορία του οίκου: από το ασανσέρ του ξενοδοχείου Savoy όπου ο νεαρός πορτιέρης από τη Φλωρεντία Guccio Gucci συνέλαβε την ιδέα εκείνης της αποσκευής που θα έφερε πάνω το όνομά του μέχρι το πλέον πρόσφατο show μόδας Gucci Ancora από τον διευθυντή δημιουργικού Sabato De Sarno.

    The ‘Cabinet of Wonders’ (Image credit: Courtesy of Gucci)

    Στον πυρήνα της «Gucci Cosmos», η Cabinet of Wonders, μια 3D ψηφιακή εμπειρία στην οποία παρουσιάζεται με σαγηνευτικό τρόπο μια πλειάδα αρχειακών αντικειμένων· οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ζουμάρουν σε αντικείμενα για να μάθουν περισσότερα για τη σημασία και ιστορία τους

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GUCCI (@gucci)

    Η έκθεση ξεκινά με μια προσομοίωση αυτού που αδιαμφισβήτητα αποτελεί την αρχή του Gucci: ο ανελκυστήρας με κόκκινη λάκα του ξενοδοχείου Savoy, όπου ο ιδρυτής του οίκου, Guccio Gucci εργάστηκε ως νεαρός άνδρας στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Εκεί, είδε την αυξανόμενη ανάγκη για αποσκευές μεταξύ των ανώτερων τάξεων σε έναν κόσμο που άλλαζε γρήγορα.

    A recreation of the Savoy Hotel’s lift (Image credit: Courtesy of Gucci)

    Όπως διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι του Gucci Cosmos, ο ανελκυστήρας ήταν ο πρώτος του είδους του στο Λονδίνο και χρειάστηκε επτά λεπτά για να ανέβει στα ύψη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επισκέπτες θα να σερβίρονταν ποτά και να διασκέδαζαν με μουσική.

    Ο τρούλος της εκκλησίας del Fiore, σχεδιασμένος από τον Μπρουνελέσκι, βρίσκεται στην είσοδο της έκθεσης.

    Υπάρχει ακόμη το δωμάτιο με τίτλο «Gucci Ancora», μια ιταλική λέξη που μεταφράζεται σε «επίσης τώρα, επίσης τότε». Η Gucci αποκαλεί τον όρο «μια εραλδική παροιμία που κινεί τον χρόνο μπροστά».

    The ‘Gucci Ancora’ room (Image credit: Courtesy of Gucci)

    «Δεν είναι κάτι που έχασες», εξηγεί ο De Sarno, ο οποίος παρακολούθησε την προεπισκόπηση της έκθεσης. «Είναι κάτι που το έχεις ακόμα, αλλά θέλεις περισσότερο από αυτό, γιατί σε κάνει χαρούμενο».

    Σημειώνεται ότι το Gucci Cosmos λειτουργεί στο 180 Studios, 180 The Strand, Λονδίνο από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

    Δείτε περισσότερα εδώ 

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, wallpaper.com

    Διαβάστε επίσης: 

    Χάρης Δούκας: Αυτή είναι η 28χρονη σύντροφος του νέου δημάρχου της Αθήνας

    Rolls-Royce: Ετοιμάζει περικοπή έως 2.500 θέσεων εργασίας

    Τζάκι Κένεντι: Το σπίτι όπου έζησε μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι σε δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ