• Business

    Γκ. Αντάνι: O Ινδός tycoon ετοιμάζει το comeback του ύστερα από το sell off 135 δισ. δολαρίων

    • NewsRoom
    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Σε συντονισμένες επιχειρηματικές και επικοινωνιακές κινήσεις προχωράει ο μέχρι πρότινος πιο πλούσιος Ινδός του κόσμου Γκαουτάμ Αντάνι, ύστερα από την καταστροφή 135 δισ. δολαρίων, που κατάφερε στην αυτοκρατορία του ένας άσημος μέχρι πρότινος ακτιβιστής short seller.

    O Αντάνι έχει προσλάβει κορυφαίες ομάδες επικοινωνίας και δικηγόρων, έχει ακυρώσει μία αγορά εργοστασίου αξίας 850 εκατ. δολαρίων και σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τους επενδυτές του προχώρησε σε μεγάλες αποπληρωμές του χρέους του, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα χρέη του.

    Οι κινήσεις του επιχειρηματία για δυναμική επιστροφή

    Όλα ξεκίνησαν όταν μια εταιρεία με μόλις πέντε χρόνια ζωής, το Hindenburg Institute και ο ιδρυτής του, Νέιθαν Άντερσον, κατηγόρησαν τον Αντάνι για χειραγώγηση της αγοράς και λογιστική απάτη. Παρά την άμεση αντίδραση του Ινδού μεγιστάνα, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα, οι επόμενες εβδομάδες αποδείχτηκαν εφιάλτης για τον Αντάνι.

    Τώρα, προσπαθεί να μαζέψει τις ζημιές και να επιστρέψει τις εταιρείες του στην ξέφρενη πορεία ανάπτυξης στην οποία βρίσκονταν πριν την επίθεση από τον Αμερικανό ακτιβιστή short seller.

    Τα στελέχη της εταιρείας του ξεκίνησαν μία σειρά συναντήσεων με όσους κατέχουν ομόλογα στο εξωτερικό, ώστε να αποτρέψουν ένα ακόμα καταστροφικό sell-off.

    Παράλληλα η εταιρεία Kekst CNC ανέλαβε το κομμάτι της επικοινωνίας του ομίλου, σε μια προσπάθεια να αναμορφώσει το προφίλ του παγκοσμίως, ύστερα από τις σκληρές κατηγορίες που δέχτηκε.

    Στόχος είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προστασίας του ομίλου από τις ήδη υπάρχουσες αλλά και από τις μελλοντικές κατηγορίες.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η Kekst CNC συνεργάζεται με την ομάδα επικοινωνίας του Αντάνι, ώστε να τους προετοιμάσει σε επικοινωνιακό επίπεδο για οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί ο όμιλος.

    Μαζί με τους επικοινωνιολόγους, ο Αντάνι έχει προσλάβει και μία αμερικάνικη δικηγορική εταιρεία, την Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, για να αντιμετωπίσει τον Άντερσον και τις κατηγορίες του, σύμφωνα με τους Financial Times. H συγκεκριμένη εταιρεία άλλωστε έχει εμπειρία σε υποθέσεις επιθέσεων από ακτιβιστές short sellers.

    Αποπληρωμή χρεών για να σταματήσει το sell-off

    H επίθεση του Άντερσον δεν έπληξε μόνο τον όμιλο, με τον sell off να ταλαιπωρεί ακόμα εταιρείες του, αλλά και το προφίλ της Ινδίας, η οποία είχε επενδύσει στους μεγιστάνες της. Ειδικότερα, ο Αντάνι φέρεται να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Narendra Modi, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του με τον μεγιστάνα.

    Παράλληλα, οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως έχουν θέσει αρκετά ερωτήματα για τις εταιρείες του Αντάνι, ύστερα από την δριμεία επίθεση που δέχτηκε. Οι υψηλοί δείκτες μόχλευσης του ομίλους αλλά και οι ταμειακές ροές ανησυχούν, με τις εταιρείες του μεγιστάνα να επιχειρούν να καθησυχάσουν τους επενδυτές.

    Αυτό πραγματοποιήθηκε παράλληλα με αποπληρωμές σημαντικού μέρους του χρέους του ομίλου, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι επενδυτές ότι οι εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας ή αφερεγγυότητας. Ο μεγιστάνας και η οικογένειά του προπλήρωσαν δάνεια αξίας 1,11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 6 Φεβρουαρίου για να ανακτήσουν ενεχυριασμένες μετοχές σε τρεις εταιρείες του Ομίλου Adani.

    «Η τρέχουσα αστάθεια της αγοράς είναι προσωρινή», δήλωσε ο μεγιστάνας στη δήλωση κερδών της Adani Enterprises, αναφέροντας «θα συνεχίσει να εργάζεται για τον διπλό στόχο να περιορίσει τη μόχλευση και να αναζητήσει παράλληλα στρατηγικές ευκαιρίες για επέκταση και ανάπτυξη».

    Διαβάστε επίσης:

    Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι: Ποιος είναι ο άγνωστος σεΐχης που θέλει να πάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



    ΣΧΟΛΙΑ