• Business

    Γιώργος Βασιλειάδης: Δίνουμε κίνητρα για επώνυμες καταγγελίες

    Γιώργος Βασιλειάδης

    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Υφυπουργός Αθλητισμού ( Τέως Γενικός Γραμματέας Διαφθοράς )


    Τον κίνδυνο να κάνουν… φτερά τα κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ που έχει πληρώσει η Siemens για τη γνωστή υπόθεση δωροδοκιών και παραμένουν δεσμευμένα από το 2012, αν δεν αξιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2017, επεσήμανε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ Drago Kos, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «’Η Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον-Σκέψεις και Προβληματισμοί» που διοργάνωσε την Τρίτη η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις συστάσεις μου προς την Ελλάδα έλεγα να αυξήσετε τους πόρους για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, αλλά δεν ήξερα το εξής: ότι υπάρχουν 168 εκατ. δολάρια που έχουν δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2012 σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο Kos σημείωσε ακόμα πως ο γερμανικός κολοσσός της Siemens, μετά το παγκόσμιας κλίμακας σκάνδαλο δωροδοκιών, υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα. «Αν δεν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα χρήματα μέχρι το 2017, θα τα χάσετε. Φαντάζεστε τί μπορείτε να κάνετε με τόσα χρήματα;», είπε.

    Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, τόνισε από την πλευρά του ότι «η διαφθορά αποτελεί απειλή για μια σύννομη κοινωνία, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό σε σχέση με την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών και εμποδίζει την υγιή οικονομική ανάπτυξη, καθώς περιορίζει το εμπόριο, αποδυναμώνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα, μειώνει τις επενδύσεις (εγχώριες και ξένες). Γι’ αυτό η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαφθοράς αποτελεί μια κοινή υπόθεση, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα».

    Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αναφορά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συλλέξει όλα τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν εντοπίσει δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρηματίες τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως έχει ήδη σταλεί στον εισαγγελέα ένα πρώτο «πακέτο» στοιχείων.

    Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα θεσπιστούν κίνητρα για επώνυμες καταγγελίες για περιστατικά διαφθοράς από επιχειρηματίες και δημόσιους λειτουργούς.

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις τόσο στο επίπεδο των κρατών όσο και σε εκείνο της δράσης των εταιρειών, σημειώνοντας ότι ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τέσσερα σημαντικά βήματα: προχωρά στην υιοθέτηση για πρώτη φορά ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος για τις δημόσιες συμβάσεις και τις δημόσιες προμήθειες, καθιερώνει σύστημα «Τυφλής Αξιολόγησης» στο ΕΣΠΑ, νομοθετεί έναν νέο Αναπτυξιακό Νόμο χωρίς «γρηγορόσημα» και προωθεί την κατάρτιση ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η διαφθορά δεν μπορεί να μειωθεί αν δεν το απαιτήσει η ίδια η κοινωνία. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να δοθεί η σημαντικότερη μάχη. Για να τελειώσει η κουλτούρα της ανοχής και ο εθισμός στη διαφθορά, ως μια αυτονόητη κατάσταση. Πρέπει όλοι, ως πολίτες, να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει «ελαφρά» και «βαριά» διαφθορά, δεν υπάρχει δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη διαφθορά. Πρέπει να ξεπεράσουμε επιτέλους τη στείρα και καταστροφική λογική των συμψηφισμών, που απλώς οδηγούν στη διαιώνιση κάθε προβλήματος».

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Γιώργος Πιτσιλής: Τι ελέγχους θα κάνω στη λίστα των Panama Papers



    ΣΧΟΛΙΑ