Στη διασύνδεση GREGY, μέσω της οποίας όπως είπε η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη θα μπορούν να εισάγουν ενέργεια από ηλιακούς και αιολικούς πόρους, αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που πραγματοποίηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι.

Οι δύο αρχηγοί για άλλη μια φορά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο, που προωθείται από την εταιρεία ELICA του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος PCI και  έχει βαρύνουσα οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία. H ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου αναμένεται να είναι το πρώτο μεγάλο έργο ενεργειακής υποδομής που θα αξιοποιεί πλήρως τις προβλέψεις του Ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου μιας κομβικής για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνίας. Και έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι το συνολικό project Gregy που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου, χαίρει της απόλυτης στήριξης της Αιγυπτιακής κυβέρνησης.

1

Αυτή ακριβώς η επιβεβαίωση στην πράξη της συμφωνίας του 2020 έχει τη δική της σημασία, με δεδομένο το έντονα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, τις οποίες επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία.
Το έργο προορίζεται να μεταφέρει πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο στην Ελλάδα και τη Ευρώπη, σε χαμηλές τιμές κυρίως προς την ευρωπαϊκή βιομηχανία που αναζητά τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει υπογραφεί MoU μεταξύ της ELICA και του ΑΔΜΗΕ για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 33,3% ενώ αντίστοιχες συζητήσεις ώστε να καταστεί υποψήφιος μέτοχος γίνονται και με τον Αιγυπτιακό Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς EETC.

Πολύπλευρή ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι η Αίγυπτος παράγει σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της μεταφοράς και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη συνεργασία στο πλαίσιο των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.

Επίσης, και ο Πρόεδρος  Σίσι στάθηκε και αυτός στην ηλεκτρική διασύνδεση GREGY, αλλά και στην επιθυμία του για ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. «Θέλω να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Δεν είναι μόνο διμερές θέμα είναι ένα στρατηγικό- περιφερειακό ζήτημα καθώς η σύνδεση θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας» τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος. «Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα επιθυμεί να έρθουν εργάτες από την Αίγυπτο για να προσφέρουν την βοήθειά τους» σημείωσε.

Χθες υπεγράφη η διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η διμερής συνεργασία για κρίσιμα ζητήματα της περιοχής.”Πριν από πέντε χρόνια, υπογράψαμε συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), μια συμφωνία-υπόδειγμα για την περιοχή”, πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Την παράδοση στενών σχέσεων των 2 χωρών υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι το 2011, σε μια δύσκολη περίοδο για την Αίγυπτο, η Ελλάδα μετέφερε τις απόψεις του Καΐρου στα όργανα της ΕΕ και συνέβαλε στη διατήρηση των διμερών σχέσεων με τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της εταιρείας ELICA INTERCONNECTOR, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, για τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών του GREGY.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 4,2 δισ. ευρώ το οποίο επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

Προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 1.400 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει έως και 3 GW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από ηλιακά και αιολικά πάρκα στην Αίγυπτο, στο ελληνικό δίκτυο και, από εκεί, στην υπόλοιπη Ευρώπη.