• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Oι πιο «ηλίθιες» μετοχές που αγόρασε ποτέ

    Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, τρώει παγωτό, λίγο πριν την ετήσια συνέλευση της εταιρείας στην Ομάχα της Νεμπράσκα των Η.Π.Α., το Σάββατο 4 Μαΐου 2019

    Ο Warren Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway


    Κάθε κουβέντα του Γουόρεν Μπάφετ αποτελεί οδηγό επενδύσεων για τη Wall Street. Όμως ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι έχει κάνει κάποια «ηλίθια» λάθη στην πορεία του.

    Κάθε χρόνο ο κορυφαίος επενδυτής στέλνει ένα γράμμα στους μετόχους  του, στο οποίο μοιράζεται τις οικονομικές του απόψεις, την επενδυτική του φιλοσοφική αλλά και κάποιες συμβουλές που οι επενδυτές ανυπομονούν να ακολουθήσουν. Όταν πρόκειται για τα λάθη του όμως δεν «μασάει» τα λόγια του.

    Ο σοφός της Όμαχα έχει διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία 58 ετών, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο μιας εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας στα νιάτα του, την οποία την εξέλιξε στο όχημά του για επενδύσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

    Η Berkshire Hathaways είναι «μία συλλογή επιχειρήσεων, με κάποιες εξ’ αυτών να έχουν μία εξαιρετική απόδοση, πολλές με καλά οικονομικά στοιχεία κι ένα μεγάλο κομμάτι με μικρά περιθώρια κέρδους» είχε αναφέρει στα γράμματά του.

    Η υπομονή και η επιμονή που έχει δείξει, μακριά από κερδοσκοπικές συμπεριφορές τον έχει αναδείξει στον κορυφαίο επενδυτή της Wall Street, όμως ο ίδιος δεν φοβάται να παραδεχτεί τα λάθη του.

    Τα αποτελέσματα της Berkshire, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει «ήταν το προϊόν περίπου δώδεκα πραγματικά καλών αποφάσεων κατά τη διάρκεια των 58 ετών».

    «Η πιο ηλίθια μετοχή που αγόρασα»

    Προς έκπληξη όλων, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο CNBC το 2010, ο Μπάφετ αποκάλεσε την εμβληματική εταιρεία του, Berkshire Hathaway «την πιο ηλίθια μετοχή που αγόρασα ποτέ».

    Το 1962 ο Μπάφετ είχε δημιουργήσει ένα μερίδιο σε μια τότε αποτυχημένη εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά συμφώνησε να πουλήσει τη μετοχή του πίσω στον ιδιοκτήτη Seabury Stanton στα 11,50 δολάρια ανά μετοχή. Αλλά όταν ο Μπάφετ έλαβε την επιστολή προσφοράς από την Berkshire, η τιμή είχε αλλάξει σε 11 δολάρια.

    Ο δραστηριος επενδυτής έψαχνε εκδίκηση για την αλλαγή στη τιμή και ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές μέχρι που ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας και απέλυσε τον Stanton.

    Στη συνέχεια, ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να είχε πουλήσει τις μετοχές και με τα χρήματα αυτά να επενδύσει σε μία ασφαλιστική επιχείρηση. Σε αυτήν που εξέλιξε την Berkshire Hathaway, χωρίς να αγοράσει μία αποτυχημένη εταιρεία, στην οποία αφιέρωσε χρόνο και χρήμα για να την αναζωογονήσει.

    Πόσο του κόστισε αυτό το λάθος; Περίπου 200 δις δολάρια.

    Το μάθημα που πήρε ο Μπάφετ από αυτό το λάθος είναι ότι άφησε τα συναισθήματά του να επηρεάσουν τις επενδυτικές του αποφάσεις.

    «Η επένδυση που θα μπορούσε να μπει στο βιβλίο Γκίνες»

    Μία ακόμη λάθος επιλογή που ο Γουόρεν Μπάφετ παραδέχτηκε σε μία επιστολή του προς του μετόχους το 2007 ήταν η αγορά της αμερικάνικης εταιρείας υποδημάτων Dexter Shoe.

    Η αγορά αυτή έγινε το 1993, σε μία περίοδο που η εταιρεία αντιμετώπιζε σκληρό ανταγωνισμό από ξένους κατασκευαστές.

    «Αυτό που είχα αξιολογήσει ως διαρκές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εξαφανίστηκε μέσα σε λίγα χρόνια», έγραψε ο Μπάφετ στην επιστολή του το 2007 προς τους μετόχους.

    Χειροτερεύοντας το λάθος του, ο Μπάφετ πλήρωσε 443 εκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία σε μετοχές Berkshire αντί για μετρητά.

    Ο Μπάφετ επανήλθε στο λάθος του σε ένα γράμμα προς τους επενδυτές το 2014 σχολιάζοντας ότι η συγκεκριμένη οικονομική καταστροφή αξίζει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.

    «Έκανα λάθος γιατί χάζευα»

    Μέχρι το τέλος του 2012, η ​​Berkshire κατείχε 415 εκατομμύρια μετοχές του βρετανικού παντοπωλείου Tesco,  μια επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σε επιστολή του προς τους μετόχους το 2014, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 114 εκατομμύρια μετοχές.

    Ο Μπάφετ έχει αποκτήσει τη φήμη του αλλά και δισεκατομμύρια δολάρια στην προσωπική του περιουσία ως επενδυτής, αγοράζοντας μεγάλες εταιρείες με θέση long. Το πρόβλημα ήταν ότι η Tesco αποδείχθηκε ότι ήταν μια όχι και τόσο σπουδαία εταιρεία.

    «Κατά τη διάρκεια του 2014, τα προβλήματα της Tesco χειροτέρευαν κάθε μήνα. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας μειώθηκε, τα περιθώριά της συρρικνώθηκαν και τα λογιστικά προβλήματα εμφανίστηκαν», έγραψε ο Μπάφετ. «Στον κόσμο των επιχειρήσεων, όλα τα κακά νέα εμφανίζονται μαζί: Βλέπεις μια κατσαρίδα στην κουζίνα σου. Όσο περνούν οι μέρες, συναντάς τους συγγενείς της».

    Η Berkshire τελικά πούλησε το υπόλοιπο της συμμετοχής της στην εταιρεία και κατέγραψε ζημιά ύψους 444 εκατομμυρίων δολαρίων.

    «Ένας προσεκτικός επενδυτής, ντρέπομαι που το λέω, θα είχε πουλήσει μετοχές της Tesco νωρίτερα. Έκανα ένα μεγάλο λάθος με αυτή την επένδυση γιατί χάζευα», παραδέχθηκε ο Μπάφετ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπιλ Γκέιτς: Αγοράζει μερίδιο στη Heineken αν και δηλώνει ότι δεν είναι λάτρης της μπύρας



    ΣΧΟΛΙΑ