• Business

    Γιάννης Στασινόπουλος: Τρεις μήνες στο τιμόνι της VIOHALCO με οδηγό την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Κάνοντας πράξη τη στρατηγική της Viohalco για συνεχή επέκταση στις διεθνείς  αγορές από τη μια και  συστηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα από την άλλη, ο Γιάννης Ιπποκράτης Στασινόπουλος κρατά σταθερά, εδώ και τρεις μήνες, το τιμόνι του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, αυξάνοντας την αξία του και την προοπτική του.

    Η ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Viohalco από το Γιάννη Στασινόπουλο ήταν ένα ορόσημο στην 83χρονη ιστορία του Ομίλου καθώς και τυπικά τα ηνία του ανέλαβε η τρίτη γενιά της οικογένειας Στασινόπουλου, του βιομηχανικού ομίλου που καταφέρνει να ηγείται της ελληνικής βιομηχανίας από την αρχή της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας μέχρι σήμερα.

    Σε μια εποχή, που αναγνωρίζεται πλέον η σημασία και η συμβολή της βιομηχανίας στην ανάπτυξη, η Viohalco ανοίγει το δρόμο και αποτελεί το παράδειγμα επιτυχημένης ελληνικής βιομηχανίας,  επεκτείνοντας διαρκώς τις πωλήσεις της στο εξωτερικό και τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

    Η Viohalco συμμετέχει σε πλειάδα βιομηχανικών εταιρειών, με κοινά χαρακτηριστικά τους ότι είναι όλες βιομηχανίες πρώτης μεταποίησης μεταλλουργικών προϊόντων που παράγουν στην Ελλάδα και ότι είναι όλες κυρίως εξαγωγικές.

    Το στοίχημα της αύξησης των εξαγωγών με συνεχή ανάληψη νέων έργων στις πιο ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο είναι διαρκές, και στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι πάντα οι εταιρείες του με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, την αξιοπιστία και τη φήμη τους να επικρατούν και να κερδίζουν μερίδια.

    Στόχος πλέον είναι τα υψηλής προστιθέμενης αξίας έργα στις αγορές μεταφοράς ενέργειας, η διεκδίκηση νέων ευκαιριών ανάπτυξης στον τομέα των υποθαλάσσιων και υπόγειων καλωδίων, η είσοδος με προϊόντα προστιθέμενης αξίας σε νέες αγορές με υψηλότερη ζήτηση. Οι συνεχείς επενδύσεις, εξάλλου, αποτελούν το διαβατήριο που εξασφαλίζει στην εταιρεία, τη δυνατότητα να διακρίνεται και να κερδίζει έργα στο εξωτερικό. Και οι επιτυχίες είναι συνεχείς.

    Πριν λίγες μέρες η Cenergy, μια από τις πλέον πρωτοπόρες βιομηχανίες του ομίλου, κατάφερε να μπει στη δύσκολη γαλλική αγορά, αφού ο Διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης,  η γαλλική RTE επέλεξε την Hellenic Cables για την προμήθειας καλωδίων.

    Το έργο αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ψήφος εμπιστοσύνης, αφού η Cenergy αναγνωρίζεται και στη Γαλλία, τη χώρα της Nexans,  ως ένας προμηθευτής που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες του επενδύοντας συνεχώς σε νέες τεχνολογίες με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για την ελληνική βιομηχανία η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αναγνώριση και μαζί μια ευκαιρία για μελλοντικά έργα στην RTE και τη Γαλλία.

    Επίσης, λίγους μήνες πριν, η  Cenergy εξασφάλισε το μεγαλύτερο έργο καλωδίων στον κόσμο, για το αιολικό πάρκο Dogger Bank  στη Βόρεια Θάλασσα, στην Αγγλία. Η ελληνική εταιρεία χάρη στην εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και τη φήμη της επελέγη για να προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και με εξαρτήματα που θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

    Γιάννης Στασινόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιχάλης Στασινόπουλος

    Επενδύσεις

    Οι συνεχείς επενδύσεις είναι σταθερά προτεραιότητα για να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του ο όμιλος και να επεκτείνεται διαρκώς σε νέα καινοτόμα προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλής αξίας βιομηχανική τεχνογνωσία, που αποτελεί το πιο πολύτιμο asset της Viohalco.

    Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πενταετές επενδυτικό πλάνο της ELVAL HALCOR, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου η εταιρεία προχώρησε στην παραγγελία νέας, πλήρως αυτοματοποιημένης γραμμής βαφής στον τομέα έλασης αλουμινίου.

    Η εταιρεία, βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης αναμένεται να επιτύχει σημαντική αύξηση παραγωγής με υψηλές προδιαγραφές για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης προϊόντων αλουμινίου στη συσκευασία αναψυκτικών και τροφίμων αλλά και προϊόντα αρχιτεκτονικής και κατασκευών.

    Η επένδυση εντάσσεται στην 2η φάση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, του πενταετούς επενδυτικού της προγράμματος, και αποτελεί συνέχεια της ένταξης σε πλήρη λειτουργία του νέου σύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου tandem τον Δεκέμβριο 2020 , στο πλαίσιο υλοποίησης της 2ης φάσης του επενδυτικού της προγράμματος.

    Εκτός όμως από τις βιομηχανικές επενδύσεις, στρατηγική του ομίλου είναι και οι επενδύσεις σε ακίνητα.

    Μέσω της “The Grid” στην οποία συμμετέχουν η Noval ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο και η επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital με ποσοστό 50% η κάθε μια, πλειοδότησε με προσφορά 28,5 εκατ. ευρώ για το σημαντικότερο ακίνητο της Ektasis στο Μαρούσι.

    Η Noval Property είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ βάσει αξίας χαρτοφυλακίου ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property, το οποίο περιλαμβάνει 42 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία, αποτελείται από κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 430.000 τ.μ. περίπου. Η αξία αποτίμησης των ακινήτων της pro forma (με βάση τις αξίες στις 30.06.2020) είναι 349,1 εκ. ευρώ. 

    Επιπρόσθετα, ένας σημαντικός αριθμός έργων ανάπτυξης είναι σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα η αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (επιφάνειας 73.000 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019. Επίσης, πρόσφατα Η Noval Property ανακοίνωσε την απόκτηση του το 100% του εμπορικού κέντρου River West και της υπεραγοράς Ikea στη Λεωφόρο Κηφισού. Στόχος της εταιρείας είναι να προωθήσει νέες επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων άνω των 100 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η αξιοποίηση έκτασης στην Πειραιώς (πλησίον Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) και ακίνητο στο Μετς, το οποίο θα ανακατασκευαστεί ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

    Ταυτόχρονα, πριν λίγους μήνες,  ο Γιάννης Στασινόπουλος μαζί με τον κ. Αχιλλέα  Κωνσταντακόπουλο, πρόεδρο της ΤΕΜΕΣ, ίδρυσαν την εταιρεία «Στάδιο 2020 Αθλητικές και Αναψυχής Εγκαταστάσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», που σκοπό έχει τη λειτουργία και εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων για την εκμάθηση του αθλήματος της αντισφαίρισης. Συμμετείχαν και κέρδισαν το  διαγωνισμό αναβάθμισης των 16 γηπέδων τέννις του ΟΑΚΑ.

    Μοναχική πορεία

    H ισχυρή πίστη της οικογένειας Στασινόπουλου και της διοίκησης του ομίλου των  στην εμφανή αξία της Viohalco και στην ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική της αξία, που δημιουργεί το στιβαρό μάνατζμεντ και η υψηλής προστιθέμενης αξίας τεχνογνωσία της, δυσκολεύει, οποιαδήποτε μετοχική συνεργασία ή την είσοδο θεσμικών στο μετοχικό της κεφάλαιο. Οποιαδήποτε σημερινή αποτίμηση, μοιάζει μικρή σε σχέση με αυτή που “βλέπουν” οι βασικοί της μέτοχοι, ότι μπορεί να πετύχει η εταιρεία που παρά το μέγεθός της συνεχίζει να αναπτύσσεται.

    Ωστόσο,  η πρόκληση για τον νέο Διευθύνοντα  Σύμβουλο εκτός από το να αξιοποιεί τις ευκαιρίες  και να μεγαλώνει τις βιομηχανίες του ομίλου, είναι  να μετατρέψει το βιομηχανικό πρωταθλητή και σε πρωταθλητή αποδόσεων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ