• Business

    Γουόρεν Μπάφετ: Η μυστική επένδυση που εξέπληξε τη Wall Street και η ερώτηση των $157 δισ.

    • NewsRoom
    Warren Buffett

    Warren Buffett


    Οι θαυμαστές του Γουόρεν Μπάφετ δεν πλήττουν ποτέ: ο αεικίνητος επενδυτής 93 ετών φροντίζει πάντα να εκπλήσσει τους επενδυτές.

    Μία κρυφή συμμετοχή που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, ένα «μαξιλάρι» μετρητών 157,2 δισ. δολαρίων και το βασανιστικό ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη κίνηση-ματ ταλανίζουν τους τελευταίους μήνες τους λάτρεις της επενδυτικής δεινότητας του Γουόρεν Μπάφετ. 

    Ενόψει των αποτελεσμάτων της εταιρείας του, Berkshire και ενώ όλοι περιμένουν ότι η παραδοσιακή επιστολή προς του επενδυτές του Σοφού της Όμαχα θα είναι ένα συγκινητικό αντίο στο alter ego  του Τσάρλι Μάνγκερ, που απεβίωσε τον περασμένο Νοέμβριο, η Wall Street  βρίσκεται σε εγρήγορση.

    Στο κυνήγι της κρυφής συμμετοχής

    Πριν λίγους μήνες η Berkshire Hathaway ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) εμπιστευτική μεταχείριση για μία (ή και περισσότερες) συμμετοχές της. Είναι μια τακτική που επιτρέπει σε θεσμικούς επενδυτές να διατηρούν κρυφές κάποιες δραστηριότητές τους για διάστημα έως 12 μηνών. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τη θέση τους και χτίζουν τη συμμετοχή τους χωρίς απότομες διακυμάνσεις στη τιμή της μετοχής λόγω μιμητικών συμπεριφορών από επενδυτές.

    Τα σενάρια οργίαζαν στη Wall Street καθώς ο S&P σκαρφάλωνε σε νέα ύψη, με κάποιους επενδυτές να εκτιμούν ότι το επόμενο στοίχημα του Μπάφετ ανήκει στον τομέα των τραπεζών ή των χρηματοοικονομικών. Επενδυτές και traders βρίσκονται στην αναζήτηση της νέας εταιρείας ή και μίας που ήδη βρίσκεται στο περίφημο χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ, η οποία φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη του επενδυτή, με ονόματα αμερικάνικων κολοσσών όπως η Morgan Stanley  και η BlackRock να πρωταγωνιστούν στις φήμες. 

    Πέρσι στην συνέλευση μετόχων, ο Μπάφετ είχε ήδη αφήσει υπονοούμενα: «Αυτό που θα θέλαμε πραγματικά να κάνουμε είναι να αγοράζουμε σπουδαίες επιχειρήσεις», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να διαθέσει ακόμα και 100 δισ. δολάρια για μία επένδυση. 

    Με τη Berkshire να έχει ήδη ένα εντυπωσιακό αποθεματικό -παράδοξο για οποιαδήποτε εταιρεία συμμετοχών- ύψους 157 δισ. δολαρίων, οι επενδυτές συνεχίζουν την αναζήτηση της κρυφής συμμετοχής. 

    Οι σκεπτικιστές

    Η προσμονή για νέες μεγάλες επενδύσεις, που θα λειτουργήσουν ως οδηγός για τις συμμετοχές των επενδυτών-θαυμαστών του Μπάφετ, ίσως δεν ικανοποιηθεί, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

    Ο Μπάφετ επανέρχεται συχνά στις τοποθετήσεις του για την στρατηγική της εταιρείας του να παραμένει οικονομικά εύρωστη. Σε μια επιστολή τον Φεβρουαρίου του 2022 προς τους μετόχους, έγραψε ότι ο ίδιος και ο Μάνγκερ είχαν δεσμευτεί ότι η Berkshire, μαζί με τις θυγατρικές της, εκτός από την BNSF και την Berkshire Hathaway Energy, θα κατέχουν πάντα περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα.

    Πολλοί επενδυτές βλέπουν στα μετρητά αυτά μία επενδυτική άνεση στην εταιρεία, ενώ άλλοι υπενθυμίζουν ότι η Berkshire  διαθέτει ασφαλιστικές εταιρείες. Ένα μαξιλάρι για την κάλυψη αποζημιώσεων είναι ζωτικό για την εταιρεία, υποστηρίζουν. Η ίδια η εταιρεία είχε εκτιμήσει ότι ένας τυφώνας στη Φλόριντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημία 15 δισ. δολαρίων. 

    Μία χρονιά αποεπένδυσης

    Το 2023 ήταν μια χρονιά «εξόδου» για τον Μπάφετ. Η Berkshire βρέθηκε σε σταθερή τροχιά πώλησης μετοχών με αποκορύφωμα μία από τις πιο χαρακτηριστικές μετοχές στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτή: την Apple

    Η εταιρεία ρευστοποίησε 10 εκατ. μετοχές της Apple, της 2ης «ακριβότερης» σε κεφαλαιοποίηση εταιρείας στον κόσμο. 

    Η Apple αποτελεί επί σειρά ετών την ναυαρχίδα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του διάσημου επενδυτή. Μία επιτυχημένη επιλογή που εκτόξευσε τα κέρδη του, καθώς η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 367% από τα τέλη του 2018.

    Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, η Berkshire αποχώρησε από άλλες επτά εταιρείες, μεταξύ αυτών από τις συμμετοχές της στην General Motors και στην Activision Blizzard,  ενώ μείωσε την έκθεσή της σε εταιρείες όπως η HP.

    Το 2023 ο Μπάφετ έσπασε κι έναν δικό του κανόνα: αποσύρθηκε από τη συμμετοχή του στην Taiwan Semiconductor Manufacturing. Ο επενδυτής επικαλέστηκε τους γεωπολιτικούς κινδύνους και προχώρησε στην έξοδο από τη θέση του παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σταθερά κάνει μόνο μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανατροπή στην αγορά από τη Zara: Ενισχύει τα Lefties για να «χτυπήσει» τους Κινέζους

    Jeff Bezos: Πούλησε 50 εκατ. μετοχές της Amazon σε 9 ημέρες – Πόσα κέρδισε

    Ελβετικά ρολόγια: Αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς για τις εξαγωγές



    ΣΧΟΛΙΑ