• Business

    ΔΕΗ: Αύξηση EBITDA και ρεκόρ κερδών δείχνουν νέα ανοδική πορεία – Τα σχέδια για ΑΠΕ

    ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, και Αντιπρόεδρος της Eurelectric, Γιώργος Στάσσης

    ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, και Αντιπρόεδρος της Eurelectric, Γιώργος Στάσσης


    Σε μια νέα ανοδική πορεία εισέρχεται η ΔΕΗ, με βάση τα θετικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του 2023 που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα.

    Η αύξηση στα EBITDA που κατά πληροφορίες θα εμφανίσει και τα έκτακτα κέρδη εξαμήνου που την ωθούν σε ρεκόρ κερδών, δείχνουν τις  δυνατότητες  που δίνει στον όμιλο η στρατηγική που εφαρμόζεται και η δομή που πλέον έχει αποκτήσει.

    Η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου μειώνει τα κόστη ενώ ο όμιλος εκτελεί με ταχύτητα και συνέπεια το σχέδιο ανάπτυξης στις ΑΠΕ, που αρχίζει πλέον και αποκτά συγκεκριμένο μέγεθος και αποδοτικότητα.

    Σήμερα η διοίκηση του ομίλου,  στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου, θα δώσει το στίγμα στους αναλυτές για τις προτεραιότητες της ΔΕΗ, στην επέκτασή της εκτός Ελλάδας, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση του deal της Ρουμανίας, και η ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας.

    Οι κινήσεις της ΔΕΗ, θα συνεχιστούν με στόχο τη διεθνοποίησή της  με στόχο να αναπτυχθεί στα Βαλκάνια ενισχύοντας περαιτέρω από τα 10GW που είναι σήμερα τη δυνατότητά της ανάπτυξης σε πράσινα έργα.

    Μετά τη Ρουμανία όπου ήδη έχει αποκτήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο μέσω εξαγορών, η Βουλγαρία είναι η επόμενη αγορά στην οποία στοχεύει η ΔΕΗ  ενώ η εταιρεία αναζητά στόχους στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διεθνοποιήσει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ που διαθέτει.

    Όσον αφορά στο πρόγραμμα υλοποίησης των δικών της έργων ΑΠΕ, η  ΔΕΗ σχεδιάζει  200 MW σε λειτουργία από τον Απρίλιο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ έχει ξεκινήσει τις εργασίες για τα 550 MW που θα κατασκευαστούν στο Φ/Β πάρκο Πτολεμαΐδας  το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2024/αρχές του 2025).

    Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει όρους σύνδεσης για τα 2,3GW από >5GW έργων  που σχεδιάζει, και αναμένει μια συστηματική  αύξηση των προσθηκών τα επόμενα δύο χρόνια, με τη λειτουργική δυναμικότητα να διπλασιάζεται σε περίπου 700MW μέχρι το τέλος του 2023 και να φτάνει σχεδόν το 1GW το 2024, βελτιώνοντας έτσι το μείγμα δυναμικότητας του ομίλου (8% από ΑΠΕ το 2024). Τα προαναφερθέντα δεν περιλαμβάνουν τη λειτουργική δυναμικότητα >500MW στη Ρουμανία και τον αντίστοιχο αγωγό των 5GW.

    Έκτακτα κέρδη για το εξάμηνο στα 130 εκατ. ευρώ

    Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη προ φόρων ρεκόρ, λόγω των έκτακτων κερδών από τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της 100% θυγατρικής της Μεταλιγνιτική στη Μετάβαση ΑΕ έναντι €162,2 εκατ., όση δηλαδή και η αξία του κλάδου όπως αυτός αποτιμήθηκε.

     Οι συνθήκες στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα με μειωμένα τα ενεργειακά κόστη και τα κόστη δικαιωμάτων ρύπων  αλλά και τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας  τόσο  λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών του β τριμήνου, όσο και λόγω της υποχώρησης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Axia Ventures: Στα 585 εκ. ευρώ με αύξηση 36,3% βλέπει τα EBITDA εννεαμήνου της ΔΕΗ

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλ Σίσι: Συνάντηση αστραπή με τα ενεργειακά στο επίκεντρο

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Στόχος EBITDA 1,2 δισ. το 2023 – Συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ