• Business

    Χόρχε Μας: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της νέας ομάδας του Λιονέλ Μέσι

    • NewsRoom
    Χόρχε Μας

    Χόρχε Μας


    Στην ομάδα Ίντερ Μαϊάμι θα συνεχίσει την καριέρα του “χρυσό αγόρι” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Λιονέλ Μέσι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί επιστροφής του στην Μπαρτσελόνα.

    Η ομάδα της Major League Soccer που ιδρύθηκε από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τώρα ανήκει κατά πλειοψηφία στον Κουβανοαμερικανό επιχειρηματία Χόρχε Μας και τον αδερφό του Χοσέ Μας, βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής συμβολαίου με τον άνθρωπο που θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου.

    Ο 60χρονος Mας, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Ίντερ Μαϊάμι το 2021, ελπίζει τώρα ότι ο 35χρονος Μέσι μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση του ονείρου του: να κάνει το Μαϊάμι «την πύλη για το ποδόσφαιρο, όχι μόνο στη Νότια Φλόριντα αλλά στην Αμερική», όπως περιέγραψε σε συνέντευξή του το 2019.

    Η Κούβα και η CIA

    Ο Χόρχε Μας, που το Forbes εκτιμά ότι έχει καθαρή περιουσία 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει μεγάλο δρόμο για να εκπληρώσει τα σχέδια του.

    Γεννήθηκε στο Μαϊάμι το 1963, μόλις τρία χρόνια αφότου ο πατέρας του, Χόρχε Μας Κανόσα (π. 1997), έφυγε από την πατρίδα του την Κούβα σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

    Ο Μας Κανόσα ήταν φανατικός αντίπαλος του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κούβας, γεγονός που τον οδήγησε να ενταχθεί στην ομάδα των Κουβανών εξόριστων που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA, μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

    Πριν γεννηθεί ο Χόρχε, ο πατέρας του συμμετείχε στην Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, αν και ποτέ δεν πάτησε στην ξηρά επειδή το πλοίο του δεν έφτασε στην παραλία.

    Μετά από μια σύντομη θητεία στον στρατό των ΗΠΑ όταν ο Χόρχε Μας ήταν ακόμη παιδί, ο Μας Κανόσα εισήλθε στον κόσμο των επιχειρήσεων.

    H πρώτη επιχείρηση

    Το 1969, εξαγόρασε μια μικρή εταιρεία τηλεφωνίας από το Πουέρτο Ρίκο που ονομάζεται Iglesias y Torres χρησιμοποιώντας ένα δάνειο 50.000 δολαρίων και τη μετονόμασε σε Church & Tower, ελπίζοντας να εισχωρήσει στην αγορά των ΗΠΑ.

    Ο Χόρχε άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση το 1984. Εκείνη την εποχή δραστηριοποιούνταν κυρίως στην τοποθέτηση καλωδίων και την εγκατάσταση τηλεφωνικών στύλων.

    Ανέλαβε τα ηνία της Church & Tower -με έδρα το Μαϊάμι- από τον πατέρα του το 1994 και την μετέτρεψε σε πολυεθνικό κατασκευαστικό κολοσσό, με την ονομασία MasTec. Σήμερα δραστηριοποιείται στην εγκατάσταση, κατασκευή και συντήρηση υποδομών ενέργειας, κοινής ωφέλειας και επικοινωνιών.

    Μπαράζ εξαγορών

    Ο Mας ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τον διεθνή προσανατολισμό της εταιρείας, υλοποιώντας μια σειρά από εξαγορές εταιρειών τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Χιλή, το Περού και η πατρίδα του Μέσι, η Αργεντινή.

    Η MasTec απέφερε έσοδα 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες, ισπανικής ιδιοκτησίας, εταιρείες των ΗΠΑ.

    Ο Χόρχε κατέχει σχεδόν το 15% των μετοχών της, οι οποίες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μερίδιο αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τη σημερινή της αποτίμηση.

    Παράλληλα, το 1990 είχε ιδρύσει μια εταιρεία με την ονομασία Neff Rentals, με αντικείμενο την ενοικίαση κατασκευαστικού εξοπλισμού και εργαλείων. Ξεκίνησε με ένα μόνο κατάστημα στη Νότια Φλόριντα και διαθέτει πλέον 80 υποκαταστήματα.

    Την εισήγαγε στο χρηματιστήριο το 1998, την έκανε και πάλι ιδιωτική το 2003 και τελικά την πούλησε το 2005 έναντι 510 εκατ. δολαρίων.

    Οι πλειοψηφικοί μέτοχοι πριν από την πώληση ήταν η οικογένεια Mας και ο βραχίονας της General Electric, GE Capital.

    Η ενασχόληση με τον αθλητισμό

    Ο Μας άρχισε να ασχολείται με τον επαγγελματικό αθλητισμό το 2018, όταν απέκτησε ποσοστό στην τότε νεοσύστατη Ίντερ Μαϊάμι, την οποία ίδρυσε ο Βρετανός αστέρας ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    Τρία χρόνια αργότερα, το 2021, ο Mας με τον αδελφό του, Χοσέ Μας, πήραν το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας από τον CEO της Sprint, Marcelo Claure και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Softbank, Masayoshi Son.

    Από το 2021 είναι διευθύνων σύμβουλος και βασικός ιδιοκτήτης της ομάδας, με συν-ιδιοκτήτες τον αδελφό του και τον Μπέκαμ.

    Το private equity Ares Management αγόρασε επίσης μερίδιο στην ομάδα το 2021.

    Τον Φεβρουάριο, το Forbes αποτίμησε την Ίντερ Μαϊάμι στα 600 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την την 11η πιο πολύτιμη ομάδα της Μέιτζορ Λιγκ Σόκερ (Major League Soccer). Πρόκειται για τη διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο συγκεντρώνει τις κορυφαίες ομάδες του αθλήματος σε ΗΠΑ και Καναδά.

    Ο Mας είναι επίσης πρόεδρος του Cuban American National Foundation, που ιδρύθηκε από τον πατέρα του το 1981 και επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στα μέλη της κουβανικής κοινότητας στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λιονέλ Μέσι: Επιβεβαίωσε την μετακίνησή τους στο Μαϊάμι – Γιατί αρνήθηκε Μπαρτσελόνα και Σαουδική Αραβία

    Λιονέλ Μέσι: Οδεύει προς την Ίντερ Μαϊάμι του Μπέκαμ, λέει το BBC

    Λίονελ Μέσι: Η Παρί Σεν Ζερμέν ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας τους

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ