• Business

    Γιώργος Περιστέρης: Ο… άρχων της αγοράς των εταιρικών ομολόγων και τα «μυστικά» της νέας έκδοσης των 300 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επιλέγει τις INTEC Α.Ε.-PI SYSTEM για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    Γιώργος Περιστέρης, όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Ο διόλου τυχαίος Γιώργος Περιστέρης έχει καταφέρει να καταστήσει τον πολυσχιδή όμιλο ΓΕΚ Τέρνα,  ανάμεσα στους επιφανέστερους  πρωταγωνιστές  στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας.

    Με γιγαντιαίο ενεργητικό ύψους 4 δισ. ευρώ, ο ισχυρός όμιλος κατέχει ηγετική θέση σε κρίσιμους τομείς δραστηριοτήτων, στους οποίους συγκαταλέγονται οι παραχωρήσεις, οι υποδομές, αλλά και οι ανανεώσιμες  πηγές ενέργειες.

    Παράλληλα όμως ο Γιώργος Περιστέρης θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως…ο άρχων στην ιδιαίτερα κινητική τον τελευταίο καιρό, ελληνική αγορά των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων. Επί της ουσίας, ο επιχειρηματίας είναι ο…Mr. 30% της συγκεκριμένης αγοράς, όπου τα τρία δικά του ομόλογα ( δύο της ΓΕΚ Τέρνα και ένα της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακής) έχουν ονομαστική αξία 770 εκατ. ευρώ.

    Επί συνόλου των 2,52 δισ, που είναι η αξία και των 13 εταιρικών ομολόγων, τα οποία είναι αυτήν τη στιγμή σε διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Σε αυτά θα προστεθεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 του μηνός, ακόμη ένα. Αυτό της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μέσω του οποίου αντλήθηκαν κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ.

    Για τον όμιλο της ΓEK Τέρνα, το αναπτυξιακό story και ο συνεχής εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων με νέα έργα (το ανεκτέλεστο των οποίων αναμένεται να φτάσει σύντομα στα επίπεδα των 4,5 δις ευρώ) τον ξαναφέρνει στην αγορά των εταιρικών ομολόγων.

    Το νέο 7ετές ομόλογο και η αποπληρωμή του παλαιού

    Η νέα έκδοση θα αφορά την άντληση 300 εκατ. ευρώ, θα είναι όπως δείχνουν 7ετής και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πρίν από τα Χριστούγεννα.

    Πηγές της αγοράς αναφέρουν, ότι με ένα τμήμα της ρευστότητας που θα αποκτηθεί από την ομολογιακή έκδοση, θα επιχειρηθεί να αποπληρωθεί και να αποσυρθεί παλαιότερο ομόλογο.

    Το οποίο είναι ονομαστικής αξίας 120 εκατ. ευρώ, έχει σταθερό επιτόκιο 3,95% και έχει ημερομηνία λήξης στις 4 Απριλίου του 2025. Προϋπόθεση βέβαια για να υπάρξει πρόωρη αποπληρωμή είναι να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του 66,7% των ομολογιούχων. Αν πάντως ξεκινήσουν οι  βολιδοσκοπήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, πιστεύεται ότι και οι τράπεζες θα σταθούν αρωγοί, καθώς στα χαρτοφυλάκιά τους υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της παλαιάς αυτής έκδοσης.

    Ενδεχομένως όλα αυτά να λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο υποστηρικτικά και στην αγοραία τιμή του συγκεκριμένου ομολόγου. Που είναι τώρα στο 103,1% της ονομαστικής του αξίας.  Αυτά τα επίπεδα τιμολόγησης είναι τα μεγαλύτερα στο σύνολο των υπό διαπραγμάτευση 13 εταιρικών ομολόγων. Όπου μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αποδόσεις έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, καθώς οι τιμές υποχωρούν. Μάλιστα τώρα, στα 7 από τα 13 αυτά ομόλογα οι τιμές είναι κάτω από την ονομαστική τους αξία.

    Ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα έχει ακόμη ένα 7ετές ομόλογο, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020 και επί επιτόκιο 2,75% αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από κάθε άλλη έκδοση στην πενταετή ιστορία που έχει αυτή η αγορά. Το εν λόγω ομόλογο τιμολογείται τώρα στο 98,151% της ονομαστικής του αξίας, με συνέπεια η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του να είναι στο 3,015%.

    Η τρίτη ενεργή έκδοση του ομίλου είναι αυτή της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, που λήγει τον Οκτώβριο του 2026 και έχει επιτόκιο 2,60%. Το ομόλογο αυτό έχει τρέχουσα τιμή στο 98,96% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοση στη λήξη έχει πάει στο 2,689%.

    Τα οικονομικά ντεσού και η δύναμη των νέων έργων

    Με βάση τα όσα έχουν αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου της εφετινής χρονιάς, τα δανειακά βάρη του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα ανέρχονται στα 2,22 δισ., αλλά με τη συνδρομή των μετρητών που είναι στο ταμείο το καθαρό χρέος υποχωρεί στα 1,22 δισ.ευρώ.

    Το μέσο δανειακό επιτόκιο στο 6μηνο του 2021 υπολογίζεται στο 3,94% έναντι του 4,71% στο ίδιο διάστημα του 2020. Επίσης τα λειτουργικά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν 136,3 εκατ. ευρώ στο εφετινό εξάμηνο, όπου οι δαπάνες για τόκους και χρηματοοικονομικά έξοδα, ανήλθαν στα 51,6 εκατ. ευρώ.

    Τα νέα έργα που αφορούν την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, αλλά και το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό, απαιτούν χρηματοδοτικά κεφάλαια που όμιλος είναι σε θέση να καλύψει, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε σενάριο για ΑΜΚ.

     Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έργα τα οποία θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στον όμιλο.  Καθώς υπολογίζεται ότι από τις διευρυμένες δραστηριότητές του θα παράγονται από το 2025 και μετά, ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Το σίγουρο είναι ότι όμιλος, έχει αποδείξει με όλες τις προηγούμενες ομολογιακές εκδόσεις, ότι διαθέτει την αμέριστη στήριξη των επενδυτών. Που με τη σειρά τους εμπιστεύονται τις αναπτυξιακές του προοπτικές. Κάτι το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί και με το νέο εταιρικό ομόλογο. Με στόχο από τον Όμιλο να πετύχει το χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Περιστέρης: Δεν έχουμε επιλογή – Πρέπει να απανθρακοποιήσουμε τη ζωή μας



    ΣΧΟΛΙΑ