• Business

    Η επιστροφή του Γιώργου Δημητρίου στον τουρισμό

    Γιώργος Δημητρίου, επιχειρηματίας

    Γιώργος Δημητρίου, επιχειρηματίας


    Με αρχική επένδυση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ επιστρέφει στον τουρισμό ο Γιώργος Δημητρίου, πέντε χρόνια μετά τη διάσωση της τουριστικής εταιρείας του από την αμερικανική HIG Capital.

    Η οικογένεια Δημητρίου ανακοίνωσε χθες την επανεκκίνηση της Mayor Hospitality Management με την εξαγορά του πρώτου asset της, του Restia Suites Exclusive Resort στην Κέρκυρα, κίνηση που «σηματοδοτεί τη νέα εποχή της Mayor στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσα από τη δραστηριοποίησή της με boutique ξενοδοχεία».

    Το πεντάστερο ξενοδοχείο θα ανακαινιστεί και θα ανοίξει τις πόρτες του το 2024. Η μονάδα αποτελείται από 32 σουίτες, οι 16 εκ των οποίων διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες, ενώ η πρώτη φάση της επένδυσης, που ξεκίνησε το 2023, ολοκληρώνεται φέτος.

    Η δεύτερη φάση ξεκινά τα επόμενα χρόνια οπότε και αναμένεται η επέκταση του Restia Suites σε 80 συνολικά σουίτες, με το ύψος της συνολικής επένδυσης να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

    H Mayor Hospitality Management, που διαχειρίζεται το σύνολο των επενδύσεων και το οικονομικό portfolio της οικογένειας Δημητρίου, έχει επίσης αναλάβει το marketing των Plaza Resort και Apollo Resort στην Αττική, σε Ανάβυσσο και Αγία Μαρίνα.

    Στο πλάνο περιλαμβάνεται η επέκταση με τρία επιπλέον ξενοδοχεία στην Κέρκυρα μέσα στην επόμενη διετία, ενώ ισχυρό είναι το ενδιαφέρον του ομίλου και για επενδύσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.

    Ο Γιώργος Δημητρίου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τουρισμό το 2009, αλλά μία δεκαετία αργότερα η Mayor Holdings της Γ.Ε. Δημητρίου πούλησε στη HIG τα Mon Repos Palace «ART Hotel», Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery.

    Η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας έγινε με την εξαγορά των παλαιών μετόχων έπειτα από δική τους πρόταση, συμφωνία που ολοκληρώθηκε το 2022, με τη HIG να επενδύει για εξαγορά και αναβάθμιση το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ.

    H διάσωση της Γ.Ε. Δημητρίου

    Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο επιχειρηματίας έδωσε τα χέρια με επενδυτή, προκειμένου να διασωθούν θέσεις εργασίας.

    Το 2019 έγιναν γνωστές οι συζητήσεις για την είσοδο του Θεόδωρου Φέσσα στη Γ.Ε. Δημητρίου, ως στρατηγικός επενδυτής.

    Τον Απρίλιο του 2022 έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο η συμφωνία εξυγίανσης της Δημητρίου, με την Quest να αποκτά τα σήματα των Toyotomi, Singer, Izola και Kerosun κι ενώ είχε ήδη καταβάλει εξωχρηματιστηριακά το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    «Ως μέτοχος και ως επικεφαλής της επιχείρησης στην προσπάθεια των τελευταίων 10 δύσκολων χρόνων δεν νιώθω καθόλου ευχαριστημένος, ούτε απέναντι στους μετόχους. Με παρηγορούν λέγοντας μου ότι έχουν συμβεί πολύ χειρότερα. Όμως, μια εταιρεία 35 χρόνων στάθηκε όρθια, γονάτισε, αλλά δεν έπεσε.

    Οι εργαζόμενοι παρέμειναν όλοι στην θέση τους και πληρωμένοι, οι πελάτες και οι προμηθευτές μας το ίδιο. Μετά από 35 χρόνια παραδίδω τη σκυτάλη με την ευχή προς τον επόμενο δρομέα να τρέξει άλλα 35 χρόνια. Πολύ θα ήθελα ένα άλλο αποτέλεσμα και για τους μετόχους και για τον εαυτό μου τον ίδιο. Ηθικά αισθάνομαι δικαιωμένος», είχε δηλώσει ενώπιον των μετόχων ο Γιώργος Δημητρίου, όταν εκείνη ενέκριναν την ΑΜΚ και ουσιαστικά η εταιρεία έπαιρνε τον δρόμο της εξόδου από το Χρηματιστήριο, όπου η μετοχή τελούσε σε αναστολή.

    Το 2022 η Γ.Ε. Δημητρίου είχε ήδη καταστεί κερδοφόρα, με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 29% στα 10,6 εκατομμύρια.

    Διαβάστε επίσης:

    HΙG Capital: Διεθνές κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο με επένδυση €300 εκατ.

    Streem Global (HIG): Νέα εξαγορά κέντρου logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου

    Αυξάνει τις επενδύσεις στα 600 εκατομμύρια η HIG Capital



    ΣΧΟΛΙΑ