• Business

    Η ΔΕΗ σε νέα εποχή – Υπερψηφίστηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 99,2%

    ΔΕH-ΑΜΚ: Τα 9 ευρώ δείχνει το υπερβάλλον ενδιαφέρον- Πώς επενδύονται 9,3 δισ.

    Γιώργος Στάσσης, ΔΕΗ


    Την αύξηση κεφαλαίου της  ΔΕΗ αποφάσισε η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, βάζοντας την εισηγμένη σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων. Οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν με ποσοστό άνω του 99% για όλα τα θέματα.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ τόνισε ότι η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου ενισχύει την εταιρεία καθώς χρηματοδοτεί το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα. Τα έσοδα από την αύξηση θα ενισχύσουν το επενδυτικό πρόγραμμα  της εταιρείας που βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία.

    Να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή σκακιέρα ενέργειας, σε μια κοσμογονική ευκαιρία για το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα  και την ευρύτερη περιοχή.

    Αν όχι τώρα τότε πότε;

    Απαντώντας σε ερώτημα μετόχου σχετικά με το όφελος που μπορεί να δημιουργήσει η αύξηση κεφαλαίου για τη ΔΕΗ από τη διοίκηση τονίστηκε:

    “Τέτοιου είδους ευκαιρίες για επενδυτική ενίσχυση, με μοναδικό συνδυασμό ισχυρών διεθνών κεφαλαιαγορών, αναβάθμισης της θέσης της χώρας και ιστορικές ευκαιρίες επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας, παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια στην πορεία μιας εταιρείας.

    Αν η επιχείρηση δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά σήμερα, που και η χώρα είναι  ελκυστικός επενδυτικά προορισμός, και η εταιρεία έχει βελτιώσει θεαματικά τις επιδόσεις της και οι ευκαιρίες για επενδύσεις είναι ιστορικά ανεπανάληπτες, τότε, πότε;” τονίστηκε από τη διοίκηση της εταιρείας.

    Η αύξηση κεφαλαίου είναι η μόνη επιλογή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό της εταιρείας και παρέχει ελκυστικά κεφάλαια για τις επενδύσεις της με τόσο χαμηλό κόστος που δεν έχει προηγούμενο.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ θα είναι 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια και 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο την επίτευξη παραγωγικής ικανότητας 7,2 GW ΑΠΕ περιλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών μέχρι το 2024 και 9,1 MW μέχρι το 2026. Οι επενδύσεις αυτές θα συνεισφέρουν σημαντικά στο στόχο EBΙTDA  1,7 δισ. ευρώ το 2026.

    Εξουσιοδοτήσεις στο ΔΣ

    Ειδικότερα, η σημερινή Γενική Συνέλευση ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 575 εκατ. (που είναι σήμερα το ονομαστικό κεφάλαιο της ΔΕΗ), μέσω της οποίας το ποσοστό του Δημοσίου θα συρρικνωθεί στο 34% το πολύ, -ποσοστό  καταστατικής μειοψηφίας-, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ. της ΔΕΗ για τους όρους διάθεσης των 232 εκατ. νέων μετοχών που θα εκδοθούν.

    Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ της εταιρείας για την αύξηση κεφαλαίου, τον προσδιορισμό των  όρων της αύξησης κεφαλαίου, περιλαμβανομένων, της δομής της αύξησης, της τιμής των νέων μετοχών, των κατηγοριών των επιλέξιμων επενδυτών που θα μπορούν να συμμετάσχουν, των κριτηρίων κατανομής μεταξύ των διαφόρων επενδυτών στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό που θα εγγραφούν για την απόκτηση των νέων μετοχών, ή με τη θέσπιση προνομιακής κατανομής μετοχών.

    “Το Διοικητικό Συμβούλιο, θα μπορεί να ασκήσει την εξουσία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο μιας ή περισσοτέρων συναλλαγών για τους επόμενους 3 μήνες. Στόχος είναι να διευκολύνει την άντληση κεφαλαίων από την εταιρεία με ταχύ και ευέλικτο τρόπο”, αναφέρθηκε.

    Έγκριση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

    Η έγκριση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η απόσχιση του κλάδου δικτύου διανομής με εισφορά και απορρόφηση από το ΔΕΔΔΗΕ, ήταν επίσης, μεταξύ των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης.

    Όπως αναφέρθηκε, η αποτίμηση με βάση την  προσφορά  1,311 δισ. της Macquarie  ανήλθε στο 151% της περιουσιακής της βάσης και κρίθηκε δίκαιο και εύλογο από το ΔΣ της εταιρείας το οποίο και πρότεινε την έγκριση της συναλλαγής από τη Γενική Συνέλευση.

    Η ΔΕΗ, επεσήμανε η διοίκηση της εταιρείας, θα συνεχίσει να ενοποιεί το ΔΕΔΔΗΕ στα αποτελέσματα της εισηγμένες, με μειοψηφικά δικαιώματα του νέου μετόχου.Το τίμημα των 1,3 δισ ευρώ την ίδια στιγμή δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να προχωρήσει τις επενδύσεις για το μετασχηματισμό της.

    Η διοίκηση της ΔΕΗ τόνισε ότι δεν ήθελε να χάσει τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και ήταν συνειδητή απόφαση, να επιλεγεί με αυτή την προϋπόθεση, ο επενδυτής.

      Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ