• Real Estate

    Ελληνικό: H Lamda Development ρίχνει στην αγορά «λαϊκές» κατοικίες – Πόσο θα κοστίζουν

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Ακόμα τρία projects κατοικιών στο Ελληνικό ρίχνει στην αγορά η Lamda Development, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η πώληση διαμερισμάτων στον δεύτερο, χαμηλότερο πύργο ύψους 50 μέτρων πίσω από τις παραθαλάσσιες κατοικίες που αναπτύσσονται στον Άγιο Κοσμά.

    Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παρουσίαση της εισηγμένης για αναλυτές και επενδυτές, τα έργα που δρομολογούνται και περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση της ανάπλασης (με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027) είναι τα εξής τρία οικιστικά συγκροτήματα: το Mainstream Posidonos με 432 διαμερίσματα, το Mainstream Alimos με 432 διαμερίσματα και το Neighborhood Retail με 115 διαμερίσματα.

    Όπως μαρτυρούν τα ονόματά τους, θα βρίσκονται σε γειτονιές κοντά στις λεωφόρους Ποσειδώνος και Αλίμου και στα «σύνορα» του Commercial Hub, του εμπορικού πόλου όπου θα αναπτυχθεί το mall της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    Το μεικτό κέρδος που εκτιμά η Lamda ότι θα αποκομίσει από το λανσάρισμα των κατοικιών πρώτης φάσης πλησιάζει τα 900 εκατομμύρια ευρώ.

    Συγκεκριμένα από τα διαμερίσματα του συγκροτήματος κοντά στην Ποσειδώνος θα έχει έσοδα ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ, από τα διαμερίσματα του συγκροτήματος στα όρια με τον δήμο Αλίμου θα βάλει στο ταμείο 313 εκατομμύρια, ενώ έσοδα 79 εκατομμυρίων ευρώ θα έρθουν από τις πωλήσεις της γειτονιάς κοντά στο εμπορικό κέντρο (Neighborhood Retail).

    Γνωστή έχει γίνει ήδη η διαδικασία προπωλήσεων των διαμερισμάτων του πύργου 50 μέτρων που σχεδιάζει o Δανός Bjarke Ingels, με δύο προσύμφωνα να έχουν ήδη υπογραφεί.

    Από το σύνολο των τεσσάρων νέων έργων η Lamda αναμένει έσοδα 1,17 δισεκατομμυρίων και καθώς το περιθώριο κέρδους των συναλλαγών ανέρχεται σε 38%, το κέρδος από τις πωλήσεις των συγκεκριμένων κατοικιών πλησιάζει τα 450 εκατομμύρια.

    Η διαφορά τους είναι ότι θα περιλαμβάνουν κατοικίες που προορίζονται για αγοραστές «μεσαίου εισοδήματος», ενώ μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμες βίλες και διαμερίσματα των οποίων την αγορά μπορούσαν να υποστηρίξουν μεγάλα πορτοφόλια, καθώς ένα διαμέρισμα στο Riviera Tower έφτασε να κοστίζει έως και 32.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Η μέση τιμή πώλησης των παραθαλάσσιων κατοικιών (στον Riviera Tower, των βιλών και των cove residencies) ήταν 12.300 ευρώ/τετραγωνικό, ενώ η τιμή των τεσσάρων νέων συγκροτημάτων πέφτει στα 7.600 ευρώ.

    Έσοδα 2,3 δισ. από 1.543 κατοικίες έως το 2037

    Από τις πωλήσεις των κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο η εταιρεία έχει ήδη εισπράξει 311 εκατομμύρια, ποσό που θα διπλασιαστεί έως το τέλος του χρόνου και θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. μέχρι το 2026.

    Στο σύνολο των δύο φάσεων, το 2037 (βάσει του τρέχοντος πλάνου) θα έχουν κατασκευαστεί 1.543 κατοικίες, από την πώληση των οποίων η Lamda προσδοκά έσοδα 2,29 δισ. και κέρδη 869 εκατομμυρίων, ενώ η μέση τιμή πώλησης όλων των προϊόντων θα έχει διαμορφωθεί σε 9.400 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    Η εταιρεία κάνει λόγο για «ανταγωνιστικές τιμές»: η υψηλότερη τιμή ενός μέσου κι όχι ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Ελληνικό θα διαμορφώνεται σε 7.200 ευρώ/τ.μ. και η χαμηλότερη σε 5.900 ευρώ. Πάντως, το σχέδιο θέλει την ανάπτυξη συνολικά 8.000 κατοικιών.

    Από το 2027 έως το 2037 θα διατεθούν προς πώληση οικιστικοί χώροι επιπλέον 500.000 τ.μ. σε ψηλά κτίρια όπως ο πύργος 50 μέτρων, 100.000 τ.μ. σε «mainstream» συγκροτήματα και 300.000 τ.μ. σε λίγο ακριβότερα συγκροτήματα, «upper mainstream» όπως τα καλεί η Lamda.

    Όπως είπε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο επικεφαλής στρατηγικής και επενδυτικών σχέσεων Απόστολος Ζαφόλιας, το επόμενο κατασκευαστικό ορόσημο για το Ελληνικό είναι η δεύτερη φάση ανέγερσης του Riviera Tower, που θα μεταφραστεί σε εισπράξεις 90 εκατομμυρίων έως το τέλος του χρόνου.

    Το προσεχές διάστημα η Lamda θα συμμετέχει σε road show στο Μονακό για την παρουσίαση νέων κατοικιών και την προσέλκυση ξένων επενδυτών, αντιστρέφοντας την εικόνα που υπάρχει σήμερα.

    Σε ό,τι αφορά τις παραθαλάσσιες κατοικίες, το 96% των αγοραστών των διαμερισμάτων του Riviera Tower είναι Έλληνες, όπως και το 90% των αγοραστών των διώροφων κατοικιών, ενώ 50% Έλληνες είναι οι αγοραστές των 28 βιλών.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης για Ελληνικό: Το έργο ανάπλασης κινείται με μεγάλη ταχύτητα – Αποδείξαμε ότι ξεπερνάμε τα εμπόδια

    Κατασκευές: Ποιοι μεγάλοι όμιλοι πρωταγωνιστούν στις πρόσφατες εξαγορές εταιρειών

    Πλειστηριασμοί: Τα 10 επώνυμα «σφυριά» έως το τέλος Νοεμβρίου – Ποιοι θα χάσουν την περιουσία τους



    ΣΧΟΛΙΑ