• Business

    H Unilever επιταχύνει την αλλαγή ηγεσίας: Νέος CEO ο Hein Schumacher

    • Bloomberg
    Hein Schumacher

    Hein Schumacher


    Η Unilever όρισε τον επικεφαλής της ολλανδικής γαλακτοκομικής εταιρείας Royal FrieslandCampina, Hein Schumacher, ως τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της, προχωρώντας στην αντικατάσταση του νυν CEO, Alan Jope, μετά από τις αποτυχημένες στρατηγικές κινήσεις που απογοήτευσαν τους επενδυτές της, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή μετόχου Nelson Peltz.

    Η κατασκευάστρια του σαπουνιού Dove και του παγωτού Ben & Jerry’s επιταχύνει την διαδικασία αλλαγής ηγεσίας και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα αναλάβει τη θέση του Jope την 1η Ιουλίου αντί στο τέλος του έτους, μετά από έναν μήνα προσαρμογής και παράδοσης.

    Ο Schumacher, 51 ετών, έχει εργαστεί στην H.J. Heinz και στην ολλανδική πολυεθνική εταιρεία λιανικής Royal Ahold NV. Παρά το γεγονός ότι δεν εργάζεται στην Unilever, ξεκίνησε την καριέρα του σε αυτήν πριν από δεκαετίες.

    Ο διορισμός του έρχεται μετά από μια δύσκολη περίοδο για τη Unilever και τον Jope. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος εξόργισε τους μετόχους με μια αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της μονάδας περίθαλψης της GSK Plc. Η Unilever πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις μεταξύ των παραγωγών και των πελατών των σούπερ μάρκετ.

    Επίσης, η μετοχή της Unilever διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρίσκονταν όταν ο Jope ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας στις αρχές του 2019.

    O ρόλος του Nelson Peltz

    Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Nelson Peltz, ο οποίος ηγείται της επενδυτικής Trian Partners, δήλωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά τον Schumacher «ως τον νέο μας CEO και ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά μαζί του».

    Ο Peltz έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Unilever τον Ιούλιο, αφού γνωστοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου έτους ότι είχε αποκτήσει μερίδιο στην εταιρεία, μέσω της Trian.

    Ο Jope ανακοίνωσε τα σχέδια του να αποχωρήσει από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο, μετά από 37 χρόνια.

    Ο Schumacher εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Unilever ως ανεξάρτητος διευθυντής τον Ιούνιο, μόλις ένα μήνα αφότου ο Peltz έλαβε θέση.

    Με κύκλο εργασιών 11 δισεκατομμυρίων ευρώ (12 δισεκατομμύρια δολάρια), η FrieslandCampina έχει περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους της Unilever και είναι εκτός χρηματιστηρίου. Ο Schumacher αναδιάρθρωσε την εταιρεία, πουλώντας μέρος των γερμανικών επιχειρήσεών της και κλείνοντας εργοστάσια στην Ολλανδία. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν, βοηθούμενα από την ανάκαμψη του τμήματος βρεφικής διατροφής.

    Οι αναλυτές χαιρέτησαν τον διορισμό ενός εξωτερικού διευθύνοντος συμβούλου, αν και δεν τον γνωρίζουν καλά, καθώς η ολλανδική γαλακτοκομική εταιρεία δεν διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο.

    «Η Unilever χρειάζεται μια πολιτιστική και οργανωτική αλλαγή», δήλωσε ο αναλυτής του RBC, James Edwardes Jones. «Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να δούμε αποτελέσματα. Συνήθως χρειάζονται περίπου 18 μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα της νέα διοίκησης».

    Δεδομένου του παρελθόντος του Schumacher στην αγορά τροφίμων, ο διορισμός του είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν η Unilever θα πρέπει να διαχωρίσει τις επιχειρήσεις τροφίμων από τις γραμμές προσωπικής φροντίδας ή τουλάχιστον να πουλήσει το τμήμα παγωτού της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Unilever: Στο ΔΣ της εταιρείας ο ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz – Άνοδος της μετοχής

    Shell: Ο νέος CEO προχωρά σε αναδιαμόρφωση των τμημάτων του ομίλου



    ΣΧΟΛΙΑ