• Business

    Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Συνεχίζουμε το επενδυτικό πρόγραμμα των €5,5 δισ. – Περαιτέρω ανάπτυξη το 2023

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Περιστέρης


    «Συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα των 5,5 δισ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με στόχο τα 6.000MW το 2029», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος της εταιρείας, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της εισηγμένης.

    Σχολιάζοντας τον χειμώνα που πέρασε, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν έζησαν αυτά που φοβόντουσαν, καθώς ο καιρός ήταν καλός μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα μπορούσαμε να μην ανησυχούμε καθόλου για την ενέργεια, αν είχαμε προωθήσει γρηγορότερα την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

    «Αν είχαμε αξιοποιήσει τις δυνατότητες της χώρας, μπορούσαμε να μην ανησυχούμε καθόλου», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι και πάλι οι ΑΠΕ συνεισέφεραν πολύ, τόσο στις επιδοτήσεις που μοιράστηκαν όσο και συμβάλλοντας να κρατηθεί χαμηλά η τιμή της ενέργειας.

    «Συνεχίζουμε να εισάγουμε πάνω από το 80% των ενεργειακών μας αναγκών που για την Ελλάδα είναι αδιανόητο», σημείωσε ο κ. Περιστέρης, «με δεδομένο τις ημέρες ηλιοφάνειας και το αιολικό δυναμικό της χώρας».

    «Πρέπει η Πολιτεία, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι τοπικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση να αποδεχτούν και να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ», σημείωσε παρατηρώντας ότι  στις τοπικές κοινωνίες κανείς δεν αντιδρά για την κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα.

    «Ένα αυθαίρετο που είναι στον αιγιαλό και ρυπαίνει και οπτικά και το περιβάλλον δεν γκρεμίζεται ποτέ, ενώ γίνεται θέμα για μια ανεμογεννήτρια που δε ρυπαίνει και με ευκολία μπορεί να φύγει χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον», ανέφερε.

    Πολλοί ενεργειακοί όμιλοι που έχουν δραστηριότητα στα ορυκτά καύσιμα στρέφονται τώρα στις ΑΠΕ, σημείωσε, «ενώ εμείς από τη δεκαετία του ’90 είμαστε σταθεροί και πιστεύουμε στις ΑΠΕ», τόνισε.

    Σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης των έργων της εταιρείας, ανέφερε ότι σε δύο μήνες θα πλησιάζουμε τα 1.200MW από περίπου 905MW στα τέλη του 2022 – σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    «Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, επένδυσης 650 εκ. ευρώ που θα συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, που χρειάζεται έργα αποθήκευσης», σημείωσε.

    Στόχος, της εταιρείας, όπως είπε ο κ. Περιστέρης, είναι τα 6.000MW ως το 2029. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης, που είναι προσανατολισμένο στην προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και την καθαρή ενέργεια ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ.

    Σχετικά με τα δίκτυα, σημείωσε ότι «υπήρχε μια εγκληματική καθυστέρηση τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα ο ΑΜΔΗΕ επιταχύνει τον ρυθμό του».

    «Πάνω από 500 εκ. τον χρόνο πληρώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια επειδή δεν είχαν δεχτεί τότε πρότασή μας για τη διασύνδεση της Κρήτης, ενώ τώρα ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την προσπάθεια για να γίνει το έργο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η αύξηση των δικτύων δεν αρκεί, και θα βοηθήσει πολύ η αποθήκευση, ειδικά η μεγάλη αποθήκευση.

    Περαιτέρω ανάπτυξη κερδοφορίας το 2023

    Υπενθυμίζεται ότι το 2022 τα έσοδα του Ομίλου, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, αυξήθηκαν σε 298 εκατ. ευρώ έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021, και οδήγησαν την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) στα 164,7 εκατ. ευρώ (+3,0% y-o-y) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (adj. net profit) στα 69,7 εκατ. ευρώ (+2,5% y-o-y).

    Όπως τονίστηκε το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για την ανάπτυξή της, καθώς η σταδιακή ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων επιτεύχθηκε πριν από το τέλος του έτους, ενώ ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακας και διάρκειας αποθήκευσης δια  Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680MW).

    Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις μεγάλης αποθήκευσης είναι απόλυτο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά την τρέχουσα περίοδο διαθέτει περισσότερα από 2,0GW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας.

    Η Γενική Συνέλευση της εταιρείας ενέκρινες τις οικονομικές καταστάσεις και τη διανομή 45 εκατ. ευρώ σε μερίσματα.

    Ημερομηνία αποκοπής είναι η 26η Ιουνίου, δικαιούχοι όσοι είναι γραμμένοι στα αρχεία μέχρι τις 27/6 ενώ η διανομή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 2/7.

    Διαβάστε επίσης:

    AEGEAN: Τρεις καταλύτες οδηγούν σε χρονιά ρεκόρ – Ξεκινά το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Βενετία

    Macquarie (CERO): Άδεια παραγωγού για φωτοβολταϊκό 269MW

    Mytilineos – SmartEnergy: Υπογραφή μακροπρόθεσμου «πράσινου» PPA στην Αυστραλία

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ