• Business

    Οι εισηγμένες που έχουν στον «αναπνευστήρα» B2 Kapital και doValue Hellas

    Λεβόν Καζαριάν (CEO B2Kapital) - Αναστάσιος Πανούσης (CEO doValue Greece)

    Λεβόν Καζαριάν (CEO B2Kapital) – Αναστάσιος Πανούσης (CEO doValue Greece)


    Κρέκα και Υalco, δύο εισηγμένες με προέλευση από τη Βόρειο Ελλάδα -Καβάλα η πρώτη, Δράμα και Θεσσαλονίκη η δεύτερη- βρίσκονται σε στενές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την διαχείριση των δανείων τους, με γενναίες ρυθμίσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες, που θα φτάνουν ακόμα και στο κούρεμα των υποχρεώσεών τους.

    Σχεδόν 100% έχει κάνει στο ταμπλό η μετοχή της ΚΡΕΚΑ εδώ και πέντε συνεδριάσεις, όταν και κυκλοφόρησε στην αγορά η πληροφορία ότι επίκειται νέος διακανονισμός των δανείων της Κρέκα, η οποία από τα 0,13 ευρώ βρέθηκε στα 0,23 ευρώ. Ρυθμίσεις δανείων και αξιοποίηση με πωλήσεις ακινήτων για να μειωθούν τα δάνεια είναι η «συνταγή» που προκρίνεται για την Yalco ΥΑΛΚΟ -100,00% .

    Kρέκα

    Η εταιρεία ήδη από τον ισολογισμό του 2021 που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο ενημέρωσε πως εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 η doValue επικοινώνησε με τη διοίκηση της Εταιρείας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.

    Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2021 ήταν 30,2 εκατ. ευρώ και ήταν όλος ληξιπρόθεσμος.

    Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας βρίσκεται υπό τη διαχείριση της doValue Hellas.

    Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό η ΚΡΕΚΑ είχε πολλές επαφές με την ανωτέρω εταιρεία στο παρελθόν για ρύθμιση των οφειλών της και είχε καταθέσει σχετική πρόταση, ωστόσο την τελευταία διετία οι συζητήσεις για πιθανή ρύθμιση των οφειλών παρέμειναν στάσιμες.

    Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 η doValue Hellas επικοινώνησε εκ νέου με την διοίκηση της Εταιρεία για το θέμα της ρύθμισης των οφειλών της και συμφωνήθηκε η προετοιμασία ενός επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου από πλευράς της διοίκησης το οποίο όπως και τα προηγούμενα θα περιλαμβάνει πρόταση για διαγραφή οφειλών.

    Η αναδιάρθρωση των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρίας αποτελεί μοναδική λύση αυτήν τη στιγμή για τη διοίκηση της εταιρείας, αναφέρεται στον ισολογισμό.

    Στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια για το κούρεμα των δανείων και σε αυτές τις προσδοκίες αποδίδεται η άνοδος της μετοχής.

    Κάποια σενάρια μιλάνε για κούρεμα 20 εκατ. ευρώ, να απομένουν δηλαδή 10 εκατ. ευρώ και αποδίδουν το ποσό αυτό ότι είναι πρόταση της εταιρείας στη doValue και άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η doValue αντιπροτείνει 15 εκατ. ευρώ κούρεμα και να μείνουν άλλα τόσα περίπου οφειλή.

    Υalco

    Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στον ισολογισμό της περασμένης χρήσης στις 22/9/2021 η διοίκηση της Yalco έλαβε γνώση μέσω επιστολής που έλαβε από την διαχειρίστρια εταιρεία «B2 Kapital» αναφορικά με την πρόθεση της α) να μην προβεί σε ενέργειες αναγκαστικής δικαστικής επιδίωξης των μεταβιβασθέντων απαιτήσεων για χρονική περίοδο 2 ετών, εφόσον δεν επέλθει, κατά την κρίση της, ουσιώδης μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της Εταιρείας και τα μέρη συνεχίσουν να βρίσκονται σε συζητήσεις συμβιβαστικής διευθέτησης και β) να θεωρήσει μηδενικό επιτόκιο για τις μεταβιβασθείσες απαιτήσεις.

    Η Διοίκηση της εταιρείας, βρίσκεται σε αδιάληπτες συζητήσεις με την εταιρεία διαχείρισης δανείων με σκοπό την εξεύρεση συμβιβαστικής διευθέτησης των εναπομεινάντων καταγγελμένων δανειακών υποχρεώσεων (ποσό 35,6 εκατ.) με τρόπο που να καθιστά βιώσιμη και δυνατή την συνέχιση των δραστηριοτήτων της ενώ παράλληλα αναζητά νέα χρηματοδότηση για την άμεση κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

    Σημειώνεται ότι όλη αυτή την περίοδο και παρά τις δυσμενέστατες εξελίξεις η Εταιρεία συνεχίζει, έστω και σε σημαντικά περιορισμένο βαθμό, τη λειτουργία της με πρωταρχικό μέλημα της Διοίκησης την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού, όπως επίσης και την εξυπηρέτηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και των προμηθευτών της.

    Μέσα στην χρήση η Εταιρεία δανείστηκε από την συνδεδεμένη εταιρεία Δέλτα Κάππα συνολικό ποσό 867,4 χιλ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και εν γένει την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης.

    Περαιτέρω, στις 3/3/2022 η Εταιρεία σύναψε δανειακή σύμβαση με τη συνδεδεμένη εταιρεία REALSIMPLE CORP S.R.L ποσού Ευρώ 80 χιλ. και στις 4/4/2022 δανειακή σύμβαση με το κύριο μέτοχο ποσού Ευρώ 188 χιλ.

    Ωστόσο έχει περιοριστεί δραστικά η όποια δυνατότητα της εταιρείας να αυτοχρηματοδοτήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις των επόμενων μηνών ενώ η σημαντικά περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθεμάτων δεν επιτρέπει στην να εκμεταλλεύεται τη ζήτηση για τα προϊόντα της τόσο για οικιακή, αλλά κυρίως για επαγγελματική χρήση (ξενοδοχεία και εστιατόρια), με αποτέλεσμα κατά την 31/3/2022 να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ποσού Ευρώ 1,25 εκ., εκ των οποίων 1 εκ. βρίσκονται σε ρύθμιση.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Όποιος κι αν εκλεγεί πρωθυπουργός, τα προβλήματα της λίρας είναι βαθιά

    Η ΕΚΤ ακολουθεί το διεθνές ρεύμα αύξησης των επιτοκίων – Περιοριστική πολιτική από 75 κεντρικές τράπεζες

    Σε άνθιση η αγορά εταιρικών ομολόγων – Εναλλακτικοί τρόποι επιχειρηματικής χρηματοδότηση



    ΣΧΟΛΙΑ