• Business

    Αυξάνει τις επενδύσεις στα 600 εκατομμύρια η HIG Capital

    O εκπρόσωπος της HIG Capital, Κωνσταντίνος Μπήτρος στο 6ο Athens Investment Forum


    Επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει σε ορίζοντα τετραετίας η HIG Capital, ανεβάζοντας τον πήχυ που είχε τεθεί προηγουμένως στα 350 εκατ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στο 6ο Athens Investment Forum ο εκπρόσωπος του fund στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Μπήτρος. «Έχοντας εξαγοράσει μερίδια των leaders του κλάδου, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία συγχώνευσης κι εξωστρέφειας, αφού συνεχίζουμε να επενδύουμε, πλέον εκτός Ελλάδας, σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία και ευελπιστούμε να πάμε μέχρι τη Γερμανία, δημιουργώντας μία ενοποιημένη εταιρεία logistics, που θα μεταφέρει προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά προς βορρά, σε μία προσπάθεια να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία του λιμανιού του Πειραιά», είπε ο κ. Μπήτρος.

    Θυμίζουμε πως η HIG Capital έχει ιδρύσει την πλατφόρμα Streem Global για τη διαχείριση των επενδύσεων στα logistics. Το παρόν διάστημα δρομολογεί επενδύσεις 250 εκατομμυρίων για τη μετατροπή του ακινήτου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης και επιπλέον 200 εκατ. θα δαπανήσει το fund για τον εκσυγχρονισμό των υπόλοιπων εταιρειών που έχει εξαγοράσει, των Contrade, Group Unit Hellas & Unit Shipping, Ορφέας Βεϊνόγλου, Μακιός Α.Ε. και Ολυμπιάς-Κανδύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόμενες κινήσεις θα πραγματοποιηθούν σε Σερβία και Σλοβενία, με τις διαδικασίες εξαγορών να έχουν ωριμάσει.

    Γρίφος το δυναμικό

    «Το τελευταίο εξάμηνο λόγω των απανωτών εκλογών και των φυσικών καταστροφών έχουμε πάρει “ρεπό” από την αναπτυξιακή μας διαδικασία. Έχει προστεθεί ο παράγοντας κινδύνου της Μέσης Ανατολής και τα επιτόκια βρίσκονται σε σταθεροποίηση. Όμως, επειδή ο πληθωρισμός είναι δύσκολο να τιθασευτεί, μπορεί και τα επιτόκια να ξαναπάρουν την ανιούσα. Για εμάς που έχουμε ένα φιλόδοξο κατασκευαστικό πλάνο 600 εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο παράγοντας που αναγνωρίζουμε είναι το εργατικό δυναμικό, το οποίο παράγει.

    »Δυστυχώς αυτό δε βλέπουμε να επιλύεται σύντομα. Πρέπει να έχουμε καλύτερα πληρωμένες θέσεις εργασίας αλλά θα πρέπει να έρθει μέσα από μία σταδιακή εφαρμογή, για να προστατεύσουμε κι αυτό που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε. Πρέπει να απελευθερώσουμε ή να φέρουμε εργαζομένους να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη».

    Τα έσοδα της αμερικανικής επενδυτικής από τα έργα logistics στη χώρα μας φτάνουν τα 350 εκατομμύρια, με τη HIG Capital να προσβλέπει σε συνολικά έσοδα (από logistics και ξενοδοχεία) ύψους 700 εκατομμυρίων έως το 2027.

    «Όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι των επενδύσεων με την HIG πριν από πέντε χρόνια, προφανώς είχαμε πιο ευκαιριακές επενδύσεις στο μυαλό μας, όμως η θελκτικότητα της Ελλάδας ως προορισμός μας ώθησε να δημιουργήσουμε δύο μεγάλες πλατφόρμες, που σπάνε τα δεσμά της Ελλάδας κι επεκτείνονται», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

    Στο πεδίο των υποδομών, ο κ. Μπήτρος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του fund για τα ελληνικά λιμάνια, πλην όμως δεν υπάρχει διαγωνισμός ενόψει. Υπενθυμίζεται ότι η HIG Capital έχει επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 1,35 δισ. ευρώ κι έχει στόχο να φτάσει σε αξία ενεργητικού τα 1,5 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: Deal με την HIG Capital για το «ξενοδοχείο της χούντας»

    Τι αγόρασε η HIG Capital αποκτώντας την Ορφέας Βεϊνόγλου

    Η HIG Capital ρίχνει επιπλέον 200 εκατομμύρια στον ελληνικό τουρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ