Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστηριακό comeback 7 μηνών για τον Γιώργο Περιστέρη–Στα 10,70 ευρώ η ΔΕΗ που κοιτάζει MSCI

Χρηματιστηριακό come back 7 μηνών για τον Γιώργο Περιστέρη–Στα 10,70 ευρώ η ΔΕΗ που κοιτάζει MSCI

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)


Άναψαν τα «φώτα» για κίνηση της αγοράς πιο ψηλά ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με κλεισίματα που παραπέμπουν σε εποχές… χρηματιστηριακού πάρτι.

Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρέθηκαν σε υψηλά επτά μηνών μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση!

Η μετοχή της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το 1 δισ. ευρώ. Η δε κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή προσέγγισε το 1,5 δισ. ευρώ. Όσο για τη ΔΕΗ, παρά λίγο να κλείσει στα υψηλά της φέτος (10,84 ευρώ) για να διαμορφωθεί λίγο πιο κάτω στα 10,70 ευρώ, με όγκο συναλλαγών 1,968 εκατ. τεμαχίων ήτοι 20,33 εκατ. ευρώ.

Η αγορά έκλεισε στις 921,26 μονάδες, λίγο πριν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της, τις 922,15 μονάδες. Ήταν αναμενόμενο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η αγορά να βρεθεί σε ανοδική τροχιά μετά τη διάσπαση της κρίσιμης αντίστασης των 913 μονάδων.

Η αισιοδοξία για καλύτερη πορεία και διάσπαση των προηγούμενων υψηλών (932) συνδέεται με το γεγονός της αύξησης στην κεφαλαιοποίηση που συνεπάγεται από την άντληση των κεφαλαίων της ΔΕΗ και την είσοδο των νέων μετοχών, κάτι που πρόκειται να γίνει στις 16 Νοεμβρίου.

Έλληνες και ξένοι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν στη ΔΕΗ ποντάροντας ταυτόχρονα στην είσοδο της μετοχής στον MSCI, πιθανώς σε έκτακτη αναθεώρηση μετά την είσοδο των νέων μετοχών, όπως είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο στην περίπτωση της Alpha Bank.

Οι επόμενες μέρες μέχρι και την επόμενη Παρασκευή θεωρούνται κρίσιμες για την αγορά. Εκτός από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δεικτοβαρών εταιρειών, όπως του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ, την ερχόμενη Πέμπτη επίκειται η αναθεώρηση των δεικτών MSCI και μία εβδομάδα μετά αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, η οποία δεν έχει προβεί σε κάποια αναβάθμιση, ενώ οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν σταθερές.

Είναι σημαντικό, επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η σημερινή συνεδρίαση «υποστηρίχθηκε» ως ένα βαθμό και από τον τραπεζικό κλάδο. Η ΕΤΕ βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τα υψηλά της, τα 2,845 ευρώ, η Alpha Bank ακολούθησε θετικά στο 1,117 ευρώ, η Eurobank διόρθωσε οριακά, 0,10%, στα 0,977 ευρώ και η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη στ0 1,46 ευρώ.

Επίσης, η αντίδραση διαχύθηκε στην Jumbo, που ενισχύθηκε στα 13,34 ευρώ με άνοδο 1,5%, στην ΕΧΑΕ, που έκλεισε με κέρδη 2,7% στα 3,80 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΠΕ που ενισχύθηκαν πάνω από 1%.

Η αγορά δεν κινήθηκε τη Δευτέρα στο κλίμα Ευρώπης και Wall Street που ενισχύονται μεν, όχι δυναμικά δε. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε περαιτέρω στα όρια του 1% μετά τις  διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι η βοήθεια είναι εξασφαλισμένη στις χώρες της ευρωζώνης ακόμα και για την κρίσιμη περίοδο του πληθωρισμού.

Σε ότι μας αφορά, οι εντολές των ξένων για το Χρηματιστήριο Αθηνών αφορούν στα χαρτιά που γνωρίζουν καλύτερα κι αυτά δεν είναι άλλα από τις τράπεζες. Η προοπτική διανομής μερίσματος από την Eurobank, η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα το 2022 σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης,  αποτελεί δέλεαρ για τους ξένους.

Εκ πρώτης όψεως, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, οι ξένοι που τοποθετούνται στις τράπεζες το κάνουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους μετά το κλείσιμο των βιβλίων τους για φέτος (τέλος Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τέλος Οκτωβρίου για την Ευρώπη). Ταυτόχρονα, μια σειρά από λόγους, όμως, υπαγορεύουν τη στρατηγική τοποθέτηση των ξένων αυτή την περίοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με χρηματιστές, παίρνουν θέση ενόψει της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2022 και όχι το  2023 που περιμένει η κυβέρνηση. Ήδη, ο τουρισμός έχει κινηθεί πάνω από το 50% σε σχέση με το 2019 και οι προοπτικές για το 2022 κάνουν λόγο για νέα αύξηση ρεκόρ ακόμα και σε σχέση με το 2019 που τα τουριστικά έσοδα έσπασαν το φράγμα των 18 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ