• Business

    Γιατί ένα μεγάλο fund ρευστοποίησε αιφνιδιαστικά ελληνικά ομόλογα

    • Του Δημήτρη Κατακουζηνού
    Goldman Sachs

    Ντέμιαν Λιούις (Damian Watcyn Lewis). Υποδύεται τον κερδοσκόπο Fund manager Β. Axelrod στην τηλεοπτική σειρά Billions. (COSMOTE TV)


    Η εταιρεία διαχείρισης Η2O Asset Management που έχει άμεση σχέση με την Ostrum Asset Management (θυγατρική της Natixis Global Asset Management)  στην κυριολεξία έκανε άνω κάτω την ελληνική αγορά ομολόγων.

    Όπως αποδεικνύεται σημειώθηκαν εκροές 1,4 δισ. από 6 funds της H2O εξαιτίας αιφνιδιαστικών προβλημάτων ρευστότητας που υπήρξαν. 

    Η διαχειρίστρια H20 Asset Management που διαχειρίζεται 32,5 δισ. δολάρια είχε αποκτήσει θέσεις στα ελληνικά ομόλογα που εκτιμώνται σε 500-700 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων ρευστοποίησε.

    Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 το fund πούλησε μεγάλο μέρος της θέσεως του, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε η απόφαση της Morningstar να σταματήσει να καλύπτει ένα από τα fund της H20 Asset Management και να επανεξετάσει τη σύστασή του, μετά από ρεπορτάζ των Financial Times.

    Αυτό είχε ως συνέπεια το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 2,35% απόδοση να εκτιναχθεί στο 2,74% και εν συνεχεία να σταθεροποιηθεί στην ζώνη των του 2,58%.

    Το 5ετές από 1,22% που είχε υποχωρήσει η απόδοση του ομολόγου λόγω των πωλήσεων εκτινάχθηκε στο 1,76% μέσα σε μια ημέρα είναι η μεγαλύτερη και ποιο ακραία διακύμανση των ελληνικών ομολόγων εδώ και πολύ καιρό.

    Επιθετικές πωλήσεις 

    Ακόμη και στα μακροπρόθεσμα ομόλογα σημειώθηκαν επιθετικές πωλήσεις. 

    Η εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων πιστοποιεί ξεκάθαρα ότι λόγω της ρηχότητας της άγεται και φέρεται από κερδοσκοπικά κεφάλαια. 

    Κατά βάση οι επενδυτές είναι funds που ποντάρουν και στην διακύμανση της τιμής όχι μόνο στην απόδοση. 

    Όλη αυτή η μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε και οι ακραίες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στα ελληνικά ομόλογα άνοιξαν την ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων. 

    Κάποια στιγμή η καμπύλη αποδόσεων στα ομόλογα είχε συγκλίνει και π.χ. στα 5ετή ομόλογα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ιταλικών. 

    Το spread στα 10ετή ομόλογα μεταξύ της Ελλάδος (2,58%) και της Ιταλίας (2,16%) διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης και έναντι της Πορτογαλίας (0,59%) στις 199 μονάδες βάσης spread. 

    pastedGraphic.png

    Δεν αποκλείεται η κερδοσκοπία να συνεχιστεί εκ νέου ειδικά μετά τις εκλογές και το ελληνικό 10ετές να υποχωρήσει στο 2,30% ή και χαμηλότερα. 

    Σε όλη την Ευρώπη έχει δημιουργηθεί μια ακραία φούσκα καθώς σχεδόν 12 τρισεκ. δολάρια σε κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα εταιρικά και κρατικά που έχουν αρνητικά επιτόκια. 

    Σε αυτό ρόλο έχουν διαδραματίσει τόσο η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ όσο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και υποχρεώνουν τις επενδυτές να εστιάζονται στην προστασία του κεφαλαίου τους και όχι στις αποδόσεις. 

    Financial Times: Εκροές 1,4 δισ. για την H2O Asset Management

    Σημαντικές εκροές 1,4 δισ. ευρώ εμφάνισε η H2O Asset Management.

    Να σημειωθεί ότι το H20 Asset Management ήταν μια από τις αιτίες για τις ακραίες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα στις 20 Ιουνίου 2019.

    Με βάση τους Financial Times υπάρχει κάποιο ζήτημα με ένα αμφιλεγόμενο Γερμανό χρηματοδότη.

    Η θυγατρική της Natixis  με έδρα το Λονδίνο έχει βυθιστεί σε κρίση, αφού το H2O έχασε σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ που συνδέονται με τον Lars Windhorst, έναν επιχειρηματία με ιστορικό νομικών προβλημάτων.

    Συγκεκριμένα έξι ταμεία – Adagio, Allegro, Moderato, Multibonds, Multistrategies και Vivace – έχασαν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ που μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου 2019.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κλίμακα των εκροών από επενδυτές  ήταν μεγαλύτερη από ότι είχε αναφερθεί προηγουμένως.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Natixis, François Riahi, πραγματοποίησε συνδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές στις 21 Ιουνίου και ανέφερε ότι κεφάλαια του H2O είχαν σημειώσει εκροές 600 εκατ. από την αρχή του δεύτερου τριμήνου 2019.

    Το H2O αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Τα funds του Natixis σημείωσαν πτώση κατά 15% σε διάστημα δύο ημερών καθώς οι ανησυχίες γύρω από το H2O αυξήθηκαν προκαλώντας απώλειες σε κεφαλαιοποίηση στην Natixis σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του H2O Bruno Crastes εμφανίστηκε στην γαλλική ιστοσελίδα H24 Finance δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για τη ρευστότητα του H2O» και υπερασπίστηκε επίσης τη σχέση του με τον Γερμανό Windhorst.

    Ο Windhorst ξεκίνησε τον περασμένο μήνα την επενδυτική του εταιρεία Tennor Holding κάποτε είχε μια εταιρεία που ονομαζόταν Sapinda αλλά έκτοτε έχει εμπλακεί σε πολλές νομικές μάχες, με επενδυτές που απαιτούν 220 εκατ. ευρώ.

    Ο Jean Raby, επικεφαλής του βραχίονα διαχείρισης κεφαλαίων της Natixis, επιβεβαίωσε στους επενδυτές ότι η συμμετοχή τους σε ομόλογα που σχετίζονται με τον Windhorst ήταν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ».

    Ο Raby δικαιολόγησε επίσης τις επενδύσεις του H2O σε αυτά τα ομόλογα.



    ΣΧΟΛΙΑ