• Business

    Η εταιρεία πίσω από το Pegasus, “ανταγωνιστή” του Predator – Κάναμε λάθη αλλά η τεχνολογία μας είναι ζωτικής σημασίας, λέει ο CEO

    Φινλανδία: Κινητά τηλέφωνα διπλωματών παρακολουθούνταν μέσω του λογισμικού Pegasus


    Η ισραηλινή εταιρεία NSO έχει βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και πολύ καιρό για τη συνεργασία της με τουλάχιστον με 12 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Έχει γίνει γνωστή για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus με τον νέο CEO, Yaron Shohat, να παραδέχεται ότι «έχουν γίνει λάθη», αλλά η τεχνολογία που προσφέρουν είναι ζωτικής σημασίας.

    «Τα προϊόντα NSO έχουν μεγάλη ζήτηση και πραγματικά πιστεύω ότι αυτό το είδος τεχνολογίας είναι απαραίτητο για κάθε υπηρεσία επιβολής του νόμου ή υπηρεσία πληροφοριών», αναφέρει σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal.

    Όσο για  τους  συνεργάτες της εταιρείας, αναφέρει ότι δέσμευσή της είναι να προμηθεύει κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

    Zero click λογισμικό

    Το βασικό προϊόν της NSO είναι το Pegasus, το λογισμικό κατασκοπείας, το οποίο σε αντίθεση με τις περισσότερες μεθόδους εισβολής στον κυβερνοχώρο, επιτρέπει στους χρήστες να διεισδύουν σε τηλέφωνα χρησιμοποιώντας τεχνολογία «zero click» (χωρίς να χρειάζεται κάποιος να πατήσει σε κάποιον σύνδεσμο). Μόλις εγκατασταθεί, το Pegasus μπορεί να μετατρέψει το smartphone σε μια αθόρυβη συσκευή κατασκοπείας αποκτώντας πρόσβαση στα αρχεία, τα μηνύματα, το μικρόφωνο και την κάμερά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τέτοια εργαλεία θεωρούνται σπάνια, ακριβά και ισχυρά, αν και η Apple Inc. και άλλες εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει μέτρα για να παρέμβουν στην μόλυνση από το λογισμικό.

    Ανεξάρτητοι ερευνητές υποστήριξαν πριν λίγο καιρό ότι βρήκαν στοιχεία για το λογισμικό Pegasus της NSO Group σε συσκευές που ανήκουν σε πολιτικούς, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και άλλα άτομα υψηλού προφίλ σε περισσότερες από δώδεκα χώρες τα τελευταία χρόνια.

    Το 2021 η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπεριέλαβε την NSO στην μαύρη λίστα.

    Στο στόχαστρο ερευνών

    Ο Shohat υποστήριξε ότι η NSO έχει σταματήσει την συνεργασία με 10 πελάτες εξαιτίας υποψιών κατάχρησης της τεχνολογίας της, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία έχει πάρει το μάθημά της.

    «Δεν θα σας πω ότι ποτέ δεν κάναμε λάθη, αλλά ενεργούμε υπεύθυνα», είπε. «Βεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι πελάτες μας κατανοούν τι σημαίνει κατάχρηση», ανέφερε.

    Μια σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκε από μια παγκόσμια κοινοπραξία δημοσιογραφικών οργανώσεων το 2021 ισχυρίστηκε ότι το Pegasus του Ομίλου NSO έχει χρησιμοποιηθεί από δεκάδες πελάτες –υπηρεσίες επιβολής του νόμου και πληροφοριών παγκοσμίως για να στοχεύσει και να εισβάλει σε κινητά τηλέφωνα που ανήκουν σε πολιτικούς, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους.

    Η NSO Group αμφισβήτησε τη λίστα με τους αριθμούς τηλεφώνου που λέγεται ότι περιλαμβάνουν στόχους του Pegasus, με τον  Shohat να αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των κινητών στα οποία έχει εισβάλει το λογισμικό κινείται περίπου στις 50.000.

    Η απόφαση των ΗΠΑ και τα χρέη

    Το 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν τοποθέτησε τον όμιλο NSO σε μια λίστα απαγόρευσης εξαγωγών που περιόριζε την εταιρεία από το να αποκτήσει ορισμένους τύπους τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα της εταιρείας να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε όλο τον κόσμο.

    Ο οίκος αξιολόγησης  Moody’s ανέφερε ότι ο όμιλος NSO κινδύνευε να μην μπορεί να ανταποκριθεί  στο χρέος του, το οποίο υπολόγισε σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

    Υπηρεσίες πληροφοριών όπως οι Η.Π.Α. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ή το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν τακτικά εργαλεία hacking ως μέρος της αποστολής τους. Ο Όμιλος NSO, ωστόσο, έχει κατηγορηθεί για τη λίστα των πελατών του.

    Στη Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, τη Ρουάντα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού, η τεχνολογία του NSO Group έχει βρεθεί σε συσκευές που ανήκουν σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με ερευνητές. Η εταιρεία λέει ότι εκπαιδεύει τους πελάτες για τις κατάλληλες χρήσεις των προϊόντων της και δεν συζητά δημόσια σε ποιον τα πουλάει.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Προχωρά η αγωγή της Meta εναντίον της ισραηλινής NSO για το λογισμικό Pegasus



    ΣΧΟΛΙΑ