• Business

    Γκ. Αντάνι: Πώς να χάσεις 100 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες

    Gautam Adani

    Gautam Adani


    Το θριαμβευτικό κλείσιμο του 2022 από τον Γκαουτάμ Αντάνι ο οποίος εκτοξεύτηκε στο top ten των δισεκατομμυριούχων προσθέτοντας 40 δις δολάρια στην προσωπική του περιουσία, ανατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες.

    Ο Ινδός tycoon είδε τον όμιλό του να χάνει περίπου 118 δις δολάρια από την κεφαλαιοποίηση 10 μετοχών του και την προσωπική του περιουσία από 147 δις δολάρια να κατρακυλάει στα 61 δις δολάρια. Από την 3η θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, βρέθηκε εκτός του top ten.

    Και οι εταιρείες του Adani σύμφωνα με το Reuters βρίσκονται υπό έλεγχο από το υπουργείο εταιρικών υποθέσεων για την οικονομική κατάσταση του ομίλου. Πρόκειται για τον πρώτο έλεγχο ομοσπονδιακής αρχής στο όμιλο του δισεκατομμυριούχου.

    Η έκθεση που οδήγησε στη πτώση

    Μία άνιση μάχη που θυμίζει τον Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από την μόλις πέντε ετών εταιρεία Hindenburg Institute, η οποία προσπαθεί να βρει τη θέση της στη Wall Street μέσα από το ρόλο του λεγόμενου activist short seller.

    Ο ιδρυτής της Νέιθαν Άντερσον δημοσιοποίησε μία πολυσέλιδη έκθεση, στην οποία κατηγόρησε τον όμιλο Adani για λογιστική απάτη και χειραγώγηση της αγοράς.

    Οι εξελίξεις μετά από αυτό ήταν ραγδαίες και έφεραν τον Αντάνι αντιμέτωπο με μια μεγάλη φυγή των επενδυτών και στο μικροσκόπιο τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, με τις S&P και Mοοdy’s να εκφράζουν ανησυχίες για τον όμιλο.

    Βουτιά 60% στο χρηματιστήριο

    Παρά τις προσπάθειες του Αντάνι να καθησυχάσει τις αγορές, η βουτιά δεν μπόρεσε να αποφευχθεί. Οι απώλειες σε ορισμένες από τις μετοχές ξεπέρασαν το 50%, συμπεριλαμβανομένης μιας βουτιάς 60% για την Adani Enterprises, από τότε που η Hindenburg δημοσίευσε την έκθεσή της.

    Στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι επτά εισηγμένες εταιρείες του ομίλου είναι κατά 85% υπερτιμημένες.

    Η αναστάτωση στις αγορές εξελίχθηκε και σε εθνικό ζήτημα για την Ινδία, με τον πρωθυπουργό Narenda Modi, να καλείται να δώσει απαντήσεις, δεδομένου ότι έχει στενές σχέσεις με τον Αντάνι και τα εθνικά συμφέροντα εξαρτώνται από τα αναπτυξιακά σχέδια, στα οποία ο Αντάνι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ινδίας τοποθέτησαν έξι εταιρείες του ομίλου, σε μια λίστα παρακολούθησης για πρόσθετο έλεγχο συναλλαγών, ένα μέτρο εφαρμόζεται συνήθως σε μετοχές που παρουσιάζουν αστάθεια..

    Η βουτιά στις μετοχές του έφερε μία τεχνική διόρθωση στον MSCI India Index με μία πτώση σχεδόν 9% από την κορύφωση του Δεκεμβρίου.

    H S&P Global Ratings υποβάθμισε τον όμιλο Αdani, μειώνοντας την  προοπτική αξιολόγησης των Adani Ports & Special Economic Zone Ltd. και Adani Electricity Mumbai Ltd. σε αρνητική από σταθερή.

    Νωρίτερα, η Moody’s Investors Service ανέφερε παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του Adani να αντλήσει κεφάλαιο ή να αναχρηματοδοτήσει χρέος που λήγει τα επόμενα χρόνια.

    Ποιοι κολοσσοί έχουν έκθεση σε ομόλογα του ομίλου

    Ο Αντάνι έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που ξεφεύγει από τα όρια της Ινδίας. Σύμφωνα με το Bloomberg Τουλάχιστον 200 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν έκθεση σε ομόλογα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ομίλου Adani, μεταξύ αυτών οι BlackRock Inc, Lord Abbett & Co. με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ και η Teachers Insurance & Annuity Association of America με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία TotalEnergies SE δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε έκθεση σε εταιρείες Adani αξίας περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η αναστάτωση που έχει φέρει στις αγορές οδήγησε κάποιες τράπεζες να εντείνουν τον έλεγχο των τίτλων των εταιρειών Adani, με τις  Credit Suisse Group AG και Citigroup Inc, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, να σταματάνε να δέχονται ορισμένους τίτλους που εκδόθηκαν από εταιρείες του Adani ως εγγύηση για δάνεια με περιθώριο κέρδους σε πλούσιους πελάτες.

    Ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων φέρεται να έχει δεσμεύσει το 5,5% των μετοχών των εισηγμένων μεριδίων του συνολικά σε δάνεια.

    Η έκθεση της Hindenburg είχε επιπτώσεις και εκτός Ινδίας με τον Τζο Τζόνσον, τον πρώην υπουργό Συντηρητικών της Βρετανίας και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, να παραιτείται από τη θέση του διευθυντή της Elara Capital Plc, μιας βρετανικής εταιρείας που κατονομάζεται στην έκθεση  για τον όμιλο Adani, μόλις 8 μήνες από την ανάληψη της θέσης του.

    Η βρετανική εταιρεία περιγράφεται στον ιστότοπό της ως μία επενδυτική τράπεζα που έχει συγκεντρώσει  κεφάλαια για αρκετές ινδικές εταιρείες. Έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, τη Βομβάη, το Αχμενταμπάντ και το Λονδίνο.

    Πριν λίγες ημέρες ο Αντάνι ακύρωσε μια προσφορά μετοχών, παρά το γεγονός ότι θεσμικοί επενδυτές τον υποστήριξαν με 2.5 δις δολάρια. Ο μεγιστάνας του άνθρακα βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις με τους πιστωτές για να προπληρώσει κάποια δάνεια που υποστηρίζονται από ενεχυριασμένες μετοχές, καθώς ορισμένες τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται τους τίτλους του ομίλου.

    Οι υποστηρικτές

    Πάντως παρά το sell off, μεγαλοεπενδυτές, όπως το Άμπου Ντάμπι, το οποίο μέσα στο 2022 είχε επενδύσει 2 δις δολάρια στις εταιρείες του Αντάνι, αλλά και οίκοι αξιολόγησης παραμένουν επιφυλακτικοί με τον θόρυβο γύρω από τον Ινδό μεγιστάνα.

    Η Fitch Ratings δήλωσε μετά την έκθεση της  Hindenburg ότι δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στο πιστωτικό προφίλ των εταιρειών Adani  και ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στις προβλεπόμενες ταμειακές ροές. Το χρέος του ομίλου βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των αγορών και αμφισβητείται η πρόσβαση  του Ινδού κροίσου στην χρηματοδότηση.

    Αλλά και κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η JP Morgan συμβούλευσαν κάποιους πελάτες τους ότι το χρέος του ομίλου μπορεί να προσφέρει αξία λόγω κάποιων περιουσιακών στοιχείων, τροφοδοτώντας ράλι στα ομόλογα του ομίλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέιθαν Άντερσον: O short-seller που έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας να χάσει 12 δις δολάρια σε μία ημέρα



    ΣΧΟΛΙΑ