• Business

    Γιώργος Οικονόμου: Χρεοκοπία για την Ocean Rig μετά από απώλειες της τάξεως του 57%;

    Γιώργος Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Ο Έλληνας εφοπλιστής κ. Γιώργος Οικονόμου είδε το προσωπικό του μετοχικό μερίδιο στην Ocean Rig να μειώνεται κατά 9 εκ. δολάρια σε μια και μόνο ημέρα, από τη στιγμή που η εταιρεία γεωτρήσεων ανακοίνωσε ότι εξετάζει την υπαγωγή της στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.

    Σε ένα call όπου η Ocean Rig ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας και ανιψιός του κ. Οικονόμου, κ. Αντώνης Κανδυλίδης, δήλωσε στους αναλυτές ότι δεν βλέπει καμιά ουσιαστική βελτίωση στη βιομηχανία γεωτρήσεων βαθέων υδάτων πριν από το έτος 2020.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Κανδυλίδης, η Ocean Rig να εξετάζει “εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την πιθανή αναδιοργάνωση υπό την πτωχευτική νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλης δικαιοδοσίας, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον πολύ δύσκολο κύκλο με εφικτές προοπτικές για ισχυρή, μακροπρόθεσμη επιτυχία”.

    Ο κ. Κανδυλίδης, ο οποίος είδε κι εκείνος το προσωπικό του μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία να καταγράφει απώλειες ύψους 2 εκ. δολαρίων μέσα σε μια μέρα, είπε ότι πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις έτσι ώστε η Ocean Rig να μπορέσει να διαχειριστεί το μακροπρόθεσμο χρέος ύψους 4,3 δισ. δολαρίων που τη βαραίνει.

    “Μας προσέγγισαν αρκετοί από τους δανειστές μας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν και το ρόλο νομικών και χρηματοπιστωτικών συμβούλων. Και ενώ δεν έχουμε λάβει καμιά συγκεκριμένη απόφαση, είναι εμφανές τόσο στην εταιρεία όσο και στους πιστωτές της ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις θα πρέπει να τροποποιηθούν ή να ανταλλαγούν με νέο χρέος και/ή μετοχές, και κάποιοι δανειστές πιθανόν να έχουν μικρή ή καθόλου ανάκτηση της επένδυσής τους”, πρόσθεσε ο κ. Κανδυλίδης.

    Η εταρεία Ocean Rig έχει συσσωρεύσει χρέη από τις μακροπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις ύψους περίπου 3,1 δισ. δολαρίων, τα οποία διαπραγματεύονται στο 0,50 του δολαρίου. Επίσης, έχει σχεδόν 800 εκ. δολάρια χρέος από ασφαλισμένα και ανασφάλιστα γραμμάτια που εκκρεμούν, τα οποία διαπραγματεύονται γύρω στο 0,60 του δολαρίου.

    Ορισμένοι αναλυτές δεν έκρυψαν την έκπληξή τους από την κίνηση αυτή της εταιρείας (το ενδεχόμενο υπαγωγής στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ) καθώς ο αντιπρόεδρος κ. Κανδυλίδης δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει “να επανέλθει” το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς. Παρόλο που τα ταμειακά διαθέσιμα της Ocean Rig έχουν θετικό πρόσημο μέχρι το τέλος του 2017, ο κ. Κανδυλίδης τόνισε ότι δεν βλέπει περαιτέρω σημάδια ανάκαμψης.

    Συγκεκριμένα είπε ότι: “Τα ταμειακά μας διαθέσιμα επαρκούν μέχρι το τέλος του 2017. Ωστόσο, θα έχουμε παραμείνει με τρεις πλατφόρμες γεώτρησης σε λειτουργία. Και με μόνο τρεις πλατφόρμες και χρέη 3 δισ. και 4 δισ. δολαρίων η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη”.

    Η Ocean Rig υποστήριξε ότι ο κλάδος της γεώτρησης βαθέων υδάτων δεν πρόκειται να ανακάμψει προτού οι τιμές του αργού πετρελαίου διαμορφωθούν σε σταθερά επίπεδα κάπου ανάμεσα στα 60 και 70 δολάρια το βαρέλι. Τα  futures του brent και του αργού όμως δεν πρόκειται να φτάσουν τα 60 δολάρια το βαρέλι πριν από το 2023.

    Ο κ. Κανδυλίδης έστειλε σαφή προειδοποίηση ότι “Δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί ανάκαμψη, εκτός αν αυξηθεί ριζικά η όρεξη των πετρελαϊκών εταιρειών να στηρίξουν την εξερεύνηση και την παραγωγή στον κλάδο των βαθέων υδάτων. Οπότε, ουσιαστικά εκτιμούμε ότι τα πράγματα μόνο θα χειροτερέψουν”.

    Επιπλέον, η Ocean Rig ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την παραλαβή των δυο από τις τρεις πλατφόρμες υπερ-βαθέων υδάτων που έχει παραγγείλει στη Samsung. Η πλατφόρμα Ocean Rig Santorini αναμένεται να παραδοθεί στην εταιρεία του κ. Οικονόμου τον Ιούνιο του 2018, ενώ η Ocean Rig Crete θα παραδοθεί το 2019. Επίσης, το project “Ocean Rig Amorgos” έχει μπει στην άκρη για τους επόμενους 18 μήνες, εξαιτίας της κατάστασης της εταιρείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giorgos-ikonomou-mpelades-tous-danistes-tis-ocean-rig/67271

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/angeliki-fragkou-giati-navios-partners-poulise-msc-cristina/67334

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/dievrinsi-zimion-gia-ti-hyundai-merchant-marine-sinechizonte-i-simfonies-miosis-navlon-me-megales-naftiliakes-ke-ellinikes/67319



    ΣΧΟΛΙΑ