• Business

    Οι εταιρείες-κολοσσοί, το ντόμινο απολύσεων και η κατάρρευση του «American Dream»

    • Μαρία Βε
    Satya Nadella CEO Microsoft, Jane Fraser CEO Citigroup, Chuck Robbins CEO Cisco, Larry Fink CEO Blackrock, Andy Jassy CEO Amazon, Sundar Pichai CEO Google

    Satya Nadella CEO Microsoft, Jane Fraser CEO Citigroup, Chuck Robbins CEO Cisco, Larry Fink CEO Blackrock, Andy Jassy CEO Amazon, Sundar Pichai CEO Google


    «…αυτό το όνειρο μιας χώρας, όπου η ζωή θα ήταν καλύτερη, πλουσιότερη και πληρέστερη για όλους, με ευκαιρίες για τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητες ή τα επιτεύγματά του».

    Αυτό είναι εν ολίγοις το «Αμερικανικό Όνειρο» κατά τον συγγραφέα και ιστορικό Τζέιμς Τρούσλοου Άνταμς, ο οποίος επινόησε τον όρο στο βιβλίο του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 1931 «Epic of America».

    Παρόλο που ο ορισμός του «American Dream» έχει αλλάξει με τα χρόνια, αυτή η ιδέα, εξακολουθεί να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε Αμερικανού πολίτη που σέβεται τον εαυτό του.

    Ωστόσο, οι οικονομικό πλήγμα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες, αλλά και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, φαίνεται ότι απομακρύνουν τους Αμερικανούς από αυτό το «όνειρο», που τόσο επιθυμούν.

    Μπαράζ απολύσεων

    «Κύματα» απολύσεων ανακοινώθηκαν από εταιρείες-κολοσσούς με έδρα τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο περικοπών θέσεων εργασίας από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Challenger, Gray & Christmas.

    Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο σύνολο απολύσεων και το χαμηλότερο επίπεδο προγραμματισμένων προσλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο σε στοιχεία που ξεκινούν από το 2009.

    Ειδικότερα, οι προγραμματισμένες απολύσεις ανήλθαν σε 82.307 για τον μήνα, σημειώνοντας άλμα 136% από τον Δεκέμβριο, αν και εξακολουθεί να είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

    Ωστόσο, οι δυσοίωνες ανακοινώσεις συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο.

    Οι κύριοι λόγοι για τις περικοπές, σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι οι  υπερ-προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και ο περιορισμός ορισμένων δραστηριοτήτων, προκειμένου να καταφέρουν να επενδύσουν αλλού, όπως στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος γνωρίζει τεράστια επιτυχία και ταχεία ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα.

    Google: Απολύσεις 12.000 εργαζομένων

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός διευθυντής της Google, Σουντάρ Πιτσάι, ανέφερε τον περασμένο μήνα πως ο όμιλος θα προχωρήσει σε νέες περικοπές θέσεων εργασίας φέτος, έπειτα από ένα πρώτο κύμα απολύσεων το 2023.

    Ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού εξήγησε ότι αυτό το κύμα καταργήσεων θέσεων απασχόλησης, δεν θα είναι «του ίδιου εύρους με τις μειώσεις τον περασμένο χρόνο» και δεν θα αφορά όλες τις ομάδες της θυγατρικής εταιρείας Alphabet.

    Google
    Google

    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2023, η Google έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που προέβλεπε την κατάργηση περίπου 12.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, δηλαδή λίγο πάνω από το 6% του δυναμικού της, ενώ ο Πιτσάι, ανακοίνωσε σημαντικές επενδύσεις για φέτος, ιδίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Ο ανταγωνισμός με τη Microsoft και την OpenAI, είναι προφανής. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «Δεν μπορώ να πω ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει ποτέ μια θέση εργασίας».

    Amazon: Η μέθοδος του «quiet firing»

    Η Amazon έχει απολύσει περισσότερους από 27.000 εργαζομένους το 2022 και 2023, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy, προσπάθησε να μειώσει το κόστος δαπανών της εταιρείας.

    Την ίδια στιγμή, ορισμένοι ανησυχούν ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την τακτική της «ήσυχης απόλυσης», για να δείξει στο προσωπικό της την πόρτα της εξόδου.

    Αυτό σημαίνει απώθηση των εργαζομένων, με τη δημιουργία κάποιων συνθηκών και κλίματος, που ουσιαστικά οδηγούν σε παραίτηση.

    Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου μήνα, ο παραιτηθείς Justin Garrison, ανώτερος υπάλληλος της Amazon Web Services, αποκάλεσε τη διαδικασία «σιωπηλή απόλυση».

    Όπως ανέφερε, του γνωστοποιήθηκε ότι η ομάδα του δεν θα υφίστατο πια, ενώ τον ενθάρρυναν να αναζητήσει μια εργασία εκτός εταιρείας.

    Blackrock: Μεταβάλλεται ο κλάδος

    Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου 600 υπαλλήλους, ή περίπου το 3% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

    «Βλέπουμε τον κλάδο μας να μεταβάλλεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, από τότε που ιδρύθηκε η BlackRock», ανέφεραν από κοινού ο Διευθύνων Σύμβουλος Λάρι Φινκ και ο Πρόεδρος Ρομπ Καπίτο.

    Πέρσι τον περασμένο Ιανουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου 2,5%, ή 500 υπαλλήλους, και στη συνέχεια ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές τον Ιούνιο, που ανέρχονται σε λιγότερο από 1% του προσωπικού.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία εστιάζει στην αναπτυσσόμενη αγορά των εναλλακτικών επενδύσεων, με στόχο να διπλασιάσει τα έσοδα από τις ιδιωτικές αγορές μέσα στην επόμενη πενταετία.

    Cisco Systems: Σε πρώτο πλάνο το AI

    περικόψει το 5% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, ή περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας σχεδιάζει και η Cisco Systems, καθώς κινείται σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας, από το πλήγμα που δέχτηκε στις πωλήσεις της.

    «Συνεχίζουμε να βλέπουμε χαμηλή ζήτηση από τους πελάτες μας παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και καλωδιακών υπηρεσιών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Chuck Robbins.

    Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές αναμένουν ότι η ζήτηση για τα προϊόντα της Cisco θα παραμείνει υπό πίεση, καθώς οι πελάτες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών περιορίζουν τις δαπάνες, δίνοντας προτεραιότητα στην εκκαθάριση του πλεονάζοντος αποθέματός τους στον εξοπλισμό δικτύωσης.

    Εν τω μεταξύ, η Cisco εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και σε συνεργασία με την Nvidia για την ώθηση της ανάπτυξης.

    Citigroup: «Σημείο καμπής»

    Αυτό το έτος θα είναι ένα «σημείο καμπής» για τον αμερικανικό τραπεζικό γίγαντα Citigroup, σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Jane Fraser, η οποία επιδιώκει μεν να μειώσει τη γραφειοκρατία και να αυξήσει την κερδοφορία, ωστόσο το τίμημα θα είναι η κατάργηση 20.000 ρόλων εντός τράπεζας.

    Παρουσίασε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο περικοπών, αφού κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων 15 ετών.

    Citi Group
    Citi Group

    Η Citi βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης, αφού ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο του 2023 ζημιές ύψους 1,8 δισ. δολαρίων αποδίδοντάς το στην αποχώρησή της από τη Ρωσία και στην υποτίμησης του πέσο Αργεντινής.

    «Το δ’ τρίμηνο ήταν πολύ απογοητευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Fraser.

    DocuSign: «Focus» στην αναδιάρθρωση

    Απολύσεις σχεδιάζει και η εταιρεία παροχής online signature DocuSign, η οποία απασχολεί 7.336 εργαζόμενους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάθεσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, η DocuSign ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι, περικόπτει περίπου το 6% του εργατικού της δυναμικού ως μέρος μιας προσπάθειας αναδιάρθρωσης, αφού οι συνομιλίες για την πώληση της ίδιας φαίνεται να έχουν «παγώσει».

    Η κίνηση θα επηρεάσει κυρίως 440 θέσεις εργασίας στα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ.

    Η εταιρεία τόνισε ότι η αναδιάρθρωση, θα έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του β’ οικονομικού τριμήνου του 2025.

    Πρόσθεσε δε ότι αναμένει να «ανταποκριθεί ή να υπερβεί» το guidance για το δ’ τρίμηνο και το οικονομικό έτος 2024 που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

    Duolingo: «Δεν χρειαζόμαστε πλέον τόσους πολλούς ανθρώπους»

    Η  εταιρεία παροχής λογισμικού εκμάθησης γλωσσών, Duolingo, ξεκίνησε να απολύει τον Ιανουάριο, μειώνοντας το 10% των συμβασιούχων της, ενώ αύξησε τη χρήση εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

    «Απλώς δεν χρειαζόμαστε πλέον τόσους πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η εταιρεία μετά την ανακοίνωση των περικοπών.

    luis von ahn CEO Duolingo
    luis von ahn CEO Duolingo (Πηγή: investors.duolingo.com)

    Η Duolingo είχε 600 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

    eBay: «Τροχοπέδη την ανάπτυξή μας»

    Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αναγγελία για απολύσεις εργαζομένων, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας, ή το 9% του εργατικού της δυναμικού.

    «Ενώ σημειώνουμε πρόοδο σε σχέση με τη στρατηγική μας, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων και τα έξοδά μας, αποτελούν τροχοπέδη την ανάπτυξη της επιχείρησής μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της eBay, Jamie Iannone.

    Jamie Iannone ο νέος CEO της Ebay
    Jamie Iannone ο νέος CEO της Ebay

    Εκτός από τις περικοπές θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε ότι θα ελαττώσει τον αριθμό των συμβάσεων στο εναλλακτικό εργατικό δυναμικό της κατά τους επόμενους μήνες.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η eBay ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις 500 εργαζομένων παγκοσμίως, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 4% του συνολικού εργατικού δυναμικού της,  σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

    Estée Lauder: «Τρέχουν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Ο πασίγνωστος κολοσσός στον χώρο της ομορφιάς, περικόπτει έως και 3.000 θέσεις ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει ως στόχο να κάνει την ιδιοκτήτρια των Ordinary και Clinique, μια πιο ευέλικτη και πιο κερδοφόρο εταιρεία, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις τάσεις της μόδας και ομορφιάς, που κυριαρχούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Fabrizio Freda, CEO Estee Lauder
    Fabrizio Freda, CEO Estee Lauder

    Όπως ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου, θα περικόψει το 3% με 5% του δυναμικού της, με στόχο να προσθέσει επιπλέον μεταξύ 1,1 και 1,4 δισ. δολαρίων σε λειτουργικά κέρδη.

    Παράλληλα, σχεδιάζει να επενδύει περισσότερο στα πιο επιτυχημένα brands της.

    Microsoft: «Μαχαίρι» στη μονάδα gaming

    Ακόμη και η Μicrosoft ανακοίνωσε απολύσεις 1.900 υπαλλήλων της από τη μονάδα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένης της Activision Blizzard.

    Οι περικοπές αντιστοιχούν στο 9% των 22.000 εργαζομένων της μονάδας και έρχονται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision για 69 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο deal στην ιστορία της Microsoft.

    Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει 10.000 εργαζόμενους.

    Meta: «Έτος της αποτελεσματικότητας»

    Η Meta ανακοίνωσε πρόσθετες περικοπές θέσεων τον Ιανουάριο, αφού τον τελευταίο χρόνο μείωσε το προσωπικό της κατά 22%.

    Φαίνεται όμως ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη με τις περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει χαρακτηρίσει το 2024 ως το «έτος της αποτελεσματικότητας».

    Mark Zuckerberg, CEO Meta (Facebook)
    Mark Zuckerberg, CEO Meta (Facebook)

    Έχει ήδη καταργήσει έναν ρόλο διευθυντή στο Instagram, ενώ αναμένονται και άλλες απολύσεις σε αυτόν τον ρόλο.

    Morgan Stanley: Η μεγάλη έξοδος για πάνω από 3.000 υπαλλήλους

    Η Morgan Stanley σχεδιάζει να περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη μονάδα διαχείρισης πλούτου, η πρώτη τέτοια κίνηση υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Τεντ Πικ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι περικοπές θα επηρεάσουν λιγότερο από το 1% των εργαζομένων στην επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας, η οποία απασχολεί περίπου 40.000 άτομα και είναι η μεγαλύτερη μονάδα της εταιρείας.

    Ted Pick, ο νέος CEO της Morgan Stanley
    Ted Pick, ο νέος CEO της Morgan Stanley

    Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, η αμερικανική τράπεζα οδήγησε στην έξοδο περισσότερους από 3.000 υπαλλήλου της, εν μέσω πτώσης των προμηθειών από συγχωνεύσεις και εξαγορές.

    Η τράπεζα ανέφερε 82.006 υπαλλήλους στο τέλος Ιουνίου 2023, έναντι 82.266 στο τέλος Μαρτίου.

    Nike: Μειώνει δαπάνες

    Η Nike είναι η νέα προσθήκη στη λίστα των εταιρειών που απολύουν, καθώς ανακοίνωσε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ότι σχεδιάζει να μειώσει το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά περίπου 2%, δηλαδή περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας.

    Ο γίγαντας των αθλητικών ειδών, συνεχίζει τις προσπάθειες να μειώσει τις δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ασθενέστερες προοπτικές πωλήσεων και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

    Μαρία Σαράποβα
    Μαρία Σαράποβα

    Η εταιρεία με έδρα το Όρεγκον δεν έδωσε πληροφορίες για τον αριθμό των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από αυτή την κίνηση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 83.700 υπαλλήλους παγκοσμίως.

    PayPal: «Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση»

    Σε μείωση του 9% του εργατικού της προσωπικού σε όλο τον κόσμο, ή περίπου 2,500 θέσεις εργασίας, θα προχωρήσει η PayPal, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alex Chriss, σε εσωτερική επιστολή προς τους εργαζομένους στο τέλος του περασμένου μήνα.

    Η PayPal Holdings που αγωνίζεται να συμβαδίσει με τον ανταγωνισμό από την Apple και τη Zelle, ανακοίνωσε περίπου 2.500 περικοπές τον Ιανουάριο.

    Είχε προηγηθεί ένας παρόμοιος γύρος περικοπών τον περασμένο Ιανουάριο.

    Alex Chriss, CEO PayPal
    Alex Chriss, CEO PayPal

    Ο Chriss χαρακτήρισε την απόφαση «δύσκολη αλλά αναγκαία», ενώ είπε ότι οι αναπροσαρμογές στο προσωπικό θα περιλαμβάνουν τόσο απολύσεις όσο και «κατάργηση κάποιων ρόλων».

    Οι περικοπές θα γίνουν στη διάρκεια του χρόνου.

    Snap: Αναδιαμορφώνεται η ομάδα

    Να απολύσει το 10% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως σχεδιάζει η εταιρεία πίσω από το Snapchat, με το ποσοστό να αντιπροσωπεύει περίπου 540 υπαλλήλους από τους 5.367 που ανέφερε η εταιρεία στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2023.

     Διευθύνων Σύμβουλος του Snap, Evan Spiegel
    Διευθύνων Σύμβουλος του Snap, Evan Spiegel

    Οι νέες περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται αφότου η Snap απέλυσε το 20% του εργατικού δυναμικού της, σχεδόν 1.300 υπαλλήλους, τον Αύγουστο του 2022, ανακοινώνοντας την κατάργηση κάποιων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του origianl Snapchat.

    «Προκειμένου η επιχείρησή μας να υλοποιεί τις υψηλότερες προτεραιότητές μας, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να επενδύουμε σταδιακά, προκειμένου να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή μας με την πάροδο του χρόνου, λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να αναδιαμορφώσουμε την ομάδα μας», ανακοίνωσε η εταιρεία.

    UPS: Περικοπές και επιστροφή στο γραφείο

    Μετά την αναφορά απογοητευτικών κερδών, η United Parcel Service ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα εξοικονομήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια περικόπτοντας 12.000 θέσεις εργασίας.

    Η εταιρεία θα απαιτήσει επίσης από τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

    Carol Tomé, CEO UPS
    Carol Tomé, CEO UPS, (Πηγή: CNBC)

    «Το 2023 ήταν μια μοναδική και δύσκολη χρονιά και μέσα από όλα αυτά παραμείναμε επικεντρωμένοι στον έλεγχο όσων μπορούσαμε να ελέγξουμε, παραμείναμε στη στρατηγική και ενισχύσαμε τα θεμέλια μας για μελλοντική ανάπτυξη», ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος Carol Tomé.

    Warner: Μειώσεις δαπανών

    Τέλος, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία Warner Music ανακοίνωσε ότι απολύει 600 υπαλλήλους της, ή περίπου το 10% του προσωπικού της, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας και μείωσης δαπανών.

    Οι απολύσεις αναμένεται να εξοικονομήσουν στην εταιρεία 200 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2025.

    David Zaslav, CEO Warner Bros Discovery
    David Zaslav, CEO Warner Bros Discovery

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διευθύνοντες σύμβουλοι συχνά ανταμείβονται για τις αποφάσεις τους, καθώς η Wall Street αντιλαμβάνεται αυτές τις κινήσεις ως σκληρά μέτρα, που διασφαλίζουν την άνοδο της μετοχής ενός κολοσσού.

    Για αυτό το λόγο, οι μέτοχοι, δύσκολα θα ζητήσουν την απομάκρυνση ενός CEO ή τη μείωση του μισθού και των μπόνους του, καθώς ικανοποιούνται όταν η τιμή της μετοχής ανεβαίνει.

    Διαβάστε επίσης: 

    Currys: Προσφορά για την μητρική της Κωτσόβολος εξετάζει η JD.com

    Apple: Έρχεται το πρώτο πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για μονοπωλιακές πρακτικές

    Intrakat: Υποχώρησε κάτω του 5% το ποσοστό της Envirtus Investments



    ΣΧΟΛΙΑ