• Business

    Γιάννης Ρέτσος: Δεν βλέπω πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα στον τουρισμό, αλλά διακρατικές συμφωνίες

    • NewsRoom

    Ο Γ. Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ


    Οι μεταφορές και ο τουρισμός είναι οι πρώτοι τομείς που επλήγησαν και οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν είπε σήμερα ο κ.  Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ & Διευθύνων Σύμβουλος Electra Hotels & Resorts στη συζήτηση που διοργάνωσε η Grant Thornton υπό τον τίτλο «Respond & Restore Τogether | Covid-19 Web Series».

    Επίσης σχολιάζοντας την εκτίμηση για ύφεση 9,7%  περίπου για Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία,  σημείωσε ότι σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τους τουρίστες του εξωτερικού.  Οι τουρίστες εξωτερικού  αντιστοιχούν στο 93% του συνόλου, όταν στην Ιταλία και την Ισπανία  είναι στο 50%. Και όπως είπε δεν πιστεύει ότι ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να αναπληρώσει το κενό, από μια μεγάλη μείωση των τουριστών εξωτερικού.

    Δεν θεωρεί, είπε, πιθανό να προκύψουν πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τον τουρισμό ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξουν κοινές ευρωπαϊκές οδηγίες για τις αερομεταφορές. Εκτιμά, ωστόσο, ότι θα υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες στον τουρισμό, και ήδη η Ελλάδα μιλάει με κάποιες χώρες που έχουν κάνει καλή διαχείριση του υγειονομικού ζητήματος όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και χώρες των Βαλκανίων. Αυτές όπως είπε θα μπορούσαν να είναι σε πρώτη φάση οι χώρες για διακρατικές συμφωνίες, ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλες παραδοσιακές κοντινές μας αγορές, ανάλογα με τη διαχείριση που κάνουν στο υγειονομικό θέμα.

    Όπως είπε το να επανέλθει ο τουρισμός στα επίπεδα του 2019, δεν μπορεί να γίνει πριν το 2023, ενώ τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα μέτρα που θα λάβει το κράτος για να στηρίξει τον τουρισμό σε αυτή τη δεύτερη φάση.

    “Τα μέτρα που πήρε το κράτος στο “πρώτο ημίχρονο” στην πρώτη φάση ήταν επαρκή αλλά τα πιο σημαντικά είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από δω και πέρα, σημείωσε. Όπως είπε είναι σημαντικό να στηριχθεί η εργασία του κλάδου, με επιδότηση εργασίας, ή επιδοτώντας όσους δεν θα εργαστούν σε επιχειρήσεις που δεν θα λειτοργήσουν φέτος. Επίσης είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι σημαντικό μέτρο,  ειδικά για το 2021 όταν ο ανταγωνισμός στον τουρισμό θα είναι και πάλι σκληρός.



    ΣΧΟΛΙΑ