• Business

    Γαλακτοβιομηχανία: Σε φθηνές λύσεις στρέφονται οι καταναλωτές – «Καμπανάκι» για τα επώνυμα προϊόντα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» απέκτησε τελευταία η εγχώρια γαλακτοβιομηχανία. Εκτός από τη μεγάλη πτώση που καταγράφουν οι πωλήσεις στην εστίαση, το τελευταίο διάστημα άρχισε να παρατηρείται μια στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες λύσεις, μεταξύ των οποίων και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προβληματίζοντας ιδιαίτερα τις εταιρείες του κλάδου που παράγουν επώνυμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    Όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, οι επιπτώσεις του Covid-19 στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ξεκίνησε ήδη να επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά και εκτιμούν πως η τάση αυτή θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, οπότε θα μεγαλώσουν τα οικονομικά προβλήματα χιλιάδων καταναλωτών. «Τα επιδόματα δεν αρκούν για να συντηρήσουν τη ζήτηση στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, πιέζοντας περαιτέρω τις πωλήσεις του κλάδου που μετρά ήδη τεράστιες απώλειες από την πτώση της τουριστικής κίνησης», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προβλέπουν ένα δύσκολο Χειμώνα ειδικά για όσες εταιρείες έχουν μεγάλη έκθεση στην κατηγορία του HORECA (εστιατόρια, ξενοδοχεία, catering).

    Θεωρείται σίγουρο πως οι βιομηχανίες δεν θα καθίσουν με «σταυρωμένα τα χέρια», αλλά θα επιστρατεύσουν γενναίες εκπτώσεις και προσφορές, προκειμένου να ανακόψουν τη δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσουν τα φθηνά προϊόντα και να στηρίξουν τις επώνυμες ετικέτες. Κάτι ανάλογο έπραξαν και τα προηγούμενα χρόνια των Μνημονίων, όταν αντιλήφθηκαν ότι χάνουν μερίδια από την ιδιωτική ετικέτα.

    Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι άνθρωποι της γαλακτοβιομηχανίας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Μ. Βρετανία, για την εμπορική σχέση που θα διέπει τις δυο πλευρές μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για την υλοποίηση του BREXIT στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η βασική αγωνία σχετίζεται με τα προϊόντα ΠΟΠ και εάν οι Βρετανοί συνεχίσουν να σέβονται τα δικαιώματά τους. Τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών είναι μεγάλα καθώς η αγγλική αγορά αποτελεί προνομιακό πεδίο για τις ελληνικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η φέτα και το ελληνικό γιαούρτι.

    Στελέχη του κλάδου εκφράζουν την αγωνία τους για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα, καθώς μια αρνητική κατάληξη μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες μπορεί να δώσουν «ανάσες» και να καλύψουν κάποιες από τις απώλειες που εμφανίζουν στην εσωτερική αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ