• Business

    Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έκλεισε παλιές υποθέσεις καταγγελιών με πρωταγωνιστές ΟΤΕ και Vodafone (upd)

    • Τέτη Ηγουμενίδη
    ΟΤΕ-κτηριο


    Δεν δέχεται την καταγγελία της Vodafone η ΕΕΤΤ – Πρόστιμο στον ΟΤΕ

    Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή έκλεισε, όπως είχε προγραμματίσει, τις δύο υποθέσεις που εκκρεμούσαν επί χρόνια (περιγράφονται παρακάτω), επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του mononews.gr.

    Για την υπόθεση των συνδυαστικών πακέτων στον ΟΤΕ καταλογίστηκε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για παράβαση της ρυθμιστικής νομοθεσίας.

    Όπως έγραφε το mononews.gr εχθές, Παρασκευή:

    Έπειτα από 7 ολόκληρα χρόνια η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σήμερα, εκτός απρόοπτου, κλείνει την υπόθεση της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote, για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην καρτοκινητή τηλεφωνία και αποφασίζει για ακόμα μία, επίσης σημαντική, που αφορά στα συνδυαστικά πακέτα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ.

    Οι δύο αυτές υποθέσεις έχουν περιληφθεί στην σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ.

    Η καταγγελία της Vodafone εναντίον της Cosmote για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην καρτοκινητή τηλεφωνία έγινε το 2012 και έκτοτε απασχόλησε όλες τις Ολομέλειες της Επιτροπής χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση. Η ουσία της υπόθεσης έχει αποδυναμωθεί και πρακτικά η απόφαση δεν θα έχει επιπτώσεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση επί της οποίας η Ολομέλεια θα λάβει την απόφαση δεν δέχεται την καταγγελία της Vodafone και δεν καταλογίζει πρόστιμο για παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού στην Cosmote. Η ΕΕΤΤ προκειμένου να αποφασίσει έχει λάβει υπόψη της και την γνώμη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αναφορικά με συνδυαστικά πακέτα του ΟΤΕ και το κατά πόσον αυτά θα πρέπει να ελέγχονται από την Επιτροπή εκ των προτέρων όταν συμπεριλαμβάνουν την υπηρεσία της κινητής για την ακρίβεια οι υποθέσεις είναι δύο.

    Όλα ξεκίνησαν όταν λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2015 η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, επί προεδρίας του Κ. Λουρόπουλου (λίγο πριν υποβάλει την παραίτησή του) έλαβε μια απόφαση (η οποία σε γενικές γραμμές υποστήριζε ότι ΟΤΕ και Cosmote είναι χωριστές οντότητες) η οποία κατέπεσε στο Διοικητικό Εφετείο κατόπιν προσφυγής παρόχων.

    Η ΕΕΤΤ αποφασίζει σήμερα για την μια εξ αυτών (οι καταγγελίες από τους παρόχους είναι δύο) και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταλογιστεί πρόστιμο στον ΟΤΕ με βάση την νομοθεσία περί τηλεπικοινωνιών. Οι δύο αυτές υποθέσεις για τα συνδυαστικά πακέτα θα εξεταστούν στη συνέχεια και με βάση το δίκαιο περί ανταγωνισμού.

    Η καθυστέρηση στη λήψη σημαντικών αποφάσεων από μια ανεξάρτητη αρχή αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία της, κάτι που ολόκληρη η αγορά ελπίζει να μην επαναληφθεί.

    Ωστόσο, μέρος της ευθύνης για τις καθυστερήσεις ανήκει και σε ορισμένους υπουργούς, όπως π.χ. στον πρώην υπουργό Υποδομών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη που άφησε την ΕΕΤΤ επί ένα χρόνο χωρίς πρόεδρο (στην αρχή της θητείας του όταν είχε και την αρμοδιότητα των τηλεπικοινωνιών).

    Στο μεταξύ αλλαγή σκηνικού θα σημειωθεί στην ΕΕΤΤ αν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαιώσει τελεσίδικα τον Δημήτρη Τσαμάκη, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής, που έχει προσφύγει κατά της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, βάσει της οποίας αντικαταστάθηκε από τον σημερινό πρόεδρο, Κωνσταντίνο Μασσέλο.

    Ακόμη, εκκρεμεί να διευκρινιστεί αν θα μείνει στη θέση του αντιπροέδρου Τηλεπικοινωνιών η Αγγελική Σγώρα, επιλογή του κ. Παππά, η οποία διορίστηκε πριν περίπου τρεις μήνες ως επίκουρη καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και προκειμένου να μείνει στην ΕΕΤΤ θα πρέπει να ζητήσει αναστολή των καθηκόντων της ως καθηγήτρια, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο δύναται να γίνει βάσει της κείμενης νομοθεσίας.



    ΣΧΟΛΙΑ