• Business

    ΗΠΑ: Προχωρά η αγωγή της Meta εναντίον της ισραηλινής NSO για το λογισμικό Pegasus

    • NewsRoom
    Mark Zuckerberg, CEO Meta (Facebook)

    Mark Zuckerberg, CEO Meta (Facebook)


    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε να προχωρήσει η αγωγή της Meta κατά της ισραηλινής εταιρίας NSO, η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε εξυπηρετητές (servers) της εφαρμογής WhatsApp για την εγκατάσταση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus.

    Η NSO είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρηματολογώντας πως επειδή ενήργησε για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων, θα έπρεπε να δικαιούται ασυλία. Με την προσφυγή αυτή, η NSO φιλοδοξούσε να αποφύγει την αγωγή που κατέθεσε η Meta (είχε ακόμη τον διακριτικό τίτλο Facebook τότε) τον Οκτώβριο του 2019, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια.

    Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την προσφυγή, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα της ισραηλινής εταιρίας.

    Η μητρική εταιρία του WhatsApp κατηγορεί την NSO ότι διείσδυσε στους εξυπηρετητές της και μέσω της εφαρμογής WhatsApp εγκατέστησε το λογισμικό Pegasus σε κινητά τηλέφωνα 1.400 χρηστών εν αγνοία τους.

    Αρκετούς μήνες αργότερα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε ότι η NSO έδρασε για λογαριασμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτές φέρονται να παρακολουθούσαν ύποπτο στο πλαίσιο έρευνας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο οποίος προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

    «Είμαστε ευγνώμονες στο Ανώτατο Δικαστήριο που απέρριψε την αβάσιμη έφεση της NSO», σχολίασε η Meta σε δήλωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία και πρέπει να λογοδοτήσει για τις παράνομες ενέργειές της», συμπλήρωσε.

    Στον αντίποδα, εκπρόσωπος της NSO επεσήμανε ότι η Meta έχει επανειλημμένως εμποδίσει έρευνες των αρχών για τη χρήση της εφαρμογής WhatsApp σε υποθέσεις εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι «η δικαιοσύνη θα αποδείξει πως η χρήση του Pegasus από τους πελάτες μας ήταν νόμιμη».

    Η ισραηλινή εταιρία NSO κατηγορείται εδώ και αρκετά χρόνια ότι διευκόλυνε την παρακολούθηση αγωνιστών, αντιπολιτευόμενων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών από κυβερνήσεις.

    Τον Νοέμβριο του 2021, η Apple προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας καταθέτοντας αγωγή σε βάρος της NSO, κατηγορώντας την ισραηλινή εταιρία ότι εγκατέστησε λαθραία το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus σε κινητά τηλέφωνα iPhone.



    ΣΧΟΛΙΑ