• Business

    Η Goldman Sachs ταράζει τα νερά: «Πουλήστε χρυσό!»

    Goldman Sachs


    Την Τρίτη ο αναλυτής της Goldman Sachs Jeff Currie έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση στην οποία εξηγεί για ποιους λόγους οι φόβοι για το συστημικό ρίσκο είναι υπερβολικοί. Με λίγα λόγια, η Goldman πιστεύει ότι η πιθανότητα κατάρρευσης του κρατικού χρέους των αναδυόμενων αγορών είναι μικρότερη από αυτήν που φημολογείται και η επίπτωση από την πτώση των τιμών στον κλάδο της ενέργειας πιθανότατα έχει ήδη κάνει τον κύκλο της.

    Ο Currie εξετάζει επίσης την «έκρηξη» ενθουσιασμού για τον χρυσό φέτος, δεδομένων των εκτεταμένων ανησυχιών για το ξέσπασμα μίας νέας κρίσης, και η συμβουλή του είναι να περιοριστεί αυτός ο ενθουσιασμός.

    Πώς το δικαιολογεί; Ο χρηματοπιστωτικός σύμβουλος της Ritholz, Joshua Brown, μας παραθέτει το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

    «Η επίδραση που έχει η Κίνα στον χρυσό είναι διπλή: πρώτον, το χρηματοπιστωτικό κανάλι, μέσω των μεγάλων διακρατήσεων στα αμερικανικά ομόλογα, και δεύτερον το πραγματικό κανάλι, μέσω μίας επιθυμίας των πολιτών να κρατήσουν χρυσό για να διαφροποιηθούν από το renminbi, δεδομένων των capital controls. Η προώθηση του χρηματοπιστωτικού καναλιού είναι πιθανό να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές του χρυσού, καθώς η Κίνα έχει υπάρξει, και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι, καθαρός πωλητής αμερικανικών ομολόγων, που σημαίνει αρνητικές τιμές χρυσού, δεδομένης της αρνητικής αλληλεπίδρασης του χρυσού με τις κρατικές αποδόσεις στις ΗΠΑ. Για να εξισορροπήσει αυτό το αρνητικό χρηματοπιστωτικό κανάλι, πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μία πολύ μεγάλη πραγματική ζήτηση, που είναι απίθανο να συμβεί. Τα τελευταία τρία χρόνια, η μέση επενδυτική ζήτηση ράβδων χρυσού από την Κίνα ήταν 7,5 εκατομμύρια toz, έναντι μέσου όρου εκροών ΕTF 12,5 εκατομμυρίων toz.

    Επιπλέον, θεωρούμε πως η πραγματική ζήτηση από την Κίνα αφορά κυρίως σε κοσμήματα, που είναι υπολειμματική ζήτηση και είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στα σκαμπανεβάσματα της τιμής, γεγονός που υποδεικνύει ότι αν οι τιμές ανέβουν, η ζήτηση θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Οι φόβοι γύρω από την Κίνα, το πετρέλαιο και τα αρνητικά επιτόκια είναι πιθανό να είναι υπερβολικοί, όπως εκφράζονται με την τιμή του χρυσού και σε άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές».

    Όμως ακόμα κι αν οι φόβοι αποδειχθούν βάσιμοι, είναι ο χρυσός το σωστό «καταφύγιο»; Ο Charles Sizemore υποστηρίζει πως δεν είναι:

    «’Ο χρυσός είναι αντιστάθισμα στην κρίση’. Είμαι κάπως πιο συμπονετικός προς αυτήν την άποψη. Πιστεύω βαθιά στην κατοχή ενός αντισταθμίσματος για την περίπτωση που ο κόσμος πραγματικά πάει κατά διαόλου. Οπότε ναι, το να έχεις ένα μικρό απόθεμα χρυσού θαμμένο στην πίσω αυλή σου, μαζί με μπόλικα φυσίγγια καραμπίνας, δεν είναι και η χειρότερη ιδέα. (είμαι από το Τέξας, είμαστε όλοι τρελοί)

    Όμως σε ό,τι αφορά τη θωράκιση ενός χαρτοφυλακίου, με πείθει λιγότερο η αξία του χρυσού ως αντιστάθμισμα στην κρίση. Όταν η γη αρχίζει πραγματικά να τρέμει, οι επενδυτές τείνουν να κατευθύνονται προς το αμερικανικό δολάρια και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, παρά στον χρυσό. Στην πραγματικότητα, η τιμή του χρυσού έπεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, και θα περίμενα το ίδιο να γίνει σε περίπτωση μίας νέας διεθνούς κρίσης.

    Οπότε, με κάθε τρόπο, κρατήστε μερικά χρυσά νομίσματα αποθηκευμένα σε κάποιο ασφαλές μέρος… απλά για να υπάρχουν. Αλλά μην παραφορτώνετε το χαρτοφυλάκιό σας με αυτό το πράγμα».

    Ο Joshua Brown συμφωνεί με την άποψη αυτή, και σημειώνει:

    «Δεν είμαι αντίθετος στο να κρατούν οι επενδυτές κάποια νομίσματα αποθηκευμένα κάπου. Αλλά δε χρησιμοποιούμε τον χρυσό στα χαρτοφυλάκιά μας επειδή μπορούμε να δούμε τα μετρητά και τα ομόλογα ως καλύτερη δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση κρίσης. Ο χρυσός έχει σκαμπανεβάσματα, αποδίδει πραγματικά καλά κάποιες φορές και πραγματικά άσχημα κάποιες άλλες φορές. Δεν είναι πραγματικό υποκατάστατο των αμερικανικών ομολόγων και των αμερικανικών δολαρίων, την ώρα που πραγματικά έχει σημασία».



    ΣΧΟΛΙΑ