• Business

    Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Προς το παρόν υπάρχει πάγωμα στις κρατήσεις – Τι θα καθορίσει την τουριστική σεζόν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, στο βήμα συνεδρίου

    Γιάννης Ρέτσος


    Το ενεργειακό κόστος εξελίσσεται στη μεγάλη απειλή  για τον ελληνικό τουρισμό καθώς επηρεάζει αμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των εν δυνάμει επισκεπτών. Η άλλη απειλή είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, με άμεση επίπτωση στην ψυχολογία του ταξιδιώτη.

    «Προς το παρόν υπάρχει «πάγωμα», κράτημα, το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει η γεωπολιτική κρίση» λέει μιλώντας στο mononews.gr  ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων.

    Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση στα μεσαία εισοδήματα, ενδεχομένως θα  επηρεάσει τον μαζικό τουρισμό, από τον οποίο όμως η Ελλάδα έχει μεγάλη εξάρτηση και είναι το κομμάτι που καθορίζει και το ύψος των εσόδων.

    «Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση, όπως έχουμε ξεπεράσει και τόσα άλλα, έχουμε τη γνώση και την ωριμότητα να την αντιμετωπίσουμε» συμπληρώνει.

    Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης. Ενώ αναμένεται ισχυρή οικονομική παρέμβαση από την ΕΕ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να ανταπεξέλθουν και να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών ενέργειας που επηρεάζουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Αν σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις σύντομα και αν υπάρξει και η οικονομική παρέμβαση, υπάρχει η περίπτωση τα πράγματα να εξελιχθούν όπως αναμέναμε, λέει ο κ. Ρέτσος, σημειώνοντας πω υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Η ψυχολογία αντιστρέφεται εύκολα, το «κράτημα» που υπάρχει τώρα , εκείνο που δεν αντιστρέφεται είναι το οικονομικό, να μειωθεί δραματικά και απότομα η αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών.

    Οσο για το κενό που θα δημιουργήσει σε αφίξεις και έσοδα η απουσία των Ρώσων τουριστών, η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη, με δεδομένο ότι το 2019 είχαν ερθει 580 χιλιάδες Ρώσοι (πέρυσι περίπου 100 χιλιάδες) σε σύνολο 33 εκατ τουριστών και η συμμετοχή στα τουριστικά έσοδα των 18 δις ευρώ ήταν περίπου στο 3%. Ωστόσο αυτή η απουσία θα πλήξει συγκεκριμένες επιχειρήσεις που είχαν πλήρη εξάρτηση από τους Ρώσους τουρίστες. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες –περί το 1,2 εκατομμύρια- είχαν έρθει στην Ελλάδα το 2013, από τότε και μετά η πορεία των αφίξεων από τη ρωσική αγορά είναι πτωτική.

    Οι κρατήσεις για φέτος είχαν ξεκινήσει δυναμικά από τα τέλη του 2021 και συμφωνα με τις προβλέψεις ο ελληνικός τουρισμός θα προσέγγιζε τις επιδόσεις  του 2019, που ήταν 33 εκατ επισκέπτες και 18 δις ευρώ τουριστικά έσοδα. Πέρυσι τα έσοδα κινήθηκαν στο 60% του 2019 στα 10,6 δις ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ο πόλεμος βάζει φωτιά στο κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσεις

    Eurobank: 15,9 εκατ. ευρώ για το 5,1% της Grivalia Hospitality



    ΣΧΟΛΙΑ