• Business

    Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι: Ποιος είναι ο άγνωστος σεΐχης που θέλει να πάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    • Bloomberg
    Σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι

    Σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι


    Ο σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι δεν υπήρχε ούτε στην Wikipedia μέχρι αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, περίπου μία ώρα αφότου δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου ανακοινώνοντας την πολλών δισεκατομμυρίων στερλίνων προσφορά του για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Ο τρίτος γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπι Τζαμπέρ Αλ Θάνι, μέλος της βασιλικής οικογένειας, βρέθηκε στο προσκήνιο καθώς κάποιοι θεωρούν ότι υπέβαλε την καλύτερη προσφορά για τον δημοφιλή ποδοσφαιρικό σύλλογο, και έχει προσλάβει την Bank of America ως έναν από τους συμβούλους του.

    Το βράδυ της Παρασκευής, ο σεΐχης Τζασίμ έριξε την πρώτη βολή σε έναν από τους σημαντικότερους “πολέμους” προσφορών της χρονιάς, με τίμημα ρεκόρ για την απόκτηση αθλητικού περιουσιακού στοιχείου.

    Ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βρετανίας με περιουσία που δημιούργησε επίσης από φυσικούς πόρους, υποβάλλει προσφορά για το πλειοψηφικό μερίδιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το hedge fund Elliott Investment Management LP να εμφανίζεται πρόθυμο να του παρέχει χρηματοδότηση.

    Ο σεΐχης Τζασίμ, με σχεδόν απεριόριστο πλούτο, λέγεται ότι θα υποβάλει προσφορά ύψους 5 δισ. στερλίνων, σύμφωνα με το Bloomberg. Το ποσό αυτό ξεπερνά τα 4,65 δισ. δολάρια που κατέβαλε πέρυσι ένας όμιλος με επικεφαλής τον κληρονόμο της Walmart, Ρομπ Γουόλτον, για την ομάδα Denver Broncos.

    Σε αντίθεση με τον πατέρα του, γνωστό ως HBJ, ο οποίος ήταν επίσης πρώην επικεφαλής της Qatar Investment Authority και ιδιοκτήτης πολλών περιουσιακών στοιχείων, από πολυτελή ξενοδοχεία του Λονδίνου έως μερίδια στην Deutsche Bank, ο Τζασίμ έχει διατηρήσει χαμηλότερο διεθνές προφίλ.

    Ο 40χρονος έχει εμπλακεί σε μια σειρά από επιχειρήσεις με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Κατείχε θέση στα διοικητικά συμβούλια μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Κατάρ πριν από τα 20 του χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πολλών εταιρειών που ενσωματώνουν τις στρατηγικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στη συμμετοχή του κράτους ή του κρατικού επενδυτικού ταμείου.

    Ειδικότερα, ο σεΐχης Τζασίμ έγινε πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και μιας από τις μεγαλύτερες που συμμορφώνονται με τη σαρία της περιοχής, το 2005. Επίσης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Qatar Navigation από το 2000 —  εταιρεία που μεταφέρει το υγροποιημένο φυσικό αέριο της χώρας μεταξύ άλλων υλικών.

    Σε ηλικία κάτω των 30 ετών, έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse, ως εκπρόσωπος της οικογένειάς του για τη χώρα του αφού το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ επένδυσε στην ελβετική τράπεζα μετά την οικονομική κρίση. Παραιτήθηκε το 2017.

    Εταιρείες που συνδέονται με τον πατέρα του Tζασίμ επένδυσαν περίπου 200 εκατ. δολάρια σε funds που διαχειριζόταν η τράπεζα με την Greensill, την τράπεζα που κατέρρευσε.

    Η οικογένεια του έχει εμπλακεί σε μεγάλες αθλητικές συμφωνίες στο παρελθόν – ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός το 2010 όταν το Κατάρ κέρδισε την αμφιλεγόμενη υποψηφιότητά του να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

    Τώρα ο ίδιος ανέλαβε να κλείσει άλλη μία οικογενειακή συμφωνία. Η οικογένεια Γκλέιζερ με έδρα τις ΗΠΑ – και επικεφαλής τους Άβραμ Γκλέιζερ και Τζόελ Γκλέιζερ, εκτελεστικούς πρόεδρους και διευθυντές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – σκέφτεται να πουλήσει την επένδυσή της στον σύλλογο από πέρυσι.

    Ο αείμνηστος Μάλκολμ Γκλέιζερ αγόρασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005 και την γέμισε με τεράστια χρέη, με αποτέλεσμα η οικογένεια του να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της ομάδας. Αν και αυτό μετριάστηκε στα πρώτα χρόνια της ιδιοκτησίας τους καθώς η ομάδα συνέχισε να κερδίζει τρόπαια υπό τον φημισμένο προπονητή Άλεξ Φέργκιουσον, η δυσαρέσκεια απέναντι στους Γκλέιζερ αυξάνεται σταθερά μετά την αποχώρηση του προπονητή το 2013.

    Οι πλειοδότες έχουν πλέον πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα σχετικά με τα έσοδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αναμένεται να δημοσιεύσουν τις τελικές προσφορές τις επόμενες εβδομάδες.

    Ο Ράτκλιφ προσφέρθηκε να αγοράσει το 69% που κατείχαν οι Γκλέιζερς, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ ο σεΐχης Τζάσιμ έχει υποβάλει προσφορά για το 100% του συλλόγου.

    Ωστόσο, ο τελευταίος θα πρέπει να πείσει τόσο την UEFA, ότι η πηγή του πλούτου του δεν συνδέεται με την Παρί Σεν Ζερμέν —που ανήκει επί του παρόντος στην Qatar Sports Investments (QSI) — καθώς και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανέφερε το Bloomberg News.

    Το Κατάρ σκέφτεται να να δηλώσει ότι η QSI δεν είναι θυγατρική της Qatar Investment Authority (QIA), επί του παρόντος του μεγαλύτερου μετόχου της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ, όπου ο Σεΐχης Τζασίμ είναι πρόεδρος.

    Αν τα καταφέρει, ο Σεΐχης Τζασίμ θα βρίσκει σίγουρα αντιπάλους όπου κι αν στραφεί. Η Μάντσεστερ Σίτι, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τον έλεγχο των δαπανών της από την Πρέμιερ Λιγκ, εξακολουθεί να είναι η μεγάλη δύναμη της διοργάνωσης.

    Και στην άλλη πλευρά της Αγγλίας, η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ βρίσκεται επί του παρόντος σε μια αναδιάρθρωση που χρηματοδοτείται από τους τελευταίους ιδιοκτήτες της – το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο ομάδες πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή στον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κορυφώνεται η μάχη των μνηστήρων για την εξαγορά της θρυλικής ομάδας

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Την Bank of America προσέλαβε ως σύμβουλο για σύμβουλό του ο σεΐχης Τζασίμ μπιν Χαμάντ



    ΣΧΟΛΙΑ