• Business

    Apple: Έρχεται το πρώτο πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για μονοπωλιακές πρακτικές

    • Bloomberg
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Έτοιμη να «χτυπήσει» την Apple με ένα αντιμονοπωλιακό πρόστιμο κοντά στα 539 εκατομμύρια δολάρια (500 εκατ. ευρώ), είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμένεται να επιβάλει και απαγόρευση των κανόνων του App Store, που το μπλοκ πιστεύει ότι εμποδίζουν τον ανταγωνισμό.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόστιμο θα επιβληθεί μετά από έρευνα που ξεκίνησε μία καταγγελία της σουηδικής Spotify – αλλά και άλλων εταιρειών – η οποία υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να αυξήσει τη μηνιαία συνδρομή της, προκειμένου να καλύψει κόστη που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο η Apple διαχειρίζεται το App Store, για να έχει όφελος έναντι των ανταγωνιστών της.

    Σε ένα πρώτο πόρισμα της έρευνας τον Φεβρουάριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ότι οι όροι που επιβάλλει η Apple στο App Store, είναι καταχρηστικοί και σηματοδοτούν υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

    Ωστόσο, η Apple επανέλαβε ότι «Το App Store βοήθησε το Spotify να γίνει η κορυφαία υπηρεσία streaming μουσικής σε όλη την Ευρώπη».

    Επιπλέον, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και της Apple τον Ιούνιο του πέρσι, ο τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε στις ρυθμιστικές αρχές ότι είχε ήδη τακτοποιήσει τυχόν ανησυχίες που αφορούν τον ανταγωνισμό που προκύπτουν από την καταγγελία της Spotify.

    Ωστόσο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η Apple πρόκειται να έρθει σε  συμφωνία με την ΕΕ, για την τεχνολογία της tap-and-pay.

    Η κίνηση της Apple να διευθετήσει την υπόθεση ήρθε αφότου η εποπτική υπηρεσία της ΕΕ εξέφρασε νωρίτερα επίσημες ανησυχίες ότι η εταιρεία είχε περιορίσει την πρόσβαση στην τεχνολογία, γεγονός που σήμαινε πιθανή κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά.

    Σημειώνεται ότι η επίτροπος ψηφιακών τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έχει καταστήσει σαφές ότι βασική στρατηγική της, είναι η προσπάθεια αποδυνάμωσης του μονοπωλίου των Big Tech στο μπλοκ.

    Σε αυτό το πλαίσιο, “χτύπησε” την Google της Alphabet με πρόστιμα άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ κάλεσε επίσης την Apple να επιστρέψει 13 δισεκατομμύρια ευρώ, από “άδικες” φορολογικές ελαφρύνσεις στην Ιρλανδία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Noel Quinn: Ο CEO της HSBC προετοιμάζεται για δύσκολους καιρούς μετά το ισχυρό 2023

    O πόλεμος των Ανιέλι: O εκλεκτός κληρονόμος και η 20ετής διαμάχη με τη μητέρα του

    Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη



    ΣΧΟΛΙΑ