• Business

    Τι συζήτησαν με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη οι Μ. Τσαμάζ, Χ. Μπρουμίδης και Ν. Ζαρκαλής

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη
    Από αριστερά:: Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind

    Από αριστερά:: Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind


    Η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κεραιών, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν χθες στη συνάντηση μιας περίπου ώρας ο υπουργός Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Αντώνης Τζωρτζακάκης.

    Η δραστική μείωση του αναγκαίου χρόνου για την αδειοδότηση των κεραιών θεωρείται μείζονος σημασίας για την τηλεπικοινωνιακή αγορά. Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς τα στελέχη των παρόχων χωρίς να λυθεί το αδειοδοτικό δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο 5G. Η νέα ηγεσία του υπουργείου «κληρονομεί» ένα σχέδιο νόμου που έχει εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών υπό τον πρώην γενικό γραμματέα, Βασίλη Μαγκλάρα, και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει προκειμένου να γίνουν τυχόν παρεμβάσεις και άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή.

    Για τους παρόχους αλλά και γενικότερα για τη χώρα στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας. Στη σταθερή ευρυζωνικότητα υπάρχει το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης, διαδικασία η οποία επίσης θα εξεταστεί για τυχόν διορθωτικές κινήσεις.

    Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως τόνισε ιδιαίτερα στην ομιλία του κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου ο κ. Πιερρακάκης, απασχολεί ιδιαίτερα και η χαμηλή κατάταξη της χώρας (26ηανάμεσα στις 28 χώρες – μέλη της ΕΕ) στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI). Μια από τις παραμέτρους που εξετάζεται είναι και οι τιμές των υπηρεσιών οι οποίες καταγράφονται υψηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Όπως εκτιμάται αν αυξηθεί η διείσδυση της ευρυζωνικότητας αυτό θα λειτουργήσει θετικά ως προς τη μείωση των τιμών. Οι πάροχοι αναφέρονται επίσης συχνά και στο θέμα των υπερφορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

    Για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB)», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) το οποίο έχει προκηρυχθεί και αναμένεται η τυπική απάντηση έγκρισής του από την DG COMP (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμα ενημερωθεί πλήρως για να διατυπώσει την τελική άποψή του. Από την πλευρά των παρόχων υπάρχουν ενστάσεις ως προς την αρχιτεκτονική του έργου και ως προς το ύψος της χρηματοδότησης που αναλογεί στο δημόσιο και η οποία θεωρείται μικρή.

    Κατά την προαναφερόμενη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του 112 και των ειδοποιήσεων των πολιτών για έκτακτες καταστάσεις, τόσο κατά την τελική φάση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, όσο και της ενδιάμεσης λύσης αποστολής ειδοποιήσεων μέσω SMS, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα πρόκειται για υπηρεσία αποστολής συμβατικών SMS σε όσα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται εντός των περιοχών που θα παρουσιάζεται κάποιο έκτακτο φαινόμενο ή γεγονός.



    ΣΧΟΛΙΑ