• Business

    Η Hermes κερδίζει τη δίκη εναντίον των Birkins του metaverse

    • NewsRoom
    Axel Dumas, Γάλλος δισεκατομμυριούχος κληρονόμος και επικεφαλής της Hermes

    Axel Dumas, Γάλλος δισεκατομμυριούχος κληρονόμος και επικεφαλής της Hermes


    Η θρυλική τσάντα Birkin της Hermes, των δεκάδων χιλιάδων δολαρίων με τις πολυετείς λίστες αναμονής πελατών πέτυχε την πρώτη νίκη εναντίον των NFTs.

    Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία luxury προϊόντων δικαίωσε την Hermes, η οποία κατηγόρησε έναν καλλιτέχνη ότι αντέγραψε τη iconic τσάντα της στο metaverse, την ονόμασε MetaBirkin και την πουλούσε ως NFT (non-fungible token, βγάζοντας μεγάλο κέρδος.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Hermes έλαβε 133.000 δολάρια ως αποζημίωση από τον καλλιτέχνη Mason Rothschild, ο οποίος είχε την καλλιτεχνική υπογραφή των NFTs.

    Οι MetaBirkins και η τέχνη του metaverse

    Πρόκειται για την πρώτη δικαστική διαμάχη και για την πρώτη νίκη εταιρείας εναντίον των NFTs, τα οποία επιχειρούν να «πλασαριστούν» ως τέχνη, ένα επιχείρημα που δεν έπεισε το δικαστήριο, δικαιώνοντας την Hermes.

    Αντίθετα, οι δικαστές υποστήριξαν ότι τα MetaBirkins έμοιαζαν περισσότερο με την αυθεντική τσάντα Birkin, αναφέροντας ότι ο καλλιτέχνης υπόκειται σε αυστηρούς νόμους περί εμπορικών σημάτων που εμποδίζουν την αντιγραφή.

    «Η Hermes είναι ένας οίκος δημιουργίας, που ξεχωρίζει για την δεξιοτεχνία και την αυθεντικότητά της και υποστηρίζει τους καλλιτέχνες και την ελευθερία έκφρασης της από την αρχή της ίδρυσής της», ανέφερε σε δήλωση της η εταιρεία μετά την απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της επωνυμίας της.

    H ιστορία της θρυλικής τσάντας

    Οι πολυπόθητες τσάντες Birkin, για τις οποίες οι πελάτισσες θα πρέπει να περιμένουν ακόμα και χρόνια για να τις πάρουν στα χέρια τους, αφού πρώτα έχουν καταβάλλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ, κατασκευάζονται στο χέρι από εξειδικευμένους τεχνίτες που αφιερώνουν τουλάχιστον 18 ώρες για κάθε τσάντα.

    Το όνομά τους το έχουν πάρει από την ηθοποιό Jane Birkin, και γύρω από το δημοφιλή brand, η εταιρεία διατηρεί εδώ και δεκαετίες ένα πέπλο μυστηρίου σχετικά με την παραγωγή και την κατασκευή της.

    Oi πολυπόθητες τσάντες Birkin αξίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ

    Ελάχιστα εξειδικευμένα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν Birkins και η πρόσβαση σε αυτές δεν είναι πολύ εύκολη. Ο διάσημος οίκος δημοπρασιών Sotheby’s το 2021 πούλησε μία τσάντα Birkin για 226.000 δολάρια.

    Την τελευταία δεκαετία, η συλλογή Birkin της γαλλικής εταιρείας έχει σταθερά 100 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις κάθε χρόνο.

    Ο Rothschild είχε σχεδιάσει περίπου 1.000 Metabirkins, τις οποίες πουλούσε 450 δολάρια τη μία, με τον ίδιο να λαμβάνει το 7,5% από τις πωλήσεις. Σύμφωνα με την Hermes, οι συνολικές πωλήσεις από τις Birkin –NFTs άγγιξαν το 1,1 εκατ. δολάρια. Ο Rothschild ανέφερε ότι κέρδισε 125.000 δολάρια από τα NFTs.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα έργα του ήταν μία ειρωνική ματιά απέναντι στον καταναλωτισμό.

    Τα NFTs εκτοξεύτηκαν κατά την περίοδο της έκρηξης της βιομηχανίας των crypto, γιγαντώνοντας την αγορά των ψηφιακών συλλεκτικών ειδών στα 40 δις δολάρια, όμως η κατάρρευση των crypto έφερε τη συρρίκνωσή τους κατά 97% τον προηγούμενο χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    LVMH, Gucci, Hermes: Περιμένοντας τους Κινέζους



    ΣΧΟΛΙΑ