• Business

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Πώς εξελίσσεται ο αγώνας δρόμου για τις πράσινες υπεραξίες

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ


    Στο φουλ δουλεύουν  οι μηχανές της ΔΕΗ για τη γρήγορη ανάπτυξή της στις  ΑΠΕ- με στόχο να καταφέρει το συντομότερο τη μεγαλύτερη δυνατή συνεισφορά τους στα κέρδη της, αυξάνοντας την αποτίμηση και τις υπεραξίες της.

    Ταυτόχρονα η ΔΕΗ επενδύει στα δίκτυα και στην παραγωγή ενέργειας και οι συνολικές επενδύσεις το α’ εξάμηνο 2023 διαμορφώθηκαν σε €447,5 εκατ. έναντι €244,4 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα για το Δίκτυο Διανομής, ΑΠΕ καθώς και στη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου  840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

    Προτεραιότητα όμως της στρατηγικής της παραμένουν οι ΑΠΕ και η  άμεση σύνδεση της μετατροπής της ΔΕΗ σε ισχυρό παραγωγό πράσινης ενέργειας, με την αξία της και την αποτίμησή της, είναι ο λόγος που το πρόγραμμα ανάπτυξης των ΑΠΕ,  ήταν στο επίκεντρο της προσοχής των 70 αναλυτών που παρακολούθησαν τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας.

    Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης δέχθηκε συγχαρητήρια για την πορεία της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, στο οποίο εμφάνισε καθαρά κέρδη για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και έδωσε έμφαση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας για τη μετατροπή της σε μια πράσινη εταιρεία παραγωγής ενέργειας, όπως ήταν η δέσμευση της διοίκησής του εδώ και δύο χρόνια, μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2021.

    Παρουσιάζοντας, πολύ αναλυτικά την εξέλιξη των εργασιών, έδειξε πώς η εταιρία θα πετύχει τον στόχο των 5 GW από ΑΠΕ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, μέχρι το 2026.

    Ειδικότερα, σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 669 MW σε λειτουργία. Ήδη από το Μάιο έχουν προστεθεί σε λειτουργία 228 MW, ενώ ακόμη 451 MW αναμένεται σύντομα να μπουν σε κατασκευή, όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Επιπλέον, 100 MW συμμετέχουν στο διαγωνισμό αποθήκευσης ενέργειας, 250 MW έχουν πάρει όρους σύνδεσης και 640 MW έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένουν όρους σύνδεσης. Σε έξι μήνες από σήμερα η ΔΕΗ θα έχει σε λειτουργία 814 MW και σε 18 μήνες θα φτάσει τα 2 GW.

    Επίσης, έγινε αναφορά στις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στο δίκτυό της, με την υπογειοποίηση των καλωδίων αν προχωρά με γρήγορο ρυθμό και να έχει φτάσει στα 582 χλμ από 181 χλμ πέρυσι.

    Σημειώθηκε ότι τα νέα ψηφιακά εργαλεία έχουν αγκαλιαστεί από τους πελάτες της καθώς η εφαρμογή της ΔΕΗ δεκαπλασίασε τους χρήστες της, έφτασαν τους 132.000 οι χρήστες του My energycoach ενώ τα ληξιπρόθεσμα σημείωσαν μείωση κατά 11 εκ. ευρώ και πλέον αποτελούν το 17% της πελατειακής της βάσης, από 18% πέρυσι και 26% το 2019.

    “Για το σύνολο τους έτους, επιβεβαιώνουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους περίπου €1,2 δισ και συνεχίζουμε την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου με στόχο την εξέλιξη της ΔΕΗ στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, ανέφερε ο Γιώργος Στάσσης.

    Τόνισε επίσης ότι η εξαγορά της Enel Romania, θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους και τότε θα ανακοινωθεί το νέο επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι  στο πρώτο εξάμηνο του 2023  η ΔΕΗ, παρουσίασε  κύκλο εργασιών  στα 3,582 δισ. ευρώ , με τα επαναλαμβανόμενα EBΙTDA να βρίσκονται στα 589,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 37,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και εμφάνισε και κέρδη μετά φόρων  σε 181,5 εκατ. ευρώ.

    Οι συνολικές επενδύσεις το α’ εξάμηνο 2023 διαμορφώθηκαν σε €447,5 εκατ. έναντι €244,4 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα για το Δίκτυο Διανομής, ΑΠΕ καθώς και στη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου  840 MW στην Αλεξανδρούπολη.



    ΣΧΟΛΙΑ